שתף קטע נבחר
 

אין פנסיה לעוזרת? זה יכול לעלות יותר ממיליון ש'

ניקיונות חג הפסח בעיצומן ועובדי משק הבית עובדים שעות נוספות. מה הזכויות המגיעות להם, אילו חובות חלות על המעסיקים - בעלי הבית, ולאיזה סיכון הם חשופים אם לא יפרישו להם כסף לקרן פנסיה? מדריך לחג

קדחת הניקיונות המסורתית לקראת חג הפסח נמצאת בעיצומה, כשבחלק לא מבוטל מהמקרים היא מתבצעת בסיוע עוזר או עוזרת בית, בין אם גיוסו במיוחד למשימה ובין אם הם עובדים במקום באופן קבוע. מה הזכויות המגיעות להם, ואילו החובות שחלות על המעסיקים שלהם - הלא הם בעלי הבית?

 

 

סגנית הממונה הראשי על יחסי עבודה במשרד התמ"ת, עו"ד רבקה ורבנר, מדגישה כי עובדי משק בית, ישראלים וזרים, זכאים למלוא הזכויות בדומה לכל עובד שכיר, כאשר יש לשלם את המשכרות על בסיס שעות עבודה או יום עבודה בפועל, ולחשב את הזכויות הסוציאליות בהתאם. לפניכם דגשים נוספים של התמ"ת בנושא:

 

החזרי נסיעות: בתמ"ת מדגישים כי עובד או עובדת במשק הבית זכאים להחזרי נסיעות, אם הם נזקקים לתחבורה כדי להגיע למקום העבודה ולשוב ממנו.

 

ימי מחלה: עובדי משק בית זכאים לתשלום על ימי מחלה, החל מהיום השני למחלתם. בעבור ימי המחלה השני והשלישי הם יקבלו 50% מסך שכרם היומי, ובעבור כל אחד מימי המחלה הבאים - 100% מסך שכרם היומי. הזכאות לדמי מחלה לא תעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי לכל חודש עבודה שבו עבד העובד אצל אותו מעביד ולא יותר מ-90 ימים בסך הכל.

 

דמי הבראה: בתמ"ת מציינים כי מציינת עובדי משק בית שעבדו באותו מקום שנה אחת לפחות, זכאים לקבל דמי הבראה, בדומה לעובדים אחרים. תעריף דמי ההבראה עומד כיום על 371 שקל והוא מתעדכן באתר משרד התמ"ת.

 

כיצד מחשבים את דמי ההבראה? ורבנר מדגימה כי בקרב עובדים המשתכרים על בסיס שעתי או יומי, שכר העבודה לכל יום חופשה צריך להיות שווה לשכר היומי הממוצע שהשתכרו בשלושת החודשים המלאים שקדמו ליציאתם לחופשה (השכר ב-3 החודשים שקדמו לחלק ל-90).

 

אם ברבע השנה שקדם לחופשה היו חודשי עבודה לא מלאה, יש לחשב לפי רבע השנה של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה (3 חודשים רצופים במשך השנה האחרונה לפי בחירת העובד, בהם עבד באופן מקסימאלי).

 

עובדי משק בית? יש לכם זכויות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עובדי משק בית? יש לכם זכויות(צילום: shutterstock)

 

חופשה שנתית: וברנר מציינת כי כל עובד ועובדת זכאים לחופשה שנתית, שאורכה נקבע בהתאם לוותק במקום העבודה ולהסכם הקיבוצי שחל בעניינו.

 

תשלום עבור חופשה: "בקרב עובדים המשתכרים על בסיס שעתי או יומי, שכר העבודה לכל יום חופשה יהא שווה לשכר היומי הממוצע שהשתכרו בשלושת החודשים המלאים שקדמו ליציאתם לחופשה (השכר ב-3 החודשים שקדמו חלקי 90). אם ברבע השנה שקדם לחופשה היו חודשי עבודה לא מלאה, יש לחשב לפי רבע השנה של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה (3 חודשים רצופים במשך השנה האחרונה, לפי בחירת העובד, בהם עבד באופן מקסימלי)".

 

פיצויי פיטורין: לעובדי משק בית מגיעים פיצויי פיטורין ככל עובד שכיר אחר. ורבנר מציינת כי שיעור הפיצויים הוא שכר חודש אחד לכל שנת עבודה, בתנאי שעבדה אצל אותו מעסיק במשך 12 חודשים לפחות.

 

ביטוח ופנסיה

ביטוח לאומי: בתמ"ת מדגישים כי עם תחילת ההעסקה - יש לדווח על כך למוסד לביטוח לאומי ולהפריש דמי ביטוח, גם אם העובד אינו מעוניין למסור את פרטיו. "חובת הדיווח חלה על המעסיק ולא על העובד", מסבירה ורבנר. "כך מובטחות זכויות במקרה של תאונה, דמי לידה, פנסיית שארים, דמי אבטלה וקצבת זקנה. אחרת עלול המעסיק להימצא בנעלי המבטח, ולהיות מחויב בסכומי עתק".

 

ביטוח פנסיוני: בנוסף לחובת התשלום לביטוח לאומי - כל מעסיק מחויב להפריש תשלומי פנסיה לעובד או עובדת במשק הבית, מכוח צו הרחבה לפנסיית חובה מ-2008. נכון להיום, ההפרשה כוללת 5% מהמעסיק, 5% משכר העובדת ו-5% הפרשות המעסיק לפיצויים.

 

עופר קריב, מנהל בסוכנות הביטוח "קריב" מתמחה בניהול הסדרים פנסיוניים, מחדד כי המעסיק מחויב לצרף את העובד לקרן פנסיה לאחר שצבר ותק של 6 חודשי עבודה, אלא אם לעובד יש כבר קרן פעילה ואז הוא יכול לדרוש לפתוח לו קרן מיומו הראשון. עם זאת, ביצוע ההפקדות בפועל יתבצע רק לאחר 3 חודשי עבודה באופן רטרואקטיבי, או בתום שנת המס - המוקדם מביניהם.

 

קריב מוסיף כי חובה זו חלה על כל המעסיקים ותקפה לכל סוגי העובדים, בהם המועסקים בעבודות משק בית וכן מטפלים בקשישים או בילדים. גם במקרה שהעובד לא דאג בזמן לנושא - קריב מחדד כי באפשרותו לתבוע את הפרמיות שמגיעות לו בדיעבד, לאחר סיום ההעסקה. בנוסף לכך, מעסיק שאינו דואג לפנסיה לעובדיו – חושף את עצמו לתביעות בסכומים גדולים אם לעובד תקרה תאונה, מחלה או מוות חס וחלילה - גם כשהדבר אינו קשור לעבודה.

 

"לכל עובד או קרובי משפחתו קיימת הזכות לתבוע את מעסיקו במקרה אסון, עומדת גם אם הצהיר וחתם מראש שאינו מעוניין בביטוח, ואף אם קיבל את שכרו בשחור", הוא מסביר. "מעסיק שאינו מבטח את עובדיו, פועל בניגוד לחוק, חושף את עצמו לתביעה כספית בסכומים גבוהים מאוד של מאות אלפי שקלים ואף יותר, ועלול לקבל קנסות אכיפה מנהלית של משרד התמ"ת בגובה עשרות אלפי שקלים". 

 

קריב מציין כי על פי ההערכות, יש כחצי מיליון מעסיקים של עובדי משק בית בארץ, כאשר חלק לא מבוטל מהעובדים אינו מבוטח. מבדיקה שערכה החברה בקרב מעסיקים המבוטחים באמצעותה, עולה כי השכר החודשי הממוצע של עוזרות בית למשפחה הוא 780 שקל בחודש ואילו של מטפלות - 3,800 שקל בחודש.

 

אז כמה עשוי לשלם מעסיק שלא דאג לפנסיה לעובדיו? קריב מדגים כי אם מדובר למשל על עוזרת בית בת 40, גובה הסיכון עומד על 133 אלף שקל, ואם היא בת 25 - על 226 אלף שקלים, מאחר שתקופת תשלום הנכות יותר ארוכה. במקרה של מטפלת בת 40 - גובה הסיכון של המעסיק עומד על 650 אלף שקל ואילו של בת 25 – על למעלה מ-1.1 מיליון שקל.  

 

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

פנייה לחברת ניקיון

יש גם בתי עסק שמבצעים מתיחת פנים לקראת החג, לרוב באמצעות קבלני שירותים הפועלים בתחום. אלא משמשים לעתים גם בעלי בתים פרטיים. מה החובות שחלות על המעסיק במקרה זה?

 

רבקה מקובר מנהלת אגף ההסדרה בתמ"ת, מסבירה כי במקרה של הזמנת שירותי ניקיון מקבלן שירותים - על המזמין לוודא כי הקבלן מחזיק ברישיון תקף של משרד התמ"ת. "עיסוק כקבלן שירות ללא רישיון של משרד התמ"ת הינו עבירה פלילית", היא מדגישה. 

 

מקובר מוסיפה, כי מזמין השירות נושא גם באחריות מלאה על קיום חוקי עבודה ומתן כלל זכויות העובדים הנדרשות, על פי חוק, עבור עובדי הקבלן העובדים בעסקו. את רשימת קבלני השירות המורשים ניתן למצוא באתר משרד התמ"ת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים