בעיות בזוגיות? לא כל אחד מוסמך לטפל
בהעדר חקיקה ברורה ומסודרת בתחום זה, הפך הטיפול הזוגי והמשפחתי לתחום פרוץ, ואפשר כניסה של "יועצים" ו"מאמנים" שחלקם עבר קורס קצר של מספר שבועות במקומות פרטיים, ללא כל רקע, הכשרה וניסיון קודם. איך תבחרו את המטפל המתאים?
אתם חווים קשיים בזוגיות ותוהים לגבי שיטת הטיפול המתאימה ביותר. חיפוש קצר באינטרנט יעלה בידיכם מאות רבות של אתרים, ויציע מגוון רחב של אפשרויות. אלא שלא רבים מודעים להבדל התהומי שקיים בין מטפלים מקצועיים שהתמחו בטיפול הזוגי והמשפחתי, והוסמכו על ידי "האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי", לבין אלו המשתמשים בתארים שונים ויוצרים בלבול ואף הטעיה.
בהעדר חקיקה ברורה ומסודרת בתחום זה, הפך הטיפול הזוגי והמשפחתי לתחום פרוץ, ואפשר כניסה של "יועצים" ו"מאמנים" שחלקם עבר קורס קצר של מספר חודשים או שבועות במקומות פרטיים, ללא כל רקע, הכשרה וניסיון קודם בטיפול. התארים שמופיעים באתרים ובכרטיסי הביקור בהחלט יכולים להרשים וליצור תחושה כי מדובר במטפלים מקצועיים מנוסים ומיומנים, המסוגלים להתמודד עם המורכבות שעולה בחדר הטיפולים.
חשוב להדגיש כי טיפול לא מוצלח אינו מסתכם רק בבזבוז משאבים כמו זמן, כסף, חשיפה אישית ואכזבה. התנסות זו מפחיתה באופן מובהק את הסיכוי כי טיפול מקצועי בהמשך יוכל באמת לסייע, פשוט מאחר שאנשים שחוו טיפול לא מקצועי יתקשו לשוב ולבנות אמון, ולחוש ביטחון בתהליך הטיפולי.
יתרה מכך, קבלת ההחלטות בעקבות טיפול כושל, עלולה להיות מוטה ומוטעית: בני זוג עלולים להגיע למסקנה המתבקשת כי אם היועץ לא הצליח לסייע להם להתגבר על הקשיים, ככל הנראה אין מנוס מפרידה. לתפיסתי, מדובר כאן בדיני נפשות של ממש. אנו עדים מעת לעת לנזקים שנגרמו כתוצאה מ"טיפולים" אלו, ולעיתים, לצערנו, את הנעשה אין להשיב.
מהות הטיפול הזוגי והמשפחתי
יש להבין שטיפול אינו משמש מסגרת למתן הדרכה, הנחייה או חינוך, ובוודאי שאינו הליך ברור המתקיים בין בני הזוג סביב השאלה מי נושא באחריות לכשלים המשפחתיים. טיפול מקצועי נועד להקנות לבני הזוג ולמשפחה כלים יישומיים, שיאפשרו להם לשנות בעצמם את הכוחות הפועלים על הזוגיות מבפנים ומבחוץ, מעל ומתחת לפני השטח. כוחות אלו הם המפעילים דפוסים חשיבתיים, התנהגותיים ותקשורתיים במערכת היחסים המשפחתית.
מטפל מקצועי מכיר ומשלב בין מגוון שיטות וגישות טיפוליות, ומתאים אותן לקשיים ולמצוקות כפי שעולים בזוגיות וביחסים המשפחתיים. לשם כך נדרש ניסיון קליני והכרות רחבה ומעמיקה עם מחקרים, גישות, תיאוריות ושיטות טיפול העוסקים בנפש האדם, קשריו עם הסביבה והאינטראקציה ביניהם. ידע זה נצבר לאורך שנים במהלך הלימודים האקדמאיים הבסיסיים, וכמובן שגם בתהליך ההתמחות עצמו.
טיפול זוגי על ידי מטפלים מוסמכים
עד שיחוקק חוק הפסיכותרפיה והטיפול הזוגי - משפחתי, אנו כמובן ממליצים להיעזר בהמלצות מפי קרובים, אך בהעדרם, מומלץ לפנות אך ורק למטפלים בעלי הסמכה הניתנת על ידי "האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי". מה שנכון למשרדי הממשלה השונים ולגופים ציבוריים (משרד הרווחה, שירותי הרווחה בעיריות, משרד הביטחון, ביטוח לאומי, קופ"ח וכד') המקפידים להפנות את לקוחותיהם רק למטפלים מוסמכים - נכון גם עבור הציבור הרחב.
מטפלים שהוסמכו על ידי האגודה חייבים לעמוד בקריטריונים מקצועיים ברורים: עליהם להיות בעלי תואר ראשון ושני במקצועות טיפוליים (פסיכולוגיה קלינית, עבודה סוציאלית קלינית, פסיכיאטריה, ייעוץ חינוכי וכד') ממוסדות אקדמאיים מוכרים. בנוסף, עליהם לסיים לימודי תעודה בתכנית מסודרת בת שלוש שנים, ולאחריה לעבוד כמתמחים במשך שלוש שנים ומעלה במקומות ציבוריים מוכרים תחת פיקוח והדרכה צמודה, על מנת לצבור מאות רבות של שעות ניסיון בפועל.
המטפלים החברים באגודה מחויבים גם לקוד האתיקה המקצועית. במקרה שהמטופל חש פגוע מהטיפול, פתוחה בפניו האפשרות לפנות לוועדת האתיקה שבכוחה להפעיל סנקציות כנגד מטפלים שחרגו מהכללים.
חשוב להדגיש כי בנוסף לשוק המטפלים הפרטי, ניתן לקבל טיפול זוגי ומשפחתי מקצועי, במחיר מסובסד השווה לכל נפש, בתחנות לטיפול זוגי שפועלות בערים השונות ובמועצות האזוריות.
בתחנות אלו הטיפול מתבצע על ידי מטפלים מוסמכים. כך גם ניתן להעזר בתחנות שמפעילים ארגונים דוגמת ויצ"ו או נעמ"ת, אף הם על ידי מטפלים מוסמכים או בתהליכי הסמכה, ובמחירים מסובסדים.
מומלץ וכדאי לפנות לטיפול זוגי ומשפחתי שנמצא כמוצלח ויעיל במצבי חיים שונים. בחירה במטפל המתאים הנה מפתח חשוב להצלחת התהליך, ולאפשרות להתגבר על משברים ומצוקות, לשפר את איכות החיים הזוגית והמשפחתית ולבנות קשרים המבוססים על מערכת יחסים קרובה ומספקת.
בהצלחה!
בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק
ד"ר גלית לזר - מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת. מנהלת מכון איזונים, לטיפול זוגי ומשפחתי, ומנהלת פורום ייעוץ זוגי באתר YNET