שתף קטע נבחר

 

כלכלנים: המהלך של פישר ייקר את המשכנתא

החלטת בנק ישראל לדרוש מהבנקים הקצאת הון גדולה יותר בגין המשכנתאות, תייקר את ההלוואות שלנו לדיור. הכלכלן הראשי של איילון: "הציבור יידרש לחתום מדי חודש על צ'ק משכנתא גדול יותר". לפי אחת ההערכות, משכנתא ממוצעת של 700 אלף שקל ל-20 שנה תגדל ב-120 שקל מדי חודש

בנק ישראל ידרוש מהבנקים לרתק הון נוסף כנגד הלוואות המשכנתא שהם נותנים, אך את העלות הזו ישלמו כמובן הלקוחות. על פי ההוראות החדשות של בנק ישראל, הבנקים נדרשים להגדיל את ההפרשה בגין הלוואות המשכנתא. המשמעות היא שכסף שהיה פנוי עד כה לשימוש הבנק ולהגדלת רווחיו, יהיה מרותק ולבנק אסור יהיה לעשות בו שימוש. כדי לפצות על הנזק הזה הבנקים יגלגלו את ההפסד על הלקוחות באמצעות העלאת הריבית על המשכנתא. 

 

כתבות נוספות בנושא משכנתאות :

 

לדברי יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, "הסובלים הגדולים מההמלצות האגרסיביות של המפקח על הבנקים הינם ללא ספק ציבור רוכשי הדירות שיידרשו לשלם את עודף העלויות הבנקאיות הנובע מההוראות החדשות. עודף העלויות האמור צפוי להיות מגולגל במלואו לציבור נוטלי המשכנתאות ולייקר במידה לא מבוטלת את מחיר המשכנתא. ציבור רוכשי הדירות המתקשה גם כך להגשים את חלום הדירה יידרש לחתום על צ'ק גדול יותר מדי חודש".

 

פגוט מציין כי בניגוד לצעדים קודמים של בנק ישראל בשוק המשכנתאות שנועדו לרוכשים ממונפים מאוד, הרי ש"ההוראות הנוכחיות של המפקח נוגעות לליבת נוטלי המשכנתאות ולא לשוליים הממונפים כמו בעבר. נאמר כי היה ובנק ישראל ימשיך לעודד צמיחה באמצעות הפחתות ריבית נוספות, הרי הצעדים האמורים של המפקח על הבנקים יהוו כוס מים קטנה על קדחת ביקושים מתעצמת".

 

בהתייחס לתוכן ההוראות אומר פגוט "המפקח על הבנקים אומר בין השורות כי תמחור הסיכונים של הבנקים בשוק המשכנתאות אינו מספק נוכח האתגרים, ולפיכך יש להשתמש בכלים רגולטורים. הגדלת ההפרשות בגין הלוואות לדיור בצורה דרמטית תשפר את כרית הביטחון של המערכת הבנקאית המיועדת להתמודד עם מחירי נדל"ן צונחים במידה ותרחיש כזה יתממש וכן תשפר את מצב המערכת הבנקאית בתרחיש של היחלשות לווים".

 

פגוט קורא לממשלת ישראל להרים את הכפפה ולפעול בעניין הגדלת ההיצע: "ללא פעולה ממשלתית אגרסיבית של ממשלת ישראל בצד ההיצע, המחירים עלולים להגיע לכדי בועה שתסכן את יציבות המשק בכלל והמערכת הפיננסית בפרט".

 

עדי סקופ: צעדי בנק ישראל לא הצליחו

לדברי עדי סקופ, אנליסט הפיננסים הבכיר של IBI, המהלך של בנק ישראל מצטרף לשורה ארוכה של צעדים שנקט בנק ישראל בשנתיים האחרונות בניסיון לצנן את שוק הדיור, בינתיים ללא הצלחה יתרה. מהלך זה עשוי בסופו של דבר גם להגדיל את המרווחים הפיננסיים והמשמעות היא ייקור הריבית. עם זאת הוא מציין כי בנק ישראל גם הקל בהוראות והוא מקטין את דרישות ההון בגין ערבויות חוק המכר שתגדיל את האשראי הבנקאי שניתן כיום לקבלנים מהלך שאולי יוזיל במעט את המחיר.

 

השפעה נוספת צפויה לדבריו על מי שמחזיק במניות הבנקים – המהלך עשוי לעכב את מועד חלוקת הדיבידנדים בבנקים.

 

בהנחה שהריבית על המשכנתא אכן תעלה, בכמה מדובר? עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בחברת עתיד משכנתאות, טוען כי בעקבות הגבלת בנק ישראל, צפויה משכנתא ממוצעת של 700 אלף שקל ל-20 שנה להתייקר בתוספת חודשית של כ-120 שקל, ובסופו של דבר סכום ההחזרים לבנק יגדל בכ-29 אלף שקל. "מדובר ביותר מ-4% תוספת לסך התשלומים שממילא גובה הבנק, וזה מבלי לחשב את ההצמדה למדד המחירים לצרכן שיותר מתכפיל את הסכום".

 

לדבריו, "ההוראה מבוצעת למרות שאין עלייה בפיגורים בתשלומי המשכנתא ובכך שוב מפספס בנק ישראל את המטרה. לא רק שהוא מוציא הגבלה שלא תצנן את השוק, אלא אף מכביד את ההחזר החודשי הנדרש מרוכשי הדירות באופן שבעתיד עשוי לגרום לקשיים בהחזר החודשי".

 

בשיחה עם עיתונאים אמר הבוקר המפקח על הבנקים, דודו זקן, כי הוא אינו צופה ייקור של המשכנתאות שכן להערכתו בשוק התחרותי הקיים היום בתחום, הבנקים יספגו את רוב העלויות של המהלך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכום ההחזרים לבנק יגדל
צילום: ישראל הדרי
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון
צילום: ישראל הדרי
עדי סקופ, אנליסט הפיננסים הבכיר של IBI
עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בחברת עתיד משכנתאות
מומלצים