שוורצוולד: טיול ליער השחור
בדר'-מע גרמניה נמצא יער עצים מחטניים צפופים, שאור השמש כמעט ולא חודר אליו. אך התיירים דווקא כן חודרים לתוכו ולעיניהם נגלים מפלים, פסטיבלים וכפרים קטנים. כנסו ליער
היער השחור נמצא במדינת באדן וירטמברג שבדרום-מערב גרמניה. השם היער השחור בגרמנית - Schwarzwald, הוא בעקבות השם הרומי Silva Nigra. הוא נובע מהעובדה שכבר הרומאים התייחסו להרים שבהם יערות מחט צפופים כאל מקומות כה עבותים, עד כי נמנעת חדירה של קרני אור אל תוככי היער.
אך התיירים חודרים אל תוככי היער, ולעיניהם נגלים אתרים מדהימים ביופיים, משכרי חושים. כאלה הם גם מפלי טְרִיבֶּרְג ושני הכפרים הסמוכים: נוסבך (Nussbach) וגמלסבך (Gremmelsbach).
עוד טיולים באירופה בערוץ התיירות:
- החמישייה הפותחת באמסטרדם - בילויים וחיי לילה
- קפיצה קטנה לחו"ל: על קצה המזלג בפראג
- פונטנבלו הקסומה: טיול בין פטריות וארמונות
המפלים קרויים על שם עיירה הבנויה לארח בטוב טעם לא רק בשל המים החיים המפכים וזורמים בה ברוב עצמה, אלא גם בזכות מסעדותיה והפנסיונים הפזורים בה.
למי ששעתו בידו, מומלץ לבקר במוזאון היער השחור בטריברג. מוזאון זה נוסד ב-1873, והוא מציג אספקטים שונים בחיי התרבות והכלכלה של תושבי היער השחור בעבר ובהווה.
המפלים הגבוהים ביותר בגרמניה
מפלי טריברג הם הגבוהים ביותר בגרמניה. מימי מפלי גוטאך (Gutach) נופלים מגובה 160 מ' בשבעה מפלסים אל העמק שלמרגלותיהם. ניתן לבקר במפלים בכל עונות השנה, אך הם מרשימים בעיקר בחורף.
המפלים מוארים עם רדת החשכה. לאורחים המגיעים בין 25 ל-30 בדצמבר ממתינה חוויה מרהיבה: מעל 750,000 אורות המופנים לעבר המפלים בלוויית מוסיקה ייחודית.
גאים בלוח השנה
מומלץ מאוד למבקרי היער השחור לא לפסוח על העיירה גנגנבאך (Gengenbach) שבמחוז Orenau בגרמניה, במדינת באדן וירטמברג. העיירה שוכנת בקצה המערבי של היער השחור, ובה כ-11,000 תושבים. גנגנבאך התפרסמה בחגיגה הקרויה פאשנאכט (Fasnacht).
זהו בעצם קרנבל מסורתי המאופיין בבגדים מיוחדים, ובמהלכו מכים באמצעות מקלות עץ מגולפים על צעצוע עץ מסורתי המשמיע צלילים מוסיקליים. בגנגנבאך יש מרכז מסורתי ימי ביניימי שנקרא אלסטד (Altstad).
- יצאתי לפסק זמן בין יקומים מקבילים בשלכת של טנסי
- 589 דולר לכריסמס בפראג: בדקנו אילו חבילות נופש לחג המולד נותרו על המדף
- "ישבנו בהוסטל בקולומביה ופתאום מישהו צעק !Free Palestine" – מדריך למטיילים במלחמה
- זאת המדינה האהובה עליי באירופה הקלאסית - והיא לא מפסיקה להפתיע
- אגמים, טרקים ואוכל טעים וזול: ביקרנו במדינה מפתיעה באירופה
העיר המסורתית של גנגנבאך גאה בלוח השנה האַדְבֶנְטִי הגדול ביותר בעולם. 24 החלונות של בניין העירייה מייצגים 24 חלונות של לוח השנה האדבנטי (ארבעת ימי הראשון שלפני חג המולד הנוצרי).
בעיר יש סניף של לימודי מדעים מטעם אוניברסיטת Offenburg. גגנבאך היא "בסיס יציאה" נוח לערים סמוכות: פרייבורג, בּאדן-בּאדן, שטרסבורג. גנגנבאך היא עיר תאומה של אוברנה (שבחבל אלזס, צרפת).
שְטַיין-אַם-רַיין - אבן חן של ממש
גנגנבאך הוקמה במאה ה-13 ונעשתה לעיר קיסרית חופשית ב-1360. המבנה הבולט בגנגבאך הוא הכנסייה שלה, שהייתה בעבר בית נזירים בנדיקטיני. הכנסייה הוקמה על ידי פירמן הקדוש שחי במאה השמינית. היו לכנסייה קשרים טובים עם השושלת הקרולינגית, ועד מהרה הפכה לכנסייה הקיסרית שנהנתה מעצמאות יתרה.
בשנת 1007 העניק אותה הקיסר הנרי השני לנסיך במברג. במאה ה-12 שופצה הכנסייה והוענקו לה סגנונות בּארוקיים ונאו-רומנסקיים.
נראה שהיפה בעיירות היער השחור היא שְטַיין-אַם-רַיין. זוהי עיירה ציורית באמצע הדרך שבין מפלי הריין לאגם קונסטנץ. העיירה הקסומה שבה כ-3,000 תושבים שוכנת משני צדי הריין.
משמעות שמה "אבן על הריין", ואכן היא אבן חן של ממש ליד הריין. העיירה מושכת תיירים רבים בכל עונות השנה, בעיקר בשל העיר הציורית העתיקה מימי הביניים, השוכנת במרכזה.
יש בה כמה מבנים ציוריים הנמנים עם אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו, שישה מהם ממוקמים בעיר העתיקה. כמו כן יש בעיירה שלוש כנסיות, שאף הן אתרי מורשת עולם. המפורסמת שבהן היא הכנסייה הבנדיקטינית. בתים רבים בעיירה מעוטרים בפרסקאות, ציורי קיר מרהיבי עין. העיר העתיקה מוקפת חומה בעלת שערים.
דוגמה בולטת לארכיטקטורה הגותית
ב-1007 העביר הקיסר הנרי השני את כנסיית סנט ג'ורג' מהמיקום הקודם שלה ב-Hohenweiel לשטיין-אם-ריין, שהייתה אז כפר דייגים קטן על הריין. מעשהו זה נועד לחזק נוכחות במקום אסטרטגי, שבו עברה דרך ראשית של הצטלבות מסלולי נהר הריין.
הקיסר הנרי השני העניק לנזירי הכנסייה זכויות מועדפות גם בתחום הסחר, כדי לפתח את היישוב החדש למקום פורח מבחינה כלכלית. עד מהרה הפכה שטיין-אם-ריין לעיר פורחת ומשגשגת, שהגיעה לשיאה במאה ה-15, כשזכתה למעמד של עיר חופשית (Reichsfree).
הכנסייה הקיסרית שודרגה אף היא במאה ה-15, והפכה לדוגמה בולטת של הארכיטקטורה הגותית המאוחרת באזור זה.
בשטיין-אם-ריין נולד ג'ון היינלין (1496-1425) שהכניס את מכבש הדפוס הראשון לצרפת. תחת הרפורמציה עברה הכנסייה של שטיין-אם-ריין תהליך של חילון, ונכסיה עברו לפיקוח של ציריך.
כ-30 אחוז משטחה של שטיין-אם-ריין משמשים לחקלאות, 42.5 אחוז הם שטחי יער. כ-90 אחוז מתושבי שטיין-אם-ריין הם דוברי גרמנית.
הכתבה פורסמה בגיליון פברואר 2013 של הירחון "טבע הדברים "
מתנה לגולשי ynet: גיליון היכרות ב-10 שקלים בלבד