שתף קטע נבחר

 

עשר נשים נעצרו לאחר שהתפללו בכותל

כמאה חברות בארגון "נשות הכותל" הגיעו לתפילת ראש חודש באתר המקודש, וחלקן התעטפו בטליתות. המשטרה עצרה עשר מהן, בטענה כי הפרו את פסיקת בג"ץ. "מטרת המעצרים היא לשחוק את הנשים"

תפילה ראש חודש המסורתית של "נשות הכותל" הסתיימה במעצרן של עשר מתפללות, שביקשו להתעטף בטליתות ולקרוא בתורה. בין העצורות, מנהיגות המאבק – יו"ר נשות הכותל ענת הופמן, ומנהלת הארגון לזלי זקס, וגם סוזן סילברמן - אחותה של הקומיקאית שרה סילברמן. בתפילה השתתפו צנחנים שלקחו חלק בשחרור הכותל במלחמת ששת הימים.

 

 << כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

 

הבוקר (ב') הגיעו לרחבת הכותל המערבי כמאה חברות בארגון "נשות הכותל", הדורשות להתפלל לפי אמונתן ברחבת הנשים. הן התעטפו בטליתות והתפללו במקום בניגוד לפסיקת בג"ץ שקבע כי לארגון "נשות הכותל" אסור להתפלל ברחבת הכותל המערבי מחשש למהומות.

 

עם סיום התפילה עוכבו לחקירה עשר נשים, והיתר התפזרו. במהלך היום שוחררו שש מהעצורות לאחר שהסכימו להרחקה מהכותל ל-15 יום (בהן שלוש נשים שטסות הלילה לחו"ל), ואף שלוש מהנשים שלא הסכימו לתנאים המגבילים - בהן המנהיגות, ענת הופמן ולזלי זקס - שוחררו לבסוף.

 

"נשות הכותל" טוענות כי התפילה עצמה עברה בשקט, אך כאשר ביקשו לעבור לרחבת קשת רובינסון כדי לקרוא בתורה, השוטרים עכבו אותן. להערכתן, "בשל ריבוי המשתתפים המשטרה לא רצתה לעשות את הבלאגן ברחבה עצמה, והמתינה עד שנצא".

 

"זה פשוט אבסורד"

בתפילה השתתפו צנחנים בודדים שנטלו חלק בקרב לשחרור הכותל המערבי במלחמת ששת הימים, לאחר שבימים

האחרונים קראו לחבריהם להגיע ולהזדהות עם מי שהם מכנים "משחררות הכותל של ימינו". הם חבשו כובעי מצחייה אדומים - תחליף לכומתה המסורתית של יחידתם

 

עו"ד דוד ברהום, המייצג את הנשים שעוכבו, אמר כי המשטרה מבקשת להביאן בפני שופט כדי לכפות עליהן שחרור בתנאים מגבילים בלבד – הרחקה מהכותל לכמה שבועות.

 

"המשטרה אף פעם לא מגישה כתב אישום נגד 'נשות הכותל', מה שמוכיח שמטרת המעצרים היא פשוט לשחוק אותן", טען. לדבריו, גם בהחלטה את מי לעכב הבוקר אין היגיון, משום שנשים רבות שהתעטפו בטליתות לא נעצרו, ואילו חלק מהמעוכבות כלל לא עשו זאת.

 

"הייתה תפילה מאוד מנומסת ומכובדת. זה פשוט אבסורד", אמר עו"ד ברהום, "זה אולי נוגד את פסיקת בג"ץ שלפיה התעטפות נשים בטלית היא לא מנהג המקום, אבל השאלה היא האם הייתה הפרה של הסדר הציבורי, והאם מה שקרה מצדיק מעצר". עוד טען, כי בחלוף כעשרים שנה מהחלטת בית המשפט, יש להעניק פרשנות חדשה להגדרת "מנהג המקום".

 

"חייבים לפעול להסדרת התפילות"

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אמר בתגובה כי "התפילה הבוקר התנהלה ללא הפרעה לסדר הציבורי",

וקרא לכל המפלגות "לשים את נושא חופש הדת בישראל על סדר היום במשא ומתן הקואליציוני. הדעת איננה סובלת כי דווקא במדינת ישראל, נשים יהודיות לא תוכלנה להתפלל כאמונתן".

