שתף קטע נבחר

 

רפול: מה שקרה בסברה ושתילה - קטן שבקטנים

הצנזורה התירה לפרסם עוד מהפרוטוקולים של ישיבת הממשלה ב-1983 על אודות חקירת הטבח במחנות הפליטים. הרמטכ"ל גימד את האירוע, ושר הפנים ביקר את שרון: "לא עדכנו את בגין והמוסד". באמ"ן מחו על הביקורת: "למה המוסד לא ניזוק מהדו"ח?"

בישיבת הממשלה שהתקיימה ב-9 בפברואר 1983 דנו השרים והרמטכ"ל דאז רפאל איתן במסקנות ועדת החקירה הממלכתית על אודות הטבח בסברה ושתילה, שלושה חודשים לאחר פרוץ מלחמת לבנון. רפול ניסה להמעיט בחשיבות האירוע כשאמר לנוכחים: "מה שקרה בשני המחנות האלה הוא קטן שבקטנים. אם הספר הזה (דו"ח מסקנות ועדת כַּהַן, ר"מ) היה פי עשרה בעוביו, והיה מכסה את כל המלחמה, לעניין סברה ושתילה היו מוקדשים 2.5 עמודים".

 

בשבוע שעבר חשף ארכיון המדינה פרוטוקולים של ישיבות הממשלה שעסקו במסקנות ועדת כהן. בתוך החומר שנחשף היו כמה עמודים שהצנזורה תבעה להשמיט, ובהם ציטוטים של הדוברים מצה"ל. כעת התירה הצנזורה את החומרים כמעט במלואם.

 

הטבח בסברה ושתילה. "לא הייתה קנוניה" (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
הטבח בסברה ושתילה. "לא הייתה קנוניה"(צילום: יוסי רוט)

 

כבר יום קודם לכן הציג שר המשפטים משה נסים לשרים את עיקרי המסקנות של ועדת החקירה הממלכתית. הוא הסביר שהוועדה דחתה את הטענות לאחריות ישירה של ישראל לטבח, אולם ייחסה לה אחריות עקיפה. "כשהחלה המלחמה רווחה הדעה בין אנשי המוסד שקיימו את הקשר עם צמרת הפלנגות, שמעשי הזוועה הם נחלת העבר", ציטט נסים את הדו"ח. "לאחר קבלת ההחלטה בדבר הכנסת הפלנגות למחנות, תא"ל ירון (עמוס ירון, ר"מ) שוחח עם מפקדי הפלנגות על המקומות שבהם נמצאים המחבלים וגם הזהיר אותם שלא לפגוע באוכלוסייה אזרחית".

 

נסים המשיך לצטט: "אין לנו ספק שלא נעשתה קנוניה ולא נקשר כל קשר בין מישהו מהדרג המדיני בישראל, או הדרג הצבאי בצה"ל, לבין אנשי הפלנגות כדי לבצע מעשי זוועה. ההחלטה להכניס את הפלנגות נתקבלה במטרה למנוע אבידות נוספות מכוחות צה"ל שסבלו אבידות של מאות הרוגים במשך חודשים מספר בלבנון, ולהיענות ללחץ דעת הקהל בישראל שהתרעמה על כך שהפלנגות שקוטפים את פירות המלחמה אינם נוטלים בה חלק".

 

אבל נסים הבהיר שהוועדה בכל זאת הצביעה על אחריות עקיפה מצד ישראל לאירועים בסברה ושתילה: "אם אכן מתברר שאלה אשר החליטו על כניסת הפלנגות היו צריכים - על פי המידע שהיה בידם - לחזות מראש שקיימת סכנה של טבח, ולא ננקטו צעדים למנוע את הסכנה, הרי מקבלי ההחלטות והמבצעים אחראים בעקיפין למה שבסופו של דבר קרה גם אם לא התכוונו לכך, ורק הסיחו את דעתם מהסכנה הצפויה... החשש מפני טבח היה צריך להתעורר אצל כל מי שהייתה לו יד בנעשה בלבנון".

 

משמאל: אריק שרון, מנחם בגין ואורי פורת על הבופור (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
משמאל: אריק שרון, מנחם בגין ואורי פורת על הבופור(צילום: דובר צה"ל)

 

על רקע הטענה להסתרת מידע – סברה שרווחה בישראל גם בשנים שלאחר מכן – התעמת שר הפנים יוסף בורג עם שר הביטחון אריק שרון. כששרון הביע חשש שמסקנות הדו"ח יפגעו בישראל אמר לו בורג: "אני מציע שנראה את הדברים העיקריים ולא את הצדדיים, כמו ה'פליק' הקטן שאנחנו מקבלים. לפי דו"ח הוועדה נתווספו כמה תופעות לוואי. לא תמיד הודיעו לראש הממשלה באופן שוטף מה שהיה צריך להודיע, ואם אני קורא נכון, אפילו למוסד לא תמיד סיפרו מה שצריך. רבותיי, זה חוסר חמצן".

 

"למי לא סיפרו?", שאל שרון.

 

"למוסד", השיב בורג.

 

שרון טען בתגובה שראש מדור תבל במוסד השתתף בכל הדיונים וידע הכול: "נחום (נחום אדמוני, ראש המוסד, ר"מ) לא היה שם, הוא היה חדש בתפקידו. אבל ראש תבל במוסד? היה שם לאורך כל היום".

 

על כך ציטט השר בורג מהדו"ח: "ראש המוסד העיר שלראשונה נודע לו על התפקיד שהוטל על הפלנגות להיכנס למחנות רק בישיבת הממשלה ב-16 בספטמבר, ועתה מסתבר שלמוסד לא נמסרה כל הודעה על כניסת הפלנגות למחנות וראש המוסד לא ידע על כך".

 

אחרי שציטט מהדו"ח סיים בורג בציניות אופיינית: "בכל אופן, לקרוא יודע אני, למרות הזקנה שלי, וזה לא סימפטי".

 

רפול במגננה

למחרת נקרא הרמטכ"ל רפול להשיב לטענות המושמעות על ידי הוועדה בדו"ח, והוא סירב להתרגש מהמסקנות: "אני מציע להיזכר מה אמרו על ההתנהגות המוסרית של הצבא לאחר מבצע ליטני. לאיזה שפל הוא ירד, מה יקרה, מה יהיה ואיזה אסון המיט הצבא על עצמו עם השבויים, הביזות וכל הדברים האחרים. רציתי להזכיר לממשלה את הפרופורציה שבין זה לזה. בעוד כמה חודשים אנחנו נמצאים שנה בלבנון, עוד יורים והזרקורים אינם מטפלים במלחמה, לא בהקשרים שלה ולא בגודל האבידות שנגרמו לנו. פרופורציונלית למקרה הזה".

 

הרמטכ"ל דאז רפאל איתן. ביקש פרופורציה (צילום: אי פי איי) (צילום: אי פי איי)
הרמטכ"ל דאז רפאל איתן. ביקש פרופורציה(צילום: אי פי איי)

 

רפול הגן בחריפות על אמ"ן שספג ביקורת קשה בדו"ח. "אמ"ן במלחמה זו היה המודיעין הכי טוב שהיה למדינה בימי איזו שהיא מלחמה מכל הבחינות", אמר הרמטכ"ל לשרים. "צריך לזכור: תקיפת טילי קרקע אוויר ללא אובדן אווירון אחד - זה אמ"ן. אם יכולנו להפיל את הסורים בפח בבקעה - זה אמ"ן. ושוב, פרופורציונלית לקחו את אמ"ן ואמרו לו: 'הנה, פה לא ידעת, לא הערכת ולא זה ולא זה'. ומה על המלחמה הארוכה? על ההכנות למלחמה? באים למערכת הזו ואומרים לה: על נקודה מסוימת אתם נתבעים. אבל לא שמים את הפרופורציה על כל עבודת אמ"ן במלחמה".

 

רפול התגייס להגן גם על מפקד האוגדה, תא"ל עמוס ירון, שהוועדה קבעה שלא יקודם במשך שלוש שנים. "האוגדה הזו נחתה מהים, בעורף האויב, חברה ראשונה לנוצרים בביירות וכבשה את החלק החשוב ביותר של העיר. ושוב, באותה צורה שבה דיברתי על אמ"ן, באים לשפוט מעשה שלא נעשה או לא נצפה או לא נחזה או לא קיבל תשומת לב מספקת אחרי לחימה ארוכה, בלתי פוסקת".

 

לא רוצים לשרת בחיל מובס

לישיבת הממשלה שלמחרת הוזמנו קציני צה"ל, בהם ראש אמ"ן יהושע שגיא ותא"ל עמוס ירון. האלוף שגיא הזהיר את השרים מפגיעה קשה במוראל חיילי המודיעין.

 

"המערכת שאני עומד בראשה פגועה היום. אני חש בניצני תסכול דרך מאות טלפונים, מכתבים ומברקים, מקצינים זוטרים ואחרים ובדבריהם בלטו המוטיבים הבאים: נעשה לנו עוול נורא, איננו רוצים לשרת בחיל מובס, הדרך שבה אנחנו צריכים ללכת בה היא של שב ואל תעשה כי ממילא שום דבר לא יעזור ותמיד נימצא אשמים. כיצד נמצאנו אנחנו, אשר התרעותינו והערכותינו בעניין הפלנגות נמצאו נכונות, בעוד המוסד, אשר קיים את הקשר עמם ומקיים מערכת מחקרית והערכתית מקבילה לאמ"ן מאז ועדת אגרנט, לא ניזוק בכלל?".

 

על הטענות אלה ענה שרון שהמוסד היה שותף מלא למידע: "מישהו חושב שבטיפולנו בלבנון, או בביקורו של הרמטכ"ל במטה הפלנגות ב-15 בחודש ב-3:30 לפנות בוקר, לא היה שם איש מהדרגים הבכירים ביותר של המוסד? האם מישהו חושב שבביקורי שלי בחפ"ק ב-15 לחודש לא עמד לידי איש מהבכירים ביותר של המוסד אשר עוסק בנושא לבנון שנים רבות? המוסד היה מעורב בנושא זה ללא הרף. אני מכיר את אותו אדם מהמוסד, אני מעריך אותו ואני עובד אתו במגע קרוב הרבה זמן. הוא לא היה איתי בבכפייה כאשר מסרתי לפיאר ג'ומייל ולאמין ג'ומייל מה אנו עומדים לעשות? הלוא הוא תרגם את דברי. אין לי טענות אל המוסד. אמ"ן לא העריך, המוסד לא העריך, אף אחד מאיתנו לא העריך שכך יקרה".

 

תא"ל ירון ניסה להסביר לשרים כיצד נראית המלחמה בלבנון: "מלחמה זו התנהלה בזירה שהיה צורך יום יומי, שעה שעה, רגע רגע, להתלבט ולהוציא את ההוראות הכי ברורות בתחום המוסר. בבוקר לאחר הנחיתה, מיד היו התלבטויות. מכנסיה יורים? רגע, תסתכלו, תבחינו, וזה נמשך לאורך כל הלחימה, אם לירות או לא לירות על בית שתלויה בו כביסה. דרך הכביסה יכולה לדעת מה קורה בבית הזה. זוהי מלחמה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל דאז ושר הביטחון שרון
צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון
בגין ושרון. "במוסד רווחה הדעה שמעשי הזוועה הם נחלת העבר"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים