שתף קטע נבחר

 

יושבים על המפות: כך מתנהל המו"מ עם חמאס

המגעים העקיפים הואצו: שלוש משלחות ישראליות נחתו בקהיר בחמישה ימים. המצרים פועלים נגד ההברחות ומבקשים מישראל קבלות. מה שונה מעסקת שליט, מה דורשים בחמאס בזמן שהם משגרים רקטות לניסוי ולמה מוכנה ישראל? תמונת מצב עזתית

בשבוע האחרון נרשמה האצה במגעים המשולשים בין ישראל, חמאס ומצרים. משלחות ישראליות באו לקהיר ביום חמישי, ביום ראשון וביום שני. השיחות מתוארות כרציניות וענייניות מאוד, וניכר שינוי באווירה בין כל הצדדים מתוך רצון להגיע להסכמות יציבות. בין היתר עוברים הצדדים ומסמנים על גבי מפות של אזור רפיח.

 

עזה וחמאס - כותרות אחרונות:

 

מאז סבב ההסלמה שקדם למבצע עמוד ענן החלה מצרים לקחת חלק משמעותי במאמצים להרגעה בין ישראל לחמאס באמצעות מנגנוני הביטחון שלה. ההרגשה במצרים הייתה אז שנוצר לחץ מהרחוב בעזה שהופנה לכיוונה של קהיר, מתוך מטרה לשבור את הסגר על הרצועה ולמצוא לו פתרון דווקא מהצד המצרי - באמצעות משטרו האוהד לכאורה של מוחמד מורסי. באותה תקופה החלה מצרים להעביר לרצועת עזה את הדלק שהגיע מקטאר כדי להקל על משבר הדלק החמור שם, שהביא באותה תקופה להפסקות חשמל לאורך מרבית שעות היממה.

 

מנהרה ברפיח. יש "אזרחי" ויש "צבאי" (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהרה ברפיח. יש "אזרחי" ויש "צבאי"(צילום: AP)

 

הפעילות המצרית נגד המנהרות באזור רפיח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפעילות המצרית נגד המנהרות באזור רפיח(צילום: EPA)

 

מאז עמוד ענן, ובפרט בחודשיים האחרונים, ניהלה קהיר את המשא ומתן העקיף בין ישראל לחמאס ואירחה משלחות משני הצדדים כדי להגיע להבנות בנושא הרגיעה. השיחות מול ישראל התנהלו בשלושה מסלולים נפרדים:

  • הציר הראשון מנוהל על ידי גורמי מודיעין ישראליים וראש המודיעין המצרי, ראפת שחאתה, בעניין הברחות הנשק לרצועת עזה שמקורו במדינות המעגל השלישי כמו סודן ואיראן.
  • הציר השני מנוהל על ידי ראש אגף התכנון בצה"ל, אלוף נמרוד שפר, בנוגע להברחות הנשק מהמנהרות ברפיח.
  • הציר השלישי מנוהל על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף איתן דנגוט, באשר לסוגיות המעברים מישראל וממצרים וכן לגבי מנהרות ההברחה לסחורות (שחמאס מבדיל ביניהן לבין מנהרות הברחת נשק).


הפגנת הזדהות בעזה עם העצירים הפלסטינים השובתים רעב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנת הזדהות בעזה עם העצירים הפלסטינים השובתים רעב(צילום: AFP)
 

את שני המסלולים האחרונים ניהל מהצד המצרי בכיר המודיעין נאדר אל-עאסר, מאדריכלי עסקת שליט. בשלב מסוים ועל פי בקשת המצרים, אוחדו שני המסלולים האחרונים.

 

מצרים מנסה להתחמק מפתיחת מעבר רפיח

השיחות נערכות באופן שונה מאלו שקדמו לעסקת שליט. משלחות מישראל ומחמאס מגיעות לקהיר בנפרד ונפגשות עם הצד המצרי. הישראלים נוחתים בטיסה צבאית בשדה התעופה בקהיר, ונלקחים בשיירה עוד מתוך השדה בדרך למטה המודיעין המצרי בבירה.

המגעים נמשכים שעות אחדות, ובאותו יום המשלחת עולה על המטוס בחזרה.

 

במקביל להאצה בשיחות, בשטח המודיעין המצרי פועל ביתר שאת נגד מנהרות ההברחה ומציף אותן במי ביוב. גורמים ברפיח מסרו ל-ynet כי המצרים אכן הגבירו את המאמצים להרוס מנהרות בימים האחרונים, אולם הלינו על כך שהמנהרות שנהרסות הן דווקא אלו המעבירות סחורות ולא נשק. לדבריהם, הרס המנהרות הוביל כמעט מיד לעלייה במחירי מלט, חצץ וברזל ברצועה. הם הביעו חשש כי הצפת המנהרות תוביל למשבר דלק מחודש משום שגם אספקת הדלק המוברח מהמנהרות השתבשה.

 

חייל מצרי במעבר רפיח. לא רוצים אחריות על הרצועה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חייל מצרי במעבר רפיח. לא רוצים אחריות על הרצועה(צילום: רויטרס)
 

מעבר לכך, המודיעין המצרי עצר לאחרונה ברפיח המצרית כמה פעילים בזרוע הצבאית של חמאס. ככל הנראה הם עשו את דרכם למצרים כדי להתעמת מול המפגינים שמחו בשבועיים האחרונים נגד שלטונו של מורסי.

 

יחד עם זאת הבהירו אנשי המודיעין המצרי למקביליהם במשלחות הישראליות כי הם דורשים הקלות ישראליות על מנת להציג למורסי קבלות בתמורה לפעילות נגד ההברחות. בשיחות שהתנהלו ביום ראשון עלה גם נושא האסירים והעצירים הפלסטינים ובקשה לשחרר חלק מהם כמחווה ישראלית. 

החקלאים מתקרבים יותר לגדר בעזה, ורוצים עוד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החקלאים מתקרבים יותר לגדר בעזה, ורוצים עוד(צילום: AFP)

הדייגים יכולים לצאת רחוק יותר, ורוצים עוד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדייגים יכולים לצאת רחוק יותר, ורוצים עוד(צילום: AFP)

 

מה דורש חמאס? הגדלת מרחב הדיג מול חופי עזה; הצרת הרצועה שאסורה לכניסת פלסטינים ממערב לגדר המערכת עם ישראל (ה"פרימטר") - עד כדי אישור הגעה עד לגדר; מעבר חופשי של אנשים בין עזה לגדה המערבית; פתיחת כל המעברים כולל אלו שנסגרו כמו קרני וסופה; ופתיחת מעבר רפיח לסחורות. במצרים לא מעוניינים לפתוח את מעבר רפיח כדי שלא להפוך למעשה לאחראים על הרצועה.

 

בינתיים, בישראל מימשו כבר שורה של הקלות לא משמעותיות יחסית, אולם ההתניה הקבועה לכך היא שחמאס לא יפר את ההבנות. ההקלות הללו הופסקו מיד כאשר זוהו בחודש האחרון שני ניסויים שחמאס ביצע בשיגור רקטות. בישראל מוכנים להקלות בעניין מרחב הדיג וה"פרימטר" (אך לא עד הגדר), ובינתיים לא נראה שיש כוונה לפתוח את המעבר בין הרצועה לגדה המערבית למעבר אנשים.

פורסם לראשונה 20/02/2013 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמוש מחמאס ברצועה. בינתיים שקט
צילום: רויטרס
ראש המודיעין המצרי ראפת שחאתה
מתאם הפעולות בשטחים, אלוף איתן דנגוט
צילום: דוברות מתפ"ש
ראש אג"ת, אלוף נמרוד שפר
צילום: יהונתן צור
מומלצים