 

ח"כ ד"ר עליזה לביא ("יש עתיד") התחייבה לפעול בהקדם למען הסדרה מחודשת של רחבת הכותל, כך שתתאים, לדבריה, לכלל החברה בישראל, ולא למיגזר כזה או אחר. "מצער לראות כיצד הכותל המערבי שאמור לסמל את השלום והאחווה בעם ישראל, הפך לזירת התגוששות מתמדת, הגולשת לא פעם לאלימות", אמרה. אך סייגה והוסיפה כי "דפוס הפעולה העקבי של נשות הכותל, הפועלות בניגוד מפורש לפסיקת בג"ץ, איננה הדרך לפתרון הבעיה. יש לפעול להשגת הסדר שיתאים לקהלים הגדולים והמגוונים הבאים בהמוניהם לכותל".

 

בסוף השבוע שעבר פנו "נשות הכותל" בדרישה למפכ"ל המשטרה, להימנע ממגע פיזי בין שוטרים לחברות הקבוצה, בכל מקרה שבו נדרשת התערבותם באירועי התפילה שהן מקיימות. במכתב שהפנו למפכ"ל ולשר לבטחון הפנים הסבירה היו"ר, ענת הופמן, כי הדבר פוגע ברגשות הדתיים של המתפללות - חלקן אורתודוכסיות. היא טענה כי כי "מדובר בחציית קו אדום, הפוגע במתפללות מבחינה דתית והלכתית".

 

יהדות העולם מתגייסת למאבק

מעצרן של "נשות הכותל" מעניין במיוחד את הקהילה היהודית מחוץ לישראל, ולאחרונה פנה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ליו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, בניסיון לגבש הסכם שיביא לקץ המחלוקת בנוגע לצביון הדתי של הכותל המערבי, מתוך שאיפה כי כל יהודי יוכל לבקר ולהתפלל בו על פי אמונתו. מנהיגי קהילות וראשי ארגונים מחו בחריפות בפני נתניהו ושרנסקי לאחר מעצרן של כמה חברות בארגון "נשות הכותל", לפני כארבעה חודשים.

 

ראשי הארגונים טענו כי המדיניות הנוכחית מדירה אותם מאחד המקומות המקודשים לעם היהודי, ובכך למעשה מתייחסת

אל רוב העם כ"יהודים סוג ב". הם הזהירו את ראש הממשלה ויו"ר הסוכנות, כי הדבר עלול להביא לפגיעה בתמיכה שלה זוכה מדינת ישראל מיהדות התפוצות - ואלה החליטו לפעול לשינוי.

 

את משימת התיווך בין הצדדים הטיל נתניהו על שרנסקי, המצוי בקשר ישיר - הן עם מנהיגי הקהילות היהודיות בעולם (בעיקר הרפורמים והקונסרבטיבים שבהם), הן עם הציבור החרדי בארץ והן עם הממשלה. יו"ר הסוכנות חותר להסכם שעיקריו שדרוג אתר "קשת רוביזון", שבו - על פי פסיקת בג"צ - מותר לנשים להתפלל כרצונן, וביטול חלק מההגבלות עליהן ברחבת הכותל עצמה.

 

לפני מספר שבועות הגישו התנועה הרפורמית, ארגוני נשים ותנועות פלורליסטיות שונות עתירה לבג"ץ, בדרישה לפירוק הקרן למורשת הכותל, והפקעת ניהול האתר מידיו של רב הכותל. הם טענו כי "דרישות ההפרדה והצניעות בכותל הפכו את הרחבה לאתר תפילה חרדי".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי

 

  • שיפי חריטן הולכת נגד הזרם: ילדים זה שמחה. אבל במידה
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    גל תיבון
    היסטוריה של עימותים. נשות הכותל
    גל תיבון
    "זו לא הדרך". ח"כ עליזה לביא
    צילום: בני דויטש
    "המטרה - לשחוק אותן". עו"ד דוד ברהום
    צילום: שלומי כהן
    מומלצים