שעת כושר: איך מאמנים עיט שמש לעוף מחדש?
נקבת עיט שמש נדירה שנפצעה לפני כארבעה חודשים באזור הנגב, משוקמת בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג. כדי להשיבה לטבע עוד בתקופת הנדידה, מאמן עופות דורסים בסיוע אנשי ביה"ח מלמדים אותה לעוף מחדש בשדה בפארק אריאל שרון
לפני כארבעה חודשים נמצאה נקבת עיט שמש צעירה פצועה וללא יכולת תעופה באזור הנגב.
הדורסת הפצועה הובהלה לטיפול חירום על ידי פקח רשות הטבע והגנים אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.
"היא הגיעה אלינו עם שבר פתוח בכנף ימין וחשד לשבר באגן שמאל, חלשה ולא עירנית, בקושי הצליחה לעמוד בכוחות עצמה", מספרים ל-ynet שמוליק לנדאו וד"ר אריאלה רוזנצוויג, אנשי בית החולים לחיות בר.
"לאחר ניתוח וחבישת הכנף, חיטוי המקום, שטיפות וחבישת הרגל, היא החלה להשתקם, ללכת בכוחות עצמה ואף לעלות במשקל משלושה ליותר מארבעה קילוגרם".
אחת הבעיות הנפוצות בקרב עופות דורסים פצועים שלא יכולים לעוף מזה זמן רב, הוא חשש לדלקות ברגליים ופגיעה בשרירי התעופה. העיט שוכנה בכלוב רחב, הרחק מהמולת בית החולים והמטפלים מיעטו לגשת אליה, למעט מתן מזון.
"ככל שחלף הזמן, היא הסתובבה ללא חבישה על אזור הפציעה שנותח, החלה להתרומם בכוחות עצמה ואף לעוף מעט", מסבירה רוזנצוויג. "כדי שהיא לא תשמין יותר מדי בשבי בתקופת השיקום, הקפדנו על משטר דיאטה קפדני ובחודש שעבר, התחלנו באימוני תעופה כדי לנסות להשיבה בחזרה לטבע".
- גולשים בסלולר? הקליקו כאן לצפייה במצגת התמונות
עשרות עיטי שמש מגיעים לישראל בתקופת החורף
אוכלוסיית עיטי השמש בעולם מוערכת במספר אלפים בלבד, ומצבם באירופה לא מזהיר במיוחד: מספר הזוגות באירופה מוערך בכ-850 זוגות מקננים והירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע. בישראל שוהים במהלך החורף עשרות עיטי שמש בלבד באזורי העמקים - החולה, בית שאן, עמק יזרעאל ובנגב המערבי.
מדי שנה מדווח בישראל על פרטים שנפגעים כתוצאה ממפגש עם קווי חשמל ומתח גבוהים או מורעלים למוות. לאתגרי ההישרדות של הדורס מתווספים אובדן בתי גידול ותמותה גבוהה בקרב עיטים בוגרים כתוצאה קינים שנפגעים על ידי טורפים או נחמסים על ידי בני אדם, וכן כריתת יערות.
בבית החולים מקבלים מדי שנה מספר מועט של עיטי שמש פגועים, לעיתים הם מגיעים במצב שאינו מאפשר את השבתם לטבע, אך הצוות משקיע מאמצים רבים כדי לנסות ולהשיב את הדורסים הנדירים לטבע.
חוזרת לכושר: אימוני תעופה בפארק אריאל שרון
אייל ליפשיץ, חבר בעמותת "בית החולים לחיות בר", המתמחה מזה כ-20 שנה בתחום הבזיירות (אילוף דורסים), הגיע לאמן בשבועות האחרונים את נקבת העיט. "אנחנו משתמשים בשיטות עתיקות יומין בנות אלפי שנים ששימשו לציד, אך כיום משמשות בעיקר לשיקום דורסים פצועים בכל העולם", הוא מסביר.
"המטרה שלנו היא פשוטה - לבנות לה בחזרה את השרירים. אנחנו לא מטפחים את אינסטינקט הציד, אלא פשוט רוצים להפעיל ולבנות מחדש את השרירים שלא היו פעילים. בשביל זה אנחנו צריכים להעיף אותה במרץ באופן אינטנסיבי כדי שהיא תוכל ללמוד לעוף מחדש, להתמודד עם רוחות עזות".
בתחילה ניסו לאמן את נקבת העיט בשטחים הפתוחים ליד הספארי בר"ג, אך הדורסים הגדולים זקוקים לשטח רחב כדי להמריא מעלה ולנצל את זרמי האוויר החמים כדי לדאות. בספארי פנו להנהלת פארק אריאל שרון וביקשו להסתייע בשטחים הפתוחים כדי לאמן את הדורסת המשתקמת.
"שיתוף הפעולה שלנו עם בית החולים לחיות בר משלים אחד את השני. הם משקמים חיות בר פצועות ואנחנו יכולים לספק שטח פתוח נגיש במרכז הארץ, שמאכלס באופן קבע גם דורסים באופן טבעי", אומר ל-ynet שי לוי, אקולוג ומנהל איכות הסביבה של פארק אריאל שרון. "כך המטפלים לא צריכים לנסוע רחוק ואנחנו יכולים לאפשר לדורסים אימון במרחב המדמה בית גידול טבעי"
סיקסקים, צלמים ומתקן המראה
אחרי בדיקה קצרה במרפאת בית החולים, הובאה הבוקר (א') נקבת העיט אל שדה חרוש ופתוח בחוות הזרע, סמוך לפארק אריאל שרון. אנשי בית החולים הביאו עימם לשדה החרוש מתקן עץ מיוחד שנבנה לשיקום דורסים, המאפשר לעיט נקודת המראה בגובה של כשני מטר מעל הקרקע.
מספר סיקסקים סקרניים מגיעים לבדוק את ההמולה בשדה. צלמים רבים מאמצעי תקשורת בארץ ומהעולם התקבצו כדי לתעד את האימון בשדה, כשהם מצויידים בעדשות טלה גדולות. השרב המתפתח לא מרתיע אותם ולמרות שהם מתבוססים בין רגבי האדמה, הם מתעדים כל תזוזה קטנה של הדורסת המלכותית.
ליפשיץ קשר סביב רגליה החזקות של נקבת העיט חוט דק שיאפשר לה לעוף למרחק של כ-140 מטר, אך לא להתרומם יותר מדי באוויר. הוא מגיע אל מרכז השדה ונותן את האות לאנשי בית החולים להבריח אותה מהמתקן כדי לגרום לה לעוף.
צעקות, מחיאות כפיים ודורסת סרבנית
הניסיון הראשון מסתיים בהתזת מחאה של לשלשת טריה מצד העוף הדורס. אנשי בית החולים לא מוותרים, רצים לעברה ומנסים להבהילה בצעקות. הם מצליחים לגרום לה לעוף למרחק קצר בלבד. בפעמים האחרות היא פשוט נותרה במקומה, קפואה.
ליפשיץ מבקש סיוע מצוות העובדים בהברחת העיט מהמתקן. שישה אנשים, ביניהם וטרינר ודוברת הספארי, התגייסו למשימה. ריצה קבוצתית מלווה בצעקות, מחיאות כפיים והנפת ידיים תזזיתית, עשתה את שלה.
הדורסת הגדולה שיתפה פעולה. היא התרוממה לגובה של כשלושה מטר באוויר, רוח נגדית חזקה היכתה בה, היא ביצעה פנייה חדה לאחור כמו מטוס קרב ובמשק כנפיים אדיר, עפה למרחק של עשרות מטרים, רק לאחר מספר שניות התרסקה ברכות בתוך שדה ירוק.
"עכשיו אני מרוצה", אומר ליפשיץ. "היא מתרגלת תעופה אל תוך הרוח ועם הרוח מספר פעמים. מאימון לאימון היא מתרוממת יפה, הכנפיים אחידות במעוף ואין לה צליעה". לדבריו, אם היא תתמיד במספר אימונים בשבוע, היא תוכל לשוב לטבע בקרוב. "אנחנו במירוץ נגד הזמן כי היא צריכה לשוב בחזרה לאירופה עוד החודש, לכן היא זקוקה למשטר אימונים רצוף".
בקרוב השיחרור בשמורת החולה
למרות שנקבת עיט השמש נמצאה פצועה באזור הנגב, ברשות הטבע והגנים מתכננים להשיבה בקרוב באזור שמורת החולה.
"השמורה היא תחנת האכלה מצויינת לעופות דורסים, במיוחד צעירים שאינם במיטבם. יש לעיט השמש שפע עשיר של נברים, עגורים אפורים חיים ומתים, שיאפשרו לה לצוד ולהתחזק בקלות", אומר ל-ynet אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים.
"אנחנו מעדיפים לשחרר פרט צעיר שעדיין לא מתרבה במקום בו הוא יצטרך כמה שפחות להתאמץ להשיג מזון, אין לו הרבה איומים וכך נוכל לשפר את סיכוי הישרדותו בטבע".