שתף קטע נבחר

 

האפיפיור הפורש: ידידם הטוב של הרבנים

הרב הראשי אמר כי "בתקופת כהונתו שררו היחסים הטובים ביותר מאז ומעולם בין הכנסייה לרבנות", ונשיא ועידת רבני אירופה ייחל כי "ממשיכו יילחם בתופעות האנטישמיות בתוך הכנסייה ומחוצה לה״. רבנים בכירים נפרדים מבנדיקטוס ה-16

לאחר שהדהים את העולם הנוצרי עם פרישתו הפתאומית, ברבנות הראשית מֵצרים על לכתו של מי שהיה, לדבריהם, "ידיד הרבנות" הגדול ביותר שידעו הוותיקן והרבנות - אך סבל מיחסי ציבור גרועים.

 

 << כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

מסע צלב: המיעוט הנוצרי חי כאן בפחד 

 

הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, שיבח את פעילותו הבין-דתית של בנדיקטוס ה-16, ואמר כי היחסים בין ישראל לוותיקן מעולם לא היו טובים יותר. "בתקופת כהונתו כאפיפיור, שררו היחסים הטובים ביותר מאז ומעולם בין הכנסייה לרבנות הראשית", אמר, "ואנו מקווים כי המגמה הזו תמשיך גם בעתיד".

 

עוד אמר מצגר כי "האפיפיור ראוי לשבח על כך שקידם את הקשרים הבין-דתיים העולמיים בין היהדות, הנצרות והאסלאם". הוא איחל לאפיפיור בן ה-85, שפרש בשל גילו המתקדם, "בריאות טובה ואריכות ימים".

 

"מקווים כי היחסים הטובים יימשכו גם בעתיד". הרבנים הראשיים והאפיפיור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"מקווים כי היחסים הטובים יימשכו גם בעתיד". הרבנים הראשיים והאפיפיור(צילום: גיל יוחנן)

 

גם הראשון לציון שלמה עמאר אמר כי הוא מתפלל "לבריאותו ולאריכות ימיו של לוחם צדק זה", והוסיף כי "האפיפיור בנדיקטוס ה-16 ראוי לציון ולשבח על עמידתו האיתנה ומלחמתו בכל גילוי של אנטישמיות והכחשת שואה, מבית ומחוץ. בימיו בלטה הדרתו הנחושה של הכומר ויליאמסון מכחיש השואה מבין כתלי הכנסייה".

 

הרב הראשי ציין כמה מאמרותיו של האפיפיור שנחרתו בזיכרונו, "בפרט זכורה אמירתו לפיה מעולם לא נטש הקב"ה את בריתו עם העם היהודי. האפיפיור אף זכור כמי שאמר 'היהודים הם אחינו הבכירים', והגדיל והוסיף כי 'היהודים הם אבותינו". הוא קרא "לעולם כולו ללמוד מעמידתו, ולהוקיע כל גילוי אנטישמיות באשר הוא".

 

הרב לאו: פרישה של "איני יכול עוד"

הרב ישראל מאיר לאו, רב העיר תל אביב ולשעבר הרב הראשי לישראל, אמר כי האפיפיור הפורש ראוי לכבוד והערכה על

יחסו לעם היהודי, בעיקר בגלל "נתוני הפתיחה" שלו, שהיו "אנטי יהדות ואנטי ישראל", כהגדרתו.

 

הרב לאו הזכיר כי המנהיג הקתולי גדל בגרמניה הנאצית של ראשית המאה הקודמת, היה חניך ב"היטלר יוגנד" ושירת בצבא הנאצי, והיה חשש טבעי כי יהיה עוין כלפי היהודים, ואף על פי כן הוא "שמר על איפוק רב ביחסים איתנו ואף ניסה לחמם אותם, ובשום פנים לא הוציא אף התבטאות נגדנו".

 

לשם השוואה הזכיר הרב לאו את פאולוס השישי, ש"גינה את ישראל שהעלתה באש מטוסים ריקים בבירות, או שלדים של אוטובוסים, ולא אמר מילה על שפיכת דם ילדים יהודים באביבים ובמקומות אחרים. זו אפליה נוראה". לדבריו, "אחרי אחד כזה מגיע גרמני, ודווקא ממנו לא היית שומע דבר מכוער שכזה".

 

עם זאת, ציין הרב לאו לגנאי את נאומו של בנדיקטוס ה-16 ב"יד ושם" בעת ביקורו בישראל, וטען כי הוא היה "קר ומנוכר, לא דיבר על ששת המיליונים אלא על 'קורבנות' באופן כללי, דיבר על אלה ש'נהרגו' ולא על 'נרצחים', ולא אמר מי היו הרוצחים - בניגוד משווע לנאום של קודמו, יוחנן פאולוס השני, שבע שנים קודם לכן. לא הייתה שם שום השתתפות בצער, שום אמפתיה".

 

הרב לאו עצמו, יו"ר מועצת "יד ושם", גינה אז את האפיפיור על דבריו שהיו "דלים מאוד מבחינה רגשית", והמחאה זכתה להד תקשורתי בעולם כולו. יומייים לאחר מכן, לפני עלייתו למטוס בדרך חזרה לוותיקן, הוא נפרד מישראל בנאום שבו – כדברי הרב לאו – "השלים את כל אותן נקודות שהחסיר". בנושא זה ציין את בנדיקטוס ה-16 לשבח על ש"גילה סימני התפכחות והביא לתיקון" זאת על אף ש"נאומיו היו מתוכננים בדרך כלל חצי שנה מראש". לדבריו, "הוא שינה פתאום את כל הטון. צריך לכך הרבה אומץ לב".

 

על פרישת האפיפיור אמר הרב לאו: "אני תולה זאת ביושרו. כנראה שהוא מרגיש שבגילו ובמצבו הוא אינו יכול למלא את כל הפוטנציאל הטמון בתפקיד הזה, וצריך הרבה יושר בשביל זה". הוא השווה זאת להצהרתו של מנחם בגין "אינני יכול יותר".

 

רבני אירופה: מקווים שממשיכו יילחם באנטישמיות

נשיא "ועידת רבני אירופה", הרב פנחס גולדשמיט, אמר כי בנדיקטוס ה-16 "המשיך את מדיניות קודמו בהורדת רמת האנטישמיות ההיסטורית בכנסייה הקתולית, על ידי ביקורים בבתי הכנסת, המשך הדיאלוג עם נציגי העם היהודי - ושיפור היחסים עם מדינת ישראל. ברור שיש עוד הרבה נושאים כאובים שיש לטפל בהם", הוסיף, "ואנחנו מקווים שממשיכו בתפקיד ימשיך את הדיאלוג עם העם היהודי, ויילחם בתופעות האנטישמיות בתוך הכנסייה ומחוצה לה״.

 

פתק בינלאומי בכותל. האפיפיור בנדיקטוס ה-16 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פתק בינלאומי בכותל. האפיפיור בנדיקטוס ה-16(צילום: AFP)
 

 

הרב דוד רוזן, יועץ לרבנות הראשית בנושא יחסים בין-דתיים, שאף היה חבר במשלחות מטעמה לפגישות עם האפיפיור, אומר ל-ynet כי "יחסו ליהדות היה מצויין, והבעיה שלו הייתה רק ביחסי-ציבור". בדבריו מתייחס הרב רוזן לפרשת הבישוף מכחיש השואה, ריצ'ארד וויליאמסון, שהאפיפיור הואשם כמי שהסכים לשאת ולתת איתו, על אף שקודמו בתפקיד הוא שהחל את הקשר עמו. לדברי רוזן, עד שהאפיפיור הנוכחי התעשת והגיב - הנזק התדמיתי כבר נעשה. האפיפיור יצא מגדרו כדי להכחיש את העניין, אבל זה כבר לא עזר".

 

לאחרונה נפגש הרב רוזן עם בנדיקטוס ה-16 לפני כשלושה חודשים, והוא מספר כי "מבחינה תיאולוגית ואידיאולוגית הוא היה מחוייב לעם היהודי לא פחות מקודמו, ואף ממקום עמוק יותר. את ביקוריו בבתי הכנסת ברומא ובישראל, והפגישות עם ראשי המדינה ואנשי הדת, הוא לקח צעד אחד קדימה כשהטמיע את הדברים בתוך מבנה המערכת של הוותיקן".

 

"האפיפיור הבא יהיה בצלמו"

על פרישת אפיפיור - מהלך דרמטי שאירע לאחרונה לפני לא פחות מ-600 שנה - הוא אומר כי "הוא כנראה מרגיש שבריאותית

הוא כבר לא כשיר למלא את התפקיד. אין לו בעיות רפואיות אקוטיות, אבל הוא כבר לא צעיר. בפגישתנו האחרונה ראשו היה צלול, אבל פיזית הוא כבר היה חלש. כנראה רצה לסיים בשעה שעוד יוכל להשפיע על על האופי של היורש. הוא לא יבחר את זהותו, אבל אין ספק שהאפיפיור הבא יהיה בצלמו ובדמותו".

 

בנדיקטוס ה-16 כיהן בתפקידו במשך שמונה שנים בלבד, ונחשב לאפיפיור שמרן למדי. בשנת 2009 הוא ערך ביקור היסטורי בישראל ונפגש עם הרבנים הראשיים, באירוע שהוחרם על ידי מרבית חברי מועצת הרבנות הראשית. הרב עמאר ענד באותה פגישה תליון של לוחות הברית, בהוראת הרב עובדיה יוסף - אל מול שרשרת הצלב של האפיפיור.

 

באותה פגישה התחייב להעמיק את האחווה בין "הכס הקדוש" ליהדות: "אני עומד כאן ומבהיר: לוותיקן יש מחויבות מלאה למטרה שהוצהרה - שלום מלא ותמידי בין הנצרות ליהדות".

 

האפיפיור החדש ייבחר לכל המאוחר בסוף חודש מרץ. באותה התקופה, אגב, ייערכו בישראל הבחירות לקביעת הרבנים הראשיים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריאות טובה. הרב הראשי והאפיפיור
צילום: AFP
מחכים להמשך הדיאלוג. הרב גולדשמיט
צילום: ארכיון ועידת רבני אירופה
כיפר על נאום אומלל. הרב לאו
צילום: גיל יוחנן
יש ממי ללמוד. הרב עמאר
צילום: יששכר רואס
מומלצים