שתף קטע נבחר
 

בגלל המצב הכלכלי: השי לפסח יתכווץ גם השנה

השי הממוצע ירד ב-16%‬ לעומת 2012. כל מעסיק שלישי לא ייתן שי. במפעלי ים המלח יקבלו העובדים ‭1,900‬ שקלים, עובדי הסיעוד יקבלו רק 69 שקלים ומנהלים בכירים יזכו לשי בסך 5,000-4,000 שקלים. אז כמה אתם תקבלו בחג?

שליש מהמעסיקים במגזר הפרטי לא ייתנו שי לעובדיהם לקראת פסח, זאת לעומת כ־‭28%‬ בשנה שעברה וכ־‭24%‬ מהמעסיקים ב־‭.2011‬ כך עולה מסקר שערכה מחלקת המחקר של חברת עוקץ מערכות, המתמחה בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול שכר ומערכות נוכחות. הסקר נערך בקרב כ־300 מעסיקים מהמגזר הפרטי, שמעסיקים כ־11 אלף עובדים בחברות היי־טק, מסחר ושירותים, פיננסים והשקעות, תקשורת וסלולר, מוסכים, וחברות שמירה וסיעוד.

 

 

"הירידה בנכונות לתת שי לחג נובעת מכך שהמעסיקים חוששים מהמצב הכלכלי הצפוי בישראל בחודשים הקרובים, וגם מהתוכנית הכלכלית שתיושם אחרי הקמת הממשלה החדשה‭,"‬ אומר עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בעוקץ מערכות.

 

השנה לראשונה הגיעה הירידה בכוונה לתת שי לחג, גם אל העסקים הגדולים. אחרי שבעבר, גם בעיתות משבר, הנכונות בקרב מעסיקים גדולים לתת שי לפסח הייתה יציבה ועמדה על כ־‭,97%‬ השנה היא עומדת על ‭92%‬ בלבד.

 

על פי הסקר, שווי השי הממוצע לעובד במגזר הפרטי יהיה השנה 285 שקל, זאת לעומת 340 שקל בממוצע בשנת ‭.2012‬ מדובר בירידה משמעותית של יותר מ־‭.16%‬ ב־2011 השי הממוצע לפסח היה גבוה אף יותר ‭367 –‬ שקל.

 

עובדי חברות הפיננסים וההשקעות ייהנו, לפי הסקר, מערך השי הגבוה ביותר: 652 שקל.

 

בחברות התקשורת והסלולר, צלל שוויו של השי הצפוי לחג ל־303 שקל - ירידה של כ־‭37%‬ בשנה וכ־‭53%‬ בשנתיים. הירידה מוסברת בתחרות העזה ובשחיקת הרווחיות, אשר מאלצת את החברות להקטין את הוצאותיהן באופן משמעותי.

 

גם בענף ההיי־טק חלה ירידה של כ־‭11%‬ בערך השי, המצביעה על מדיניות הוצאות מרוסנת. בתעשיות המסורתיות, כמו מזון ומתכת, חלו שינויים קלים בלבד.

 

ברגמן התייחס גם לשי הזעום בתחום השמירה והסיעוד. לדבריו, לא רק שבענפים אלו ניתן השי הנמוך ביותר ‭82 –‬ שקל בחברות השמירה ו־69 בענף הסיעוד – אלא שגם הירידה לעומת השנים הקודמות גדולה יחסית. "הירידה החדה בשי המתוכנן נובעת מהמצב הכלכלי, אבל גם בגלל אכיפה של חוקים ותקנות הקשורות לעובדי קבלן, שמייקרים לטענת המעסיקים את עלויות ההעסקה‭,"‬ אומר ברגמן.

 

לא כולם נפגעים

הכוונה להפחית את גובה השי לחגים לא ניכרת במגזר הציבורי, בחברות הגדולות במשק, ובמונופולים, שבהם פועלים ועדי עובדים חזקים. לפי סקר של חברת "ועדים‭,"‬ השי לעובדים במשרדי הממשלה דווקא גדל השנה, והוא ניצב במקום השני אחרי עובדי המונופולים הגדולים.

 

את השי הגבוה ביותר השנה יקבלו (שוב) עובדי מפעלי ים המלח: ‭1,900‬ שקל. השי הנמוך ביותר יינתן לעובדי המכללה למינהל ‭70 –‬ שקל בלבד.

 

שווי השי הממוצע במשק כולו יעמוד בפסח הזה על 775 שקל. שווי השי הממוצע שיקבלו המנהלים הבכירים יעמוד על ‭4,000‬־‭5,000‬ שקל.

 

"ועדי העובדים וההנהלות יוציאו השנה מעל 3 מיליארד שקל על רכישת שי לחג, גידול של ‭12%‬ לעומת אשתקד‭,"‬ אומר יעקב אלוש, מנכ"ל ועדים, המרכזת את המידע על הפעילות הכלכלית של ועדי העובדים בישראל. "הפעילות הזו מניעה את כל המשק‭."‬

 

סכום זה יחולק ל־‭1.7‬ מיליון עובדים בחברות הגדולות, ולכך אפשר להוסיף סכום דומה – כ־800 מיליון דולר – אותו יוסיפו העובדים מכיסם כדי לרכוש מוצרים או נסיעות לחו"ל שמציע הוועד שלהם. לפי נתוני ועדים, השי הממוצע במונופולים יגיע ל־‭1,100‬־‭1,200‬ שקל, השי הממוצע במשרדי ממשלה יהיה 875 שקל, בענף הבנקאות 850 שקל, במוסדות רפואיים 700 שקל, וברשויות המקומיות 690 שקל. השי הממוצע במפעלי תעשייה יהיה 650 שקל, ובמוסדות להשכלה גבוהה ‭450 –‬ שקל.

 

יש לציין כי ברוב המקרים מתחלק הסכום שניתן לעובדים בין הנהלת החברה לבין הוועד (לו מפריש העובד דמי חברות חודשיים‭.(‬ חלק מהחברות נותנות לעובדיהם שי רק בפסח או רק בראש השנה, או בוחרות לתת סכומים שונים בכל חג.

 

"העובדים מקבלים סכום כולל ובוחרים אם לממשו בתלושי קנייה, באחת מרשתות המזון והרשתות הנלוות, או במתנות ובמבצעים שנקנו בקנייה מרוכזת‭,"‬ אומר אלוש. לדבריו, השנה מסתמנת עוד ירידה בביקוש לתווי קנייה, בגלל הבעייתיות במימושם.

 

ביריד ועדים שנערך בינואר, להצגת ההצעות בפני נציגי הוועדים ומחלקות הרווחה, הסתמנו כלהיטים גאדג'טים כשואב אבק רובוטי, סמארטפונים, טא־ בלטים ומקלדות חכמות. המתנות המסורתיות, של טקסטיל וכלי מיטה, איבדו אטרקטיביות, ואת מקומן תפסו מוצרי בריאות ויינות.

 

מותר להפסיק לתת שי?

עו"ד דרור גל, מומחה בדיני עבודה ממשרד סטריקובסקי, גל, ברוך ‭,'ושות‬ מסביר כי החוק לא מחייב לתת שי לחג. השי ניתן מכוח הסכם אישי, הסכם קיבוצי או צו הרחבה, או לפי שיקול דעת המע־ סיק. עם זאת, עובדים שנהגו לקבל שי לחג והמעסיק פסק מכך, יכולים לטעון להרעה מוחשית בתנאי עבודתם – המאפשרת להתפטר ולקבל פיצויים.

 

שי שהצטמק לא ייחשב אוטומטית כהרעת תנאים, ויש לבחון זאת בראי מצבו הכלכלי של הארגון. עוד מסביר גל שאסור להתנות מתן שי לחג בעמידה ביעד כלשהו. מנגד, קריטריון כגון ותק לא נחשב למפלה. השי הוא "טובת הנאה" שחייבת במס, ושוויו נזקף כתוספת שכר.

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים