קבורה בקומות: מעפר באת ואל התא תשוב
בשל מחסור בעתודות הקרקע, כמה מבתי העלמין בארץ מציעים לנפטרים לעתיד לבלות את שנת הנצח שלהם בתא בטון. אך אולי אין זו אפשרות כל כך גרועה: "שקט, נעים ויש תחושת קדושה, גם אני רוצה להיקבר כך", אומר בן שאביו נטמן בתא. צפו
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>
בכמה בתי קברות בארץ כבר אפשר לבחור להיטמן ב"קבורת הסנהדרין", כפי שהיא מכונה על ידי חברה קדישא, וכעת גם בית קברות ירקון מצטרף. "אנו בונים כאן פרויקט שלא נראה כדוגמתו. זאת קבורה בדיוק כמו בתקופת הסנהדרין, והרי אז לא הייתה שום מצוקה של מקום", רואה הרב מנלה את חצי הקבר המלא.
"מהיכן שלא תביט על הקבורה הזו, היא זהה לחלוטין לקבורה באדמה, אבל הציבור צריך זמן על מנת לעכל את התהליך", הוא אומר. "יש לנו, למשל, קבורה ב'דאבל' ,הווה אומר שבני הזוג קבורים באותה חלקה - אחד מעל השני. גם כאן לקח לציבור זמן להתרגל - וראה זה פלא, היום זו קבורה מאוד מבוקשת".
"אין כאן שום שינוי במדיניות של 'מעפר באת ואל עפר תשוב', כל החללים מחוברים בעפר אל קרקע עולם", אומר הרב מנלה, ומתכוון כי גם המרווחים שבין התאים, עד התחתון שבהם, מלאים בעפר, כדי ליצור המשכיות עם אדמת קרקע.
הוד כמו בספרייה
ערן פרוינד, מנהל פרויקט מבנה הקבורה בבית קברות ירקון, למד להעריך עם הזמן את הקבורה בקומות.
לדבריו, בהלוויות או אזכרות שנערכות תחת כיפת השמיים, עשויים המשתתפים לסבול משמש יוקדת או מגשם ורוחות. "בני המשפחה לא ממש יכולים להתייחד עם הנפטר, ולא יכולים לקיים שיחות ביניהם.
"לעומת זאת, כשאתה נמצא במבנה - יש ספסלי ישיבה, הכל מוצל, מקורה, אפשר לבוא בכל ימות השנה, לשבת כמה שרוצים. אני חושב שיש בזה קסם ויופי מסוים שאין בקבורת השדה".
גם משפחות של נפטרים שהובאו למנוחות ב"קברי סנהדרין" לא מתלוננות. "אתה לא סובל ולא מזיע", מספר בן שאביו נטמן באולם הקבורה של בית העלמין קריית שאול. "שקט ונעים ויש ממש תחושה של קדושה, משהו כמו ספרייה, שכולם בשקט ויש הוד מסויים. גם אני רוצה להיקבר כך, כדי שמשפחתי לא תאלץ לדדות את רגליה בין מצבות, כשכאן יש מעליות, ומאוד נוח ומכובד - ממש כמו בחו"ל".