גם הם רוצים: איך לשלב ילדים בטרנד הריצה
הם רואים את ההורים משתתפים במירוצים ובמרתונים , מתלהבים - ורוצים להצטרף. ואכן, במרבית אירועי הריצה בישראל יש מקצים גם לילדים. אבל האם זה נכון לאמן אותם לפני ומאיזה גיל אפשר להתחיל? מדריך הריצה יונתן מלכא עם התשובות
אם יצא לכם לראות ילדים קטנים רודפים אחרי כדור על הדשא בפארק או אחרי החבר במשחק תופסת, אתם יודעים שהם לא רק רצים. הם עפים. עם הזרועות מתעופפות, ברכיים גבוהות וחיוכים גדולים. אין חוקים, רק שמחה טהורה.
וזה הזמן לומר: הורים, לא להתערב! שום תוכנית אימון או ייעוץ עד בית הספר היסודי. בגילאים הקטנים אין מטרות ותוכניות לאולימפיאדה. רק כייף והנאה.
עוד על בריאות ילדים בערוץ הורים:
איגוד רופאי הילדים: ההפסקה קריטית להתפתחות
אין לכם זמן? כך תיכנסו לכושר - עם הילדים
חוזרים לגזרה: אימון לאימהות - עם התינוקות
1. ריצה לקטנטנים
ילדים שמראים עניין בריצה ניתן לשלב בפעילויות ומשחקים, אך לוודא כי זה לא מאורגן מדי או אינטנסיבי. הרעיון הוא לתת לילדים חוויה של פעילות גופנית, להשתעשע, וללמוד לאהוב את התנועה והריצה. כאשר הילדים נהנים, הם צפויים להמשיך לעשות את הפעילות שהם עושים.
עבור ההורים והמאמנים זה אומר שאם נרצה שהילדים ירוצו, נצטרך להפוך את החוויה למעניינת ומגוונת. פעילויות רלוונטיות לריצה יהיו משחקי תופסת, מסלולי מכשולים ואפילו רדיפה אחרי הכלב. כל עוד זה לא מרגיש כמו תוכנית רשמית או מובנית - זה יספק להם מספיק עניין, ריגוש והנאה.
2. ריצה לילדי בית ספר יסודי
לרוב זו תהיה החשיפה הראשונה לריצה מאורגנת: הריצה בשיעורי הספורט והתחרויות של בית הספר. גם כאן חשוב להקפיד שהריצה תהיה חוויתית עבור הילדים. משחקים, תחרויות לילדים ופעילויות שבהן לוקחים חלק גם מבוגרים יצרו חווית ריצה מהנה וחיובית. אם הילד מתעניין בתחרויות הקפידו לשלב אותו במירוצי ילדים המתאימים מבחינת המרחק לגילו.
3. קבוצות וארועי ריצה לילדים
מרוצים רבים בארץ כוללים מסלולים מיוחדים לילדים. זו הזדמנות מצויינת בשבילם ליהנות מחוויה תחרותית, להכיר חברים חדשים ולהזדהות עם המבוגרים שרצים. בגילאים הצעירים של בית הספר היסודי נעדיף לשמור את הילדים למרחקים קצרים של עד 2-3 ק"מ ורק לאחר גיל 10 ניתן לשלבם, במידה והתאמנו לכך, במרוצים של עד 5 ק"מ.
ילדים שמתעניינים בריצה יוכלו למצוא קבוצת ריצה לילדים כמעט בכל אזור מגורים. קבוצות שכאלה יספקו לרוב אוסף פעילויות מעניין ומגוון עם פיקוח מאמן מקצועי ומתאמנים נוספים בגילם.
4. החוויה המשפחתית
ריצה יכולה להיות פעילות משפחתית מרעננת. הפתיעו את הילדים עם מקטע של ריצה באמצע הטיול המשפחתי או הפקיניק. במקום סתם לרוץ הקפות הגדירו מסלול מכשולים משעשע, רוצו עם כדור וזרקו אותו קדימה כדי שהילדים יגבירו את המהירות על מנת להגיע אליו וגייסו את המשפחה למרוץ שליחים שכונתי. הילדים ואתם תקבלו חווית ריצה מצחיקה ומשעשעת וזמן איכות משפחתי. הקפידו לעודד את הילדים, בין אם עלי ידי מילה טובה או טפיחה על השכם אחרי המאמץ שעשו. הם ישמחו להכרה ולאישור מהיקרים להם וזה יגביר את המוטיבציה להשתתפות בפעילות פעם נוספת.
5. מוטיבציה
לרוב הילדים הפעילות עצמה, התנועה, שחרור האנרגיה והזמן עם החברים הוא כל המוטיבציה שהם צריכים. בהפעלת הילדים נסו לשלב משחקים ולשמור את הפעילות מגוונת. נסו פעילויות עם מוזיקה, השתתפו בעצמכם והזמינו הורים וחברים נוספים בגילם. טיול בגינה ליד הבית יכול להפוך למשחק מהנה ומרענן להורים ולילדים. יצירתיות היא המפתח.
6. בטיחות
הערך החשוב ביותר הוא לשמור על בטיחותם ובריאותם של הילדים. לפני
שמתחילים הקפידו לבדוק את משטח הפעילות, הגדירו לילדים את את אזורי הריצה בצורה כזאת שתוכלו לשמור עימם על קשר עין והקפידו על כך שילבשו בגדים נוחים ומתאימים. חשוב לזכור כי בימים חמים נעדיף להפעילם בשעות אחר הצהריים והערב ונקפיד על שתייה מספקת.
ילדים צריכים לרוץ. זה כייף ועדיף על האלטרנטיבות, השעות חסרות התועלת של בילוי מול מסך הטלויזיה ומשחקי המחשב. עם זאת, חשוב שהורים יבינו את החשיבות בלתת לילד להחליט איך וכמה לרוץ ולא לדחוף אתו לריצה תחרותית לפני שהוא מוכן, פיזית ונפשית. תנו לילדים לרוץ באופן משוחרר ומהנה. זו חוויה לכל החיים.
הכותב הוא חבר נבחרת ישראל לשעבר ומתחרה ותיק בענף הטריאתלון, מאמן ראשי במועדון הריצה ריאקשן, המלווה רצים מהצעד הראשון ועד לשיא חדש במרתון