נבחר אפיפיור ראשון מיבשת אמריקה: פרנסיסקוס
לראשונה זה יותר מ-1,200 שנה בחרה הכנסייה הקתולית אפיפיור שאינו יליד אירופה - חורחה מריו ברגוליו מארגנטינה. יורשו של בנדיקטוס ה-16 בחר לעצמו את השם פרנסיסקוס. "אחיי הקרדינלים הלכו עד סוף העולם למצוא אפיפיור חדש", אמר האפיפיור החדש באיטלקית עם מבטא דרום אמריקני קל
265 אפיפיורים שלטו על העולם הנוצרי ב-2,000 השנים האחרונות והערב (יום ד') נרשמה היסטוריה אחרי שמועצת הקרדינלים ("קונקלווה") בחרה באפיפיור ראשון מיבשת אמריקה. הארכיבישוף לשעבר של בואנוס איירס, חורחה מריו ברגוליו בן ה-76, נבחר הערב לעמוד בראש הכנסייה הקתולית על 1.2 מיליארד מאמיניה. ברגוליו בן ה-76, שבחר לעצמו את השם פרנסיסקוס, מחליף בתפקיד הרם את בנדיקטוס ה-16 שפרש בחודש שעבר. ynet העביר שידור חי מכיכר פטרוס הקדוש בוותיקן.
עוד חדשות בעולם :
החצאית של נשיאת ד' קוריאה מדליקה את הצפון
אהבה אסורה: חייל נסקל למוות כי ניהל רומן
מילה של מופתי: אסד קיבל הכשר דתי לפשעיו
75 לאנשלוס: "וינה נהדרת, אם אתה לא יהודי"
פרנסיסקוס נשא את נאומו הראשון בתפקיד האפיפיור ה-266 ממרפסת בזיליקה בכיכר פטרוס הקדוש, מול קהל עצום של מאמינים קתולים. הוא ביקש מ"כל הגברים והנשים בעלי הרצון הטוב" להתפלל למען הצלחתו בהנהגת הכנסייה הקתולית וגם ביקש מהם להתפלל למען האפיפיור הקודם.
האפיפיור החדש נשא את דבריו באיטלקית במבטא דרום אמריקני קל והתבדח עם הקהל בטרם מסר את ברכתו: "כפי שאתם יודעים, החובה של ה'קונקלווה' היא לתת לרומא בישוף. נראה שאחיי הקרדינלים הלכו כמעט עד סוף העולם".
על נישואי הומואים: "ניסיון לחרב את תוכנית האל"
הבחירה בארכיבישוף לשעבר של בואנוס איירס לעמוד בראש הכנסייה הקתולית נתפשה כהפתעה גדולה על רקע העובדה שהוא לא היה ברשימת המועמדים המובילים לתפקיד.
כאמור הוא נבחר להיות האפיפיור הראשון שאינו מיבשת אירופה זה יותר מאלף שנה (הקודם היה גרגוריוס ה-3 שעמד בראש הכנסייה מ-731 עד 741) והראשון מאמריקה הלטינית.
פרנסיסקוס נולד ב-17 בדצמבר 1936 בבואנוס איירס לעובד רכבת ממוצא איטלקי. עם בחירתו הוא גם הפך להיות האפיפיור הראשון שחבר בכנסייה הישועית. רמזים לעמדותיו בסוגיות השעה ניתן ללמוד מהצהרותיו בעבר. כך, למשל, ב-2010 הוא גינה את ממשלת ארגנטינה בשל תמיכתה בנישואים חד-מיניים. "בואו לא נהיה תמימים", הוא כתב אז לקונגרס, "זה לא סתם קרב פוליטי, אלא ניסיון לחרב את תוכנית האל".
שעה לפני נאומו של האפיפיור החדש היתמר עשן לבן מארובת הקפלה הסיסטינית בוותיקן. המשמעות הייתה ש-115 הקרדינלים, שהתכנסו על מנת לבחור אפיפיור חדש במקומו של בנדיקטוס ה-16 שפרש בגיל 85, הגיעו להסכמה על יורשו. את האירוע ההיסטורי ליוו צלצולי הפעמונים בכיכר פטרוס הקדוש. דובר הוותיקן פרדריקו לומברדי ביקש להבהיר כי שמו של האפיפיור החדש הוא פרנסיסקוס ולא נושא עמו ספרה רומית. "הוא יהפוך להיות פרנסיסקוס ה-1 רק אחרי שייבחר פרנסיסקוס ה-2", עקץ לומברדי.
ההמונים צעקו בכיכר: "Habemus Papam!"
ההודעה על הבחירה באפיפיור חדש התקבלה בתשואות רמות על ידי עשרות אלפי המאמינים הקתולים שהתקהלו בכיכר פטרוס הקדוש במהלך שעות אחר הצהריים והערב - בקור מקפיא ותחת גשם שוטף. "יחי האפיפיור!", "יש לנו אפיפיור!", "Habemus Papam!", צעקו ההמונים בכיכר ורבים מהם הזילו דמעות בשל גודל המעמד.
"אני לא יכול להסביר כמה אני מאושר כרגע", סיפר בהתרגשות בן קאנט, פיליפיני בן 32, שחגג עם ההמונים בכיכר פטרוס הקדוש.
פרנסיסקוס נבחר בסבב ההצבעה החמישי שנערך מאז אתמול ב"קונקלווה" באחד מהליכי הבחירה המהירים ביותר בתולדות האפיפיורות - עובדה מרשימה ביותר לאור העובדה שלא היו מועמדים ברורים בולטים למשרה הרמה. לשם ההשוואה, בנדיקטוס ה-16 נבחר לתפקיד ב-2005 אחר ארבעה סבבי הצבעה, אולם הוא אחד המועמדים שסומנו לתפקיד האפיפיור עוד בטרם התכנסה ה"קונקלווה". יוחנן פאולוס השני מפולין נבחר ב-1978 בסבב ההצבעה השמיני והפך לאפיפיור הראשון זה 455 שנה שאיננו איטלקי.
שמעה ברדיו ורצה לכיכר
פטריציה ריזו מיהרה לפיאצה עם שני ילדיה ברגע ששמעה ברדיו שבמכוניתה את החדשות המרעישות. "החניתי את המכונית ומיהרתי לכיכר", היא אמרה. "זה כל כך מרגש. כרומאית היינו חייבים להגיע".
בעקבות ההודעה על הבחירה בפרנסיסקוס, שלחו מנהיגי העולם את ברכותיהם למנהיג החדש של העולם הנוצרי. נשיא ארצות הברית ברק אובמה שלח "ברכות חמות" לאפיפיור החדש ואמר שהבחירה בו מוכיחה את חוזקה של יבשת אמריקה.
ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר כי זהו יום חשוב ל-1.2 מיליארד קתולים ברחבי העולם. נשיא האיחוד האירופי הרמן ון רומפוי ונשיא נציבות האיחוד האירופי ז'וז'ה מנואל בארוזו איחלו למנהיג הקתולי החדש כהונת אפיפיור "ארוכה ומבורכת".
חגיגה גדולה באמריקה הלטינית
באמריקה הלטינית נרשמה חגיגה גדולה ורבים הזילו דמעה לרגל הבחירה באפיפיור ראשון מהאזור. אפילו בקובה הקומוניסטית צלצלו פעמוני הכנסיות כדי לחגוג את החדשות.
ובטוויטר, חשבונו של האפיפיור "קם לתחייה" עם ה"ציוץ": HABEMUS PAPAM FRANCISCUM (מלטינית: יש לנו אפיפיור חדש פרנסיסקוס).
על פי המסורת, לאחר בחירתו נשאל המועמד הנבחר על פי איזה שם הוא מעוניין להיקרא בתור אפיפיור. לאחר מכן הוא הועבר לחדר פרטי, החליף בגדים ועטה על גופו גלימה לבנה וקיבל כמה דקות כדי "לעכל" את התפקיד הרם שהוטל עליו - עמידה בראש הכנסייה הקתולית.
אז יצא הקרדינל הבכיר ז'אן-לואי פייר טורן למרפסת הבזיליקה מול כיכר פטרוס הקדוש והכריז בלטינית "הבמוס פאפאם" - "אני מכריז לכם בשמחה רבה - יש לנו אפיפיור חדש". הוא אמר את שם הקרדינל הנבחר - חורחה מריו ברגוליו - והשם שבו הוא בחר להיקרא כאפיפיור: פרנסיסקוס. או אז יצא האפיפיור החדש אל מרפסת כדי למסור את ברכתו הראשונה להמונים בכיכר.
ההצבעה הראשונה החלה שלשום, יום פתיחת ה"קונקלווה", אולם זו הסתיימה בעשן שחור - כלומר לא היה מועמד שגרף לפחות שני-שלישים מהקולות (77 קולות לפחות). מוקדם יותר אתמול יצא עשן שחור נוסף מהארובה בתוך סבב ההצבעה הראשון שנערך ביום רביעי. במהלך היומיים של ה"קונקלווה" דנו הקרדינלים בנושא בדלתיים סגורות, מנותקים מהעולם שבחוץ. הם הכירו זה את זה, דנו באתגרים העומדים בפני הכנסייה והעריכו מה מידת התאמתם של המועמדים לכס הקדוש, לפני שהשתתפו בהצבעה החשאית.
בכל הצבעה, הקרדינלים כתבו על גבי פיסת בד את המועמד שלדעתם צריך להיבחר והשליכו את הבד לתוך גביע מזהב.
השמות נקראו בקול רם והפיסות נתפרו זו לזו. כשלא הושג הרוב הדרוש, הן הועלו באש יחד עם כימיקל שגרם לעשן שחור, דבר שהעיד על כך שלא נבחר עדיין אפיפיור חדש.
מחוץ לקפלה, בכיכר פטרוס הקדוש, נקהלו עולי רגל שנשאו עיניהם לארובה, שרו והתפללו. רבים עמדו גם בגשם, בציפייה לחזות ברגע ההיסטורי שלבסוף הגיע הערב עם הבחירה בפרנסיסקוס.