ל"ו צדיקים: רבנים אמריקאים מעוררי השראה
"הפורוורד" האמריקאי הרכיב את רשימת 36 הרבנים מעוררי ההשראה בארה"ב, וחידד את הפער והסינרגיה שבין הזרמים ביהדות האמריקנית לזו הישראלית. ברבנים: רב אורתודוכסי שהומלץ על ידי רבה רפורמית, רב הומוסקסואל ורבה מברוקלין
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>
"לא ציפיתי לשיעור שכזה. כשהתחלנו בפרויקט הסוקר את הרבנות האמריקאית, קיוויתי לערב את הקוראים ולשמוע סיפורים על רבנים במקומות לא צפויים", אייזנר מספרת, "אך לא ציפיתי לקבל צרור של תגובות כה נרגשות ומחוייבות, עד כי התקשתי לבחור את ה-36 המוצגים כאן".
"השיעור הנלמד מ-36 הרבנים האלה, מִספר מיוחד במסורת שלנו, הוא שאמריקאים יהודים, ללא קשר למוצאם הגיאוגרפי או מגדרם, צופנים כמיהה עמוקה למנהיגות רוחנית – ומגיבים אליה לא רק בבית הכנסת, אלא גם בכיתות לימוד, ב"היללים" (קמפוסים יהודיים) ובבתי חולים. הם צמאים לרבנים שנוגעים בנשמה ויוצרים קהילה".
הרבַּה הנכונה בזמן הנכון
הרשימה של היומון היהודי-אמריקאי כוללת תשעה רבנים אורתודכסים, אחד-עשר קונסרבטיבים, שמונה רפורמים,
"שירה יצרה ב-'Sixth and I' קהילה גדולה, משגשגת וחדשנית, שרובה ככולה מורכבת מיהודים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם", כתב עליה אדם גרבר, אחד מבני קהילתה, שלדבריו - נגע ביהדותו בזכותה. "היא הרבַּה הנכונה בזמן הנכון, והיא יוצרת בית שהוא גם מאתגר אינטלקטואלית ותיאולוגית, ובו בזמן, עדכני ופופולרי עבור יהודים צעירים. כמו כן, היא מומחית ב'שיחות המרה', ובאמצעותן היא מביאה את היהדות אל ביתם של זוגות מעורבים רבים - כולל אל ביתי שלי".
רב אחר שנכנס לרשימה הוא עקיבא הרצפלד (34), רב בית הכנסת "שערי תפילה" בפורטלנד שבמרילנד, שסיפורו מודד אולי את תמצית הפער שבין הזרמים ביהדות בישראל, לעומת מקביליהם שבארה"ב.
"אינני יכולה לנהוג לבית הכנסת שבו שימשתי כרבה כבר עשר שנים. הוא במרחק של כ-15 מיילין מביתי שבפלמות', מיין", מספרת מי שהמליצה על הרב האורתודוקסי למהדרין - הרבה הרפורמית אליס גולדפניגר. "החלקתי על קרח מחוץ לבית הכנסת בדצמבר 2009, וסבלתי מנזק מוחי חמור. חברי הקהילה שלי לא ידעו מה לעשות איתי ועם שני ילדיי (אני אם חד-הורית), אז הם לא עשו דבר. אבל עדיין הייתי צריכה להגיד קדיש על אמי, שנפטרה כשהייתי בת 15.
"אף שהרב הרצפלד הוא אורתודוקסי, הוא פתח לי את לבו, ואת דלת בית הכנסת שלו. הוא הציע שאני אוביל את קבלת השבת בבית הכנסת ואגיד קדיש על אמי. הילדים שלי, שלא חשים בנוח בסביבה אורתודוקסית, לאחר שלמדו בבית ספר אורתודוקסי במהלך שנת שבתון בירושלים, השתתפו אף הם בטקס.
"לאחר מכן, הרב הרצפלד אמר: 'אני רוצה שתדעי שאני לא מאמין שנשים צריכות להוביל את הטקס כשגברים נוכחים, אבל אחד מאיתנו היה צריך להרגיש שלא בנוח, ולמה שזה לא יהיה אני?' הוא אמנם לא יוכל לתקן את מוחי הפגום, אבל הוא הביא מזור ללבי השבור", כתבה גולדפינגר.
המגדלור שלנו
גם הרבה אלן ליפמן, בת 61, העומדת בראש "קולות חיינו" שבברוקלין, בית כנסת שהוא גם בית קפה - זכתה להיכנס לרשימה. "כשביