לכל מקצוע - מחלה. לאילו סיכונים כולנו חשופים?
פועלי בניין חשופים לאבק מזיק שגורם למחלות ריאה כרוניות ואפילו סרטן; פועלי ייצור עלולים לסבול מירידה בשמיעה עד כדי חרשות של ממש ועובדים בתעשיית האלקטרוניקה מתעסקים עם חומרי שעלולים לגרום לפגיעות עצביות. משרד התמ"ת ממפה את המחלות הכי נפוצות לפי מקצועות
תגידו מה המקצוע שלכם - ונאמר לכם איזו מחלה עלולה לתקוף אתכם. בעיות שמיעה, פגיעות עצביות, מחלות ריאה כרוניות וסוגים שונים של סרטן קטלני, הם רק חלק מהמחלות התעסוקתיות החמורות שעלולות לפגוע בעובדים עקב סיכונים הנובעים מעבודתם. כך עולה מנתונים שהוצגו בכנס רשם המחלות התעסוקתיות שהתקיים היום (ג') בתל השומר.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
- האם זה יעזור? מרכזי השמה לחרדים ב-70 מיליון
- טרה עוברת לדרום: העובדים יחפשו עבודה בגיל 50
- מחיר השפעת: זינוק בימי מחלה בינואר
על פי הערכות ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), קרוב לשני מיליון בני אדם מאבדים את חייהם מדי שנה בשל מחלות מקצוע. מרשימת דוגמאות שגיבשו במשרד התמ"ת לקראת הכנס, עולה תמונה מטרידה באשר להשפעות הפוטנציאליות של גורמים תעסוקתיים על הבריאות של העובדים:
גורמים למחלות | תחום עיסוק | השפעות/מחלות |
רעש | חציבה, נגרות מכנית, מסגרות, פחחות, ריתוך, עיבוד שבבי של מתכות, הפעלת מכונות, טורבינות וגנרטורים | ירידה בכושר השמיעה, טנטון, ירידה בכושר הריכוז, הפרעות שינה |
אבק מזיק | עיבוד אבן שיש, עבודות בנייה, מוסכים, פירוק אסבסט, ייצור שיש סינטטי, ניקוי באמצעות התזת חול | מחלת ריאות כרונית, סרטן ריאות |
ממסים פחמימניים | משמשים בתעשייה האלקטרוניקה לניקוי מעגלים, הסרת שמנים ממתכות, ייצור צבעים, תעשיית התרופות | פגיעה במערכת העצבים, ליקויים בתפקוד הכבד והכליות. חלק חשודים כמסרטנים |
תרכובות פחממניות | תהליכי זיקוק נפט, עובדים החשופים לפיח, איטום גגות, סלילת כבישי אספלט | סרטן ריאות, סרטן עור |
חשיפה לארסן וכרום | ייצור חומרי הדברה, ציפוי מתכות, ייצור זכוכית קרמיקה, תעשיית ייצור מוליכים למחצה | סרטן עור, סרטן ריאות, סרטן כבד |
קרינת שמש | חקלאות, עובדי בנייה, תפקידי פיקוח ושיטור וכדומה | סרטן עור |
ד"ר לובה פושנוי, הרופאה התעסוקתית הראשית במשרד התמ"ת, מסבירה כי אחד המפגעים השכיחים ביותר הוא רעש, שנפוץ בקרב עובדי ייצור בענפי התעשייה שעובדים עם מכונות, בחקלאות ובבנייה, ושעלול לגרום לירידה בשמיעה עד כדי חירשות של ממש. עובד ששמיעתו נפגע עקב עבודתו זכאי לפיצוי מהביטוח הלאומי כנפגע עבודה.
גורם בולט נוסף למחלות תעסוקתיות הוא מה שמוגדר "אבק מזיק". פושנוי מחדדת ש"כל אבק הוא מזיק", אבל החקיקה מגדירה כמה סוגים במפורש, בהם אסבסט, סיליקה, קוורץ וטלק. "הסוגים הללו נחשבים אבק מזיק שיכול לגרום למחלות ריאה קשות וחלקם גם לסוגים שונים של סרטן", היא מסבירה.
כך למשל, סיליקה הוא חומר מינרלי שמשתחרר בפעולות כמו כריית קרקע, קידוח או חיתוך אבן, בעת שימוש בחול לניקוי מתכות, ואפילו בעבודות חקלאות. הקוורץ עלול לפגוע בעובדים שעוסקים בהליכי ייצור שיש מלאכותי, ולטלק עלולים להיחשף עובדים בתעשייה, שמשתמשים בכפפות גומי למניעת החלקה, כמו גם עובדים ברפואה ובקוסמטיקה שעושים בו שימוש, אם כי בכמויות הרבה יותר קטנות.
חומרים מסרטנים ופגיעות עצביות
עובדי התעשיה נחשפים לחומרים מסוכנים נוספים כמו ממיסים פחמימניים - חומרים כימיים שמתבססים על נפט ומשמשים בין היתר בתעשיית האלקטרוניקה ותעשיית התרופות, ועלולים לגרום לפגיעה במערכות העצבים, ליקויים בתפקוד הכבד והכליות ואף חשודים כמסרטנים. גם תרכובות פחמימניות - שמשמשות בתהליכי ייצור נפט, איטום גגות וסלילת כבישי אספלט - עלולות לגרום לסוגים שונים של סרטן.
גורמים נוספים ברשימה הם ארסן וכרום - יסודות רעילים שנמצאים במחצבים בטבע ושחשיפה אליהם עלולה לגרום לסוגים שונים של סרטן, אולם פורשנוי מציינת כי הם נמצאים בשימוש מצומצם יחסית בארץ. באשר לעובדים ששוהים בחוץ שעות ארוכות, כמו חקלאים, פועלי בניין, שוטרים ופקחים, אלה חשופים לקרינת השמש, העלולה לגרום כידוע לסרטן העור.
בתמ"ת מציינים כי רוב המחלות נגרמות עקב כישלון בפעולות מניעה שצריכות להתבצע מראש ושנמצאות בדרך כלל באחריות המעסיק. בתוך כך, עבור רוב החומרים נקבעו הוראות בטיחות שנועדו להפחית את הסיכון הנשקף לעובדים. פורשנוי מבהירה כי המעסיקים נושאים באחריות על כל מה שלא נעשה בהתאם לתקנות וכי הם חשופים לצווים ולסנקציות, עד כדי הפסקת פעילות.
"יש תקנים שקובעים את הסף המותר של חשיפה", היא מסבירה. "מי שנחשף לריכוזים נמוכים - מוגן מבחינתנו, שכן הסיכון או הסיכוי לחלות במחלה הינו מזערי. בנוסף יש הוראות בטיחות לשימוש בחומרים הללו והמעסיק מחויב להעביר לעובדיו את המידע על הסיכונים הללו ואיך למנוע אותם. כך למשל, אפשר להוריד ריכוזי אבק באמצעים כמו הרטבה או מערכות יניקה ואוורור, או למצוא תחליפים מסוכנים פחות".
קרינה ונזקים אורתופדיים
יש גם גורמי סיכון שאינם זוכים להתייחסות בחקיקה, למשל קרינה אלקטרומגנטית שנפלטת ממכשירי חשמל - מזיק פוטנציאלי גם לעובדים שאינם יוצאים מהמשרד. בנושא זה מבהירה פורשנוי כי אין כיום מידע ודאי על השפעות לטווח ארוך, אך מאשרת שיש השפעות מיידיות להימצאות בסמוך לשדות מגנטיים חזקים, כמו זרמי חשמל בגוף וסחרחורות.
במקרה זה המענה מגיע מהתקנים של המשרד להגנת הסביבה, שמגדירים מה העוצמה הבטוחה של פליטה אלקטרומגנטית שמותר לשהות לידה. "אף שאין מידע חד משמעי על נזקים בריאותיים כתוצאה מכך, אנחנו פועלים על פי עיקרון הזהירות המונעת וממליצים שהשדה יהיה כמה שיותר נמוך", היא מסבירה. "יש כיום יותר ויותר מודעות של הציבור לנושא. אם מישהו יושב ליד ארון חשמל - אפשר להזמין מודד, ואם השדה השדה חורג מהתקן - יזיזו את המיקום של העובד".
בעיה בריאותית נוספת שקשורה בעולמנו הממוחשב, היא נזקים אורתופדיים ודלקות בצוואר, גב וזרועות, עקב שעות ארוכות של ישיבה אל מול המחשב. אולם גם פה אין הוראות וחקיקה מחייבות - אלא רק המלצות. "אי אפשר לומר שישיבה גורמת למחלה, אך יש תנוחות גוף שגורמות לעייפות של השרירים ויש המלצות של המוסד לבטיחות וגהות בנושא", היא מסבירה. "בתחומים מסויימים אין עדיין חקיקה, אך יש המלצות ומידע זמין לכל מי שמתעניין".
מחלות רבות אינן מדווחות
רשם המחלות התעסוקתיות הוקם ב-2011 במרכז הלאומי לבקרת מחלות, על ידי משרדי התמ"ת והבריאות, זאת במטרה לבצע לראשונה בארץ רישום מסודר של מחלות הנובעות ממקום העבודה. בשנת 2012 התקבלו סך של 1,589 הודעות ברשם, לעומת 1,160 בשנה שלפני - עלייה של 37%. עם זאת, ההערכה היא שמחלות רבות עדין אינן מדווחות.
"להערכתנו הדיווח על מחלות מקצוע, שמתקבל מדי שנה, אינו משקף נאמנה את מצב התחלואה התעסוקתית בקרב עובדים בישראל", אומרת פושנוי. "על פי נתונים של ארגון הבריאות העולמי (WHO) וארגון העבודה ובינלאומי, היקף התחלואה התעסוקתית הכוללת מחלות מקצוע ומחלות שקשורות לעבודה גדול פי 2.4 מהנתונים הרשמיים".
לדברי ד"ר אלי רוזנברג, מנהל המחלקה לבריאות העובד במשרד הבריאות, ההערכות הן כי מדובר בכ-24 מקרי מחלה או חשד למחלה תעסוקתית על כל 10,000 עובדים מדי שנה. "המשמעות לישראל, בה יש מעל 3 מיליון עובדים, היא שכ-8,000 עובדים נהיים חולים על רקע חשיפה תעסוקתית מדי שנה", הוא אומר. "לכן, יש עדיין פער ניכר בין הרישום הרצוי למצוי".
בתמ"ת מוסיפים כי התפתחות הטכנולוגיה גורמת להופעת חומרים, תהליכים ועיסוקים חדשים, שעלולים לגרום לנזקי בריאות חדשים ונוספים. "רבים טועים לחשוב, כי פיצויי כספי, במקרה של תאונה, מהווה פתרון מספק, אך הכסף אינו יכול לפצות על סרטן או מחלה ממארת אחרת ונכות קשה", מחדדת ראש מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, ורדה אדוארדס. "מחלות מקצוע גורמות לסבל וכאב רב לעובד ולמשפחה הסובבת ולכן כל מעסיק וכל עובד חייבים לנקוט בגישה מניעתית ולהקפיד על הבטיחות והגיהות".
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות