שתף קטע נבחר
 

האוצר: נמשיך לקצץ 14 מיליארד שקל מהתקציב

ראשי האוצר מציגים עמדה נגדית לקריאות המתמודדים לבחירות, ומסרבים להגדיל את ההוצאות: נמשיך בתוכנית לקצץ מיליארדים מהתקציב הבא. סירבו להצהיר כי לא יעלו מסים: "מסים אינם טובים לצמיחה, אך גירעון פוגע בה יותר"

במשרד האוצר מביעים הבוקר (ג') התנגדות להצעות שהושמעו במערכת הפוליטית להגדיל את תקציב המדינה לשנה הבאה ומתעקשים כי קיצוץ של 14 מיליארד שקל אכן ייצא לפועל. "יש כאן הסכמה רחבה על כך שאנו ממליצים שלא להגדיל את תקרת ההוצאה", אמר מנכ"ל האוצר דורון כהן, בשיחה עם כתבים.

 

 

השמירה על יעד ההוצאה בתקציב עליה מתעקשים באוצר, תחייב את הממשלה הבאה לבצע קיצוץ של כ-14 מיליארד שקל בתקציב המדינה. ראש אגף התקציבים, גל הרשקוביץ', התייחס בשיחה לקיצוץ הצפוי וציין כי "ההחלטות התקבלו על בסיס השאלה מה תורם יותר לצמיחה ומה תורם פחות".  

 

בנוסף, ציין הרשקוביץ' כי הצעת התקציב לא תכלול רק קיצוצים וכי בכוונת האוצר להמליץ גם על רפורמות במשק. מנכ"ל המשרד כהן הוסיף בהקשר זה כי "מעולם לא התיימרנו לעסוק כאן רק במספרים, ואנו עוסקים גם בשינויים מבניים".

 

כהן ציין כי נתוני הגירעון לא הפתיעו את בכירי המשרד והזכיר כי תוכנית העלאות המסים שאושרה בממשלה בקיץ האחרון גובשה לאור ההבנה שהגירעון בשנת 2012 יהיה גבוה. "אישרנו כבר כמעט את כל הצעדים בכנסת למעט החוק להעמקת הגבייה. ככל שתקדים הכנסת לאשר את החוק הזה כן יוקל עלינו לעמוד ביעד הגירעון ב-2013".

 

באוצר סירבו להצהיר כי לא יידרשו להעלאות מסים בשנה הבאה. "מסים אינם טובים לצמיחה", אמר הרשקוביץ', "אך גירעון פוגע בה הרבה יותר. צריך לעמוד ביעד הגירעון תוך מיסוי מינימלי".

 

הרשקוביץ' הדגיש כי הגירעון הגבוה שנרשם ב-2012 הוא גירעון מבני, כלומר, לא ניתן לייחס אותו אך ורק להאטה בכלכלה העולמית. לדבריו, למרות הלחצים הפוליטיים, משרד האוצר יצליח להעביר קיצוץ בתקציב בשנה הקרובה וגם להעלות מסים אם יהיה צורך בכך. "השווקים מאמינים שאנחנו נבצע את הצעדים שאנחנו צריכים לבצע ב-2013 וב-2014, אחרת הם כבר היו מתמחרים את זה".

 

בדבריו, כיוון הרשקוביץ' לכך שדירוג האשראי של ישראל לא נפגע למרות שהחריגה בתקציב המדינה והגירעון הגבוה כבר ידועים מזה מספר חודשים. 

 

שטייניץ: "לא הפקידים קובעים את המדיניות"

במקביל לכך, שר האוצר שטייניץ הגיב הבוקר לפרסומים לפיהם בכירי האוצר מעריכים כי לא יהיה מנוס מהעלאות מסים בעקבות הגידול בגירעון. "המדיניות הכלכלית במדינת ישראל נקבעת על ידי ראש הממשלה ושר האוצר ולא על ידי פקידים שמתדרכים בעילום שם".

 

"שיעור הגרעון שהתפרסם לא ישפיע על כיסם של האזרחים כיוון שעשינו כבר את הצעדים הנדרשים בתחום המיסוי ואין שום תוכנית לצעדים נוספים", אמר, למרות שלדבריו של הרשקוביץ מאוחר יותר, תיתכן תוספת של מיסוי.

 

שטייניץ אמר כי "על מנת לראות את התמונה הכוללת מן הראוי להדגיש שגם בשנת 2012 שהסתיימה זה עתה, ישראל המשיכה להוביל את כל מדינות המערב בשני הפרמטרים הכלכליים החשובים ביותר של התמודדות עם המשבר הגלובלי: הצמיחה הכללית בשנה שחלפה הייתה הגבוה ביותר במדינות המערב וייצור מקומות עבודה חדשים ביחס לגודל האוכלוסייה הוא הגבוה ביותר במערב".

 

בטקס הנחת אבן פינה לפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטת אריאל, אמר היום שטייניץ כי "בחודש ינואר שנה שעברה הודענו שהגרעון יהיה גדול בהרבה מהתחזית והראנו גם את התחזית, ובחודש יוני הודענו בממשלה שהגרעון יהיה בסביבות ארבע פלוס ואפילו יותר, בגלל האחריות נקטנו בצעדים להורדת הגרעון מראש ב-2013. לא חיכינו. את כל צעדי המיסוי הנדרשים כדי לטפל בגירעון בשנה זו נקטנו כבר ביולי שנה שעברה. לכן כשאנחנו אומרים שאין שום תוכנית למסים חדשים, זה כי מפני שבתחום המסים הקדמנו תרופה למכה".

 

בהכנת הידיעה השתתפה שחר חי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
שר האוצר שטייניץ
צילום: אוהד צויגנברג
מנכ"ל האוצר, דורון כהן
ראש אגף התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים