ירידה חדה בהלוואות המשכנתא הממונפות
הוראות בנק ישראל מחודש אוקטובר האחרון המגבילות את שיעור המימון בנטילת משכנתא, נותנות את אותותיהן: היקפי ההלוואות בשיעור מימון של מעל 75% נחתכו בקרוב למחצית, בהשוואה לחודש קודם והלוואות לרכישת דירות להשקעה ירדו ב-30%
שבוע אחרי פרסום הוראות חדשות של בנק ישראל לצינון שוק המשכנתאות, לפיהן הבנקים יידרשו לרתק הון נוסף בגין הלוואות המשכנתא, מפרסם היום (ד') הבנק המרכזי נתונים המראים את תוצאות הגזרות הקודמות על שוק המשכנתאות.
- כלכלנים: המהלך של פישר ייקר את המשכנתא
על פי הנתונים, היקף המשכנתאות שניטלו בשיעור מימון העולה על 75% מערך הנכס שעבור רכישתו ניטלה ההלוואה, נחתך בחודש ינואר ב-44%. כך עמד סכום ההלוואות הללו על 105 מיליון שקל בחודש ינואר, הנתון הנמוך ביותר בשנה האחרונה, לעומת 188 מיליון שקל בחודש הקודם.
ירידה חדה (30%) נרשמה גם בהיקפי ההלוואות עבור דירות להשקעה מ- 835 מיליון שקל בדצמבר ל- 580 מיליון שקל בינואר. גם מספר ההלוואות עבור רכישת דירה להשקעה ירד באופן ניכר מ- 1,485 הלוואות בדצמבר האחרון לעומת 1,056 הלוואות בינואר.
סך יתרות המשכנתא: 244 מיליארד שקל
כזכור, בסוף חודש אוקטובר האחרון הודיע בנק ישראל כי לא ניתן יהיה לקבל הלוואת משכנתא שתעלה על שיעור מימון של 70% וכאשר מדובר בדירה ראשונה שיעור המימון יעמוד לכל היותר על 75%. בהלוואות לצורך רכישת דירה להשקעה, שיעור המימון הוגבל ל-50% לכל היותר.
ההוראה נכנסה לתוקפה ב-1 לנובמבר 2012, אולם ההוראות לא חלו על לווים שכבר קיבלו אישור עקרוני מהבנק לנטילת ההלוואה, אישור הניתן לרוב עד לתקופה של כ- 3 חודשים.
על פי נתוני בנק ישראל, סך חובות הציבור עבור הלוואות המשכנתא (כולל הלוואת חוץ מאזניות) עמד בסוף חודש ינואר על 244 מיליארד שקל.
בשבוע שעבר פרסם בנק ישראל הוראה לפיה הוא דורש מהבנקים לרתק הון נוסף כנגד הלוואות המשכנתא שהם נותנים. על פי ההוראה, הבנקים נדרשים להגדיל את ההפרשה בגין הלוואות המשכנתא. המשמעות היא שכסף שהיה פנוי עד כה לשימוש הבנק ולהגדלת רווחיו, יהיה מרותק ולבנק אסור יהיה לעשות בו שימוש.
יש לציין כי כדי לפצות על הנזק הזה, הבנקים יגלגלו את ההפסד על הלקוחות - והריבית על המשכנתאות תעלה.