שתף קטע נבחר

 

חוף פלמחים עוד לא ניצל: ההכרעה נדחתה

ועדות התכנון דחו את ההכרעה האם להכריז על גן לאומי בשטח שיועד להקמת כפר הנופש וכך לאסור סופית את הבנייה בחוף. השר להגנת הסביבה ניהל ויכוח חריף עם היזמים על גובה הפיצויים שהם דורשים: "יש אנשים שמעניין אותם רק כסף"

המאבק על חוף פלמחים עוד לא הגיע לישורת האחרונה: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה של מחוז מרכז דחתה בשבוע את ההכרעה בשאלה, אם לקבל את התוכנית שנועדה להכריז על השטח שיועד להקמת כפר נופש כעל גן לאומי ומבטלת את זכויות הבנייה בו. 

 

עוד על חוף פלמחים - במדור כלכלה ירוקה

  

 

בדיון נכח השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שניהל ויכוח נוקב עם פיני מלכא, מנכ"ל חברת מעוז דניאל ומיזמי כפר הנופש, שדרש לכבד את ההסכם וקבל על הנזקים שנגרמו להם בשל העיכובים. מנגד אמר ארדן, כי הפיצויים שדורשים היזמים בעבור ביטול התוכנית גבוהים מדי ויבואו על חשבון תחומים אחרים כמו חינוך ורווחה.  

 

"יש אנשים שמה שמעניין אותם זה רק להרוויח כסף. זה בסדר גמור...", אמר ארדן, כשהיזם מלכא התפרץ לדבריו: "אתה לא תשב פה ותשמיץ אותי. אתה לא תגיד שאני מנסה לקחת כסף מכספי ועדת הרווחה. אתה עושה דברים שאסור לך לעשות. זאת ועדה תכנונית - תדבר על תכנון. לא על כסף ולא על שום דבר. אתה מתנהל בצורה לא תקינה. אתה את המעמד שלך, מנצל את השררה שיש בידך להתגבר עלי ואני לא אתן לזה. אם צריכים להוציא אותי מפה יוציאו אותי בבקשה בכוח. אתה לא תגיד שכל מה שמעניין אותי זה כסף... אתה הופך את זה לאישי!"

 

בהמשך אמר ארדן: "בשיקולים הציבוריים הרחבים יותר נשקול את הדברים. אם החוק קובע שמגיע פיצוי ובסוף לא מגיעים להסכמות על הפיצוי, יש בתי משפט במדינת ישראל והם יקבעו האם הפיצוי שהתבקש הוא מה שמגיע, או מה שמגיע זה מה שחושבים נציגי מדינת ישראל... התפקיד שלי בשם הציבור זה להיות שר להגנת הסביבה... כיוון שהמחוקק קבע שיש לי נציגים בועדות מחוזיות, אני באתי לכאן לשכנע את הוועדה. בזאת סיימתי את דברי ומה שתחליט הוועדה נכבד". 

 

חוף פלמחים.היחיד ללא עורף בנוי במרכז (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
חוף פלמחים.היחיד ללא עורף בנוי במרכז(צילום: זיו ריינשטיין)

 

החשש: התוכנית המקורית תאושר

תוכנית הקמת כפר הנופש בוטלה לפני כשנתיים בהחלטת ממשלה שהורתה לוועדות התכנון לבחון מחדש את התוכנית ולשקול את ביטולה. המשימה הוטלה על רשות הטבע והגנים, שגיבשה תוכנית חדשה להכרזה על השטח כעל גן לאומי שמאפשר להשאיר אותו פתוח לטובת הציבור. עם זאת, מכיוון שלא נמצא מיקום חלופי להקמת כפר הנופש או מקור תקציבי לפיצוי היזמים - התעורר חשש כי הוועדה תדחה את התוכנית החדשה והתוכנית המקורית תיוותר על כנה.

 

היזמים, חברת אוולין מיזמי נדל"ן ומעוז דניאל, עתרו לאחרונה נגד הוועדה המחוזית, בדרישה לאשר את תוכנית הבינוי כדי שיוכלו להתחיל בבנייה, או לפצותם בכ-150 מיליון שקל עקב הנזקים שנגרמו להם. בדיון היום ציין ארדן, כי אם לא יצליחו להגיע להסכמות - בית המשפט יפסוק את גובה הפיצויים.

 

"מנסים לצייר אותנו כמי שרק רוצים פיצויים אך אנחנו מנסים להגיע להיתר שמגיע לנו כדין וכחוק", מסר מלכא בתגובה. "אנו בטוחים שאנו צודקים גם בהיבט ציבורי, צריך לכבד הסכמים ולא לפעול במניפולציות. אנחנו מבקשים לקיים את המכרז ואת החוזה שמדינה חתמה עליו ושבעקבותיו עבדנו 10 שנים והוצאנו כספים, אך ברגע האחרון שומטים לנו אותו מתחת לרגליים בגלל כמה חבר'ה צעירים ונחמדים שלא מבינים משמעויות של הליך כזה. הדברים צריכים להתנהל אחרת". 

 

לקראת הדיון הודיע גם משרד הביטחון שהוא מתנגד לתוכנית כפר הנופש בחוף, עקב איסור פעילות לילית בשל הסמיכות לבסיס במקום. במהלך הדיון טען היועץ המשפטי מטעם היזמים כי המגבלות הביטחוניות הללו אינן תקפות לשטח כפר הנופש, אולם נציג משרד הביטחון אמר כי מדובר בפרשנות שלו והמגבלות החריפו מאז אושרה התוכנית. בתום הדיון, שהתארך מעבר למצופה, הוחלט לדחות את ההכרעה.

 

סמל למאבק סביבתי

חוף פלמחים הפך בשנים האחרונות לסמל של מאבק סביבתי בלתי מתפשר. תחילתו בפברואר 2008, אז גילו חובבי המקום גדרות וטרקטורים שהחלו בעבודות בנייה על החוף הפראי. במהרה התברר שמדובר בתוכנית להקמת פרויקט תיירותי הכולל 350 יחידות נופש, ממש על קו המים של החוף היחיד ללא עורף בנוי במרכז הארץ. השטח עצמו נמכר על ידי המינהל ליזמים בשנת 2004,  במחיר של 8 מיליון שקלים בלבד ובטרם נכנס לתוקף חוק האוסר בנייה קרוב לקו המים.  

 

 

עדי לוסטיג. מהפעילים שהצילו את החוף (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
עדי לוסטיג. מהפעילים שהצילו את החוף(צילום: אבי מועלם)

 

גילוי זה הביא את קבוצת הפעילים לתקוע יתד בחוף ולהתחיל במאבק מתמשך, אליו הצטרפו במהרה ארגוני סביבה וחברי כנסת. בשנת 2009 בדק מבקר המדינה את הליכי שיווק הקרקע ופרסם דו"ח שפירט שורה של ליקויים חמורים הקשורים לאישור התוכנית. גם השר ארדן נרתם למאבק וקידם את החלטת הממשלה, שהתקבלה ביולי 2010 וקבעה כי יש לבחון מחדש את התכנית זאת נוכח הזמן הרב שחלף מאישורה והשינויים שחלו בחוק החופים.

 

בנובמבר אותה השנה הורתה הוועדה המחוזית לרשות הטבע והגנים, לבחון אפשרות להעביר את כפר הנופש למקום פחות פוגעני באותו אזור, ובמקביל לקדם תכנית חדשה שתהפוך את השטח לגן לאומי פתוח. שנתיים מאוחר יותר - בדצמבר האחרון, חזרה התוכנית לשולחן הדיונים של הוועדה, זאת לאחר שהתוכנית להפיכת החוף לגן לאומי לא הושלמה.

 

בשבועות האחרונים ניהלו ארגוני הסביבה, בהם אדם טבע ודין, החברה להגנת הטבע ומגמה ירוקה, פעילות נרחבת בקריאה לקבל את התוכנית החדשה, שמבטלת את כפר הנופש באופן סופי. בתוך כך, נשלחו אלפי מכתבים לוועדת התכנון ושורת חברי כנסת חתמו על מכתב תמיכה בהצלת החוף.

 

אדם טבע ודין גם הצטרפו לצד המדינה בעתירה שהגישו היזמים, בטענה כי האינטרס הציבורי וההחלטות שהתקבלו מחייבים להשאיר את החוף פתוח ולבטל את התוכנית. בחוות דעת משפטית ששיגרה לוועדה טענה העמותה, כי "הוועדה המחוזית אינה חשופה בעצמה לחבות משפטית כתוצאה מהחלטה להפקיד תוכנית אשר פוגעת בזכויות קנייניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף פלמחים
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
ארדן. התעמת עם היזם
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים