דו"ח: הדיפלומטיה הופקרה, רק איראן מתחתינו
לפי הדו"ח שגיבשו עובדי משרד החוץ, מספר השליחים בעולם מצטמצם בהדרגה זה עשורים וההשקעה הישראלית בתקציב משרד החוץ עולה רק על זו של איראן. "המצב גרוע משהיה אי פעם, אין פעילות דיפלומטית שתשפר את תדמיתנו"
האם מדינת ישראל הפקירה את יחסי החוץ שלה? אם לשאול את עובדי המשרד שאמון עליהם, הרי שהתשובה חיובית. דו"ח שהכינו עובדי משרד החוץ ושנחשף היום (ג'), מגלה כי מספר הנציגים הישראלים ברחבי העולם נמצא בירידה מתמדת, למרות מצבה המדיני וההסברתי הרגיש של ישראל, וכי בכ-35% מהמדינות שישראל מנהלת יחסים עמן - אין בכלל נציגים מירושלים.
עוד כתבות בערוץ החדשות
הפיצוץ בצפון קוריאה: איך עושים ניסוי גרעיני?
תיכון ההזדמנות השנייה ייסגר? "לוקחים את הבית"
"ישראל הפקירה הלכה למעשה את מערך יחסי החוץ שלה", הצהיר ועד עובדי משרד החוץ. "אף על פי שקברניטי המדינה מודעים למעמדה המסובך של ישראל בזירה הבינלאומית ולצורך בשינוי בכל הקשור בחזית ההסברה שלה, הרי שבפועל המצב גרוע משהיה אי פעם".
לטענת העובדים, "לא נעשית כל פעילות דיפלומטית שיכולה לשפר את יחסי החוץ של ישראל במדינות רבות, ולמרבה הצער, במקומות שאנחנו לא נמצאים בהם יש נציגויות רבות של מדינות ערב ושל הרשות הפלסטינית שמציגות את הסכסוך באופן חד-צדדי".
מהדו"ח עלה עוד כי גם בכל הקשור לתקציבים משרד החוץ מופלה לרעה, ולמעשה, למרות כל האתגרים המדיניים - המשרד מתוקצב מתחת לצרכים. "מי שמזניח את הפעילות הדיפלומטית בחו"ל פוגע בצורה אנושה בביטחון הלאומי של ישראל", הוסיפו בוועד בנימת אזהרה.
על פי הדו"ח שגובש, לישראל יחסים דיפלומטיים עם יותר מ-160 מדינות בכל רחבי העולם - אולם רק ב-103 מתוכן יש נציגויות דיפלומטיות. רוב הנציגויות ממוקמות באסיה (35), והיתר פרוסות ביבשת אמריקה (27), באירופה (21) ובאפריקה (10).
בסך הכול מייצגים את ישראל בעולם 220 שליחים, שמתוכם 66 מוצבים באירופה, 56 באסיה, 55 ביבשת אמריקה ו-12 בלבד נמצאים באפריקה - אף ששם, כאמור, עשר נציגויות. מהנתונים עולה עוד כי מספרם הכולל של השליחים נמצא בירידה מתמדת משנות ה-70, ומאז גם החל להצטמצם המספר הממוצע של השליחים בכל נציגות. כך למשל, בשנות ה-80 ייצגו את ישראל בכל מדינה 4.5 שליחים בממוצע, ואילו כיום מספרם הממוצע עומד על שניים למדינה.
"ההשקעה במשרד החוץ - כמו במדינת עולם שלישי"
מצבם העגום של יחסי החוץ הישראליים מתברר גם מבחינת אחוז תקציב החוץ מתוך התוצר הלאומי הגולמי (תל"ג), בהשוואה למדינות אחרות. בישראל רק 0.15% מהתל"ג מוקצה לטובת תקציב החוץ - שיעור נמוך בהרבה מאשר, למשל, בנורבגיה (0.9%), בדנמרק (0.85%), בבריטניה (0.75%) ובגרמניה (0.4%). למעשה, רק איראן משקיעה ביחסי החוץ פחות מאשר ישראל - היא מקציבה לטובת העניין 0.1% מהתל"ג.
"הנקודה המרכזית היא שישראל מתמודדת עם אתגרים מורכבים מאוד בזירה הבינלאומית", הסביר יעקב לבנה מוועד עובדי משרד החוץ. "יש לאתגרים האלה פן צבאי מובהק ופן מדיני מובהק.
צריך אמצעים ויכולות. לא מדובר רק בממשלה הנוכחית או בזו שקדמה לה, יש כאן תהליך שנמשך יותר מארבעה עשורים, של כרסום חמור מאוד ביכולות הפיזיות הבסיסיות ביותר לנהל ולקדם את האינטרס המדיני של ישראל בחו"ל".
לבנה הוסיף כי "המספרים מדברים בעד עצמם, אבל צריך עוד הרבה כסף. היום יש לנו תקציב של 1.6 מיליארד שקל וזה מספר שלא קיים בשום מדינה שמנהלת יחסי חוץ, ודאי שלא במדינה כמו ישראל שיש לה אתגרים. ישראל היא מעצמה אזורית, והאתגרים עוד יותר גדולים. היכולות שאנחנו מעמידים לדיפלומטיה מתאימות למדינות עולם שלישי שהעולם לא מעניין אותן. אלו הכלים שיש לנו כדי להתגונן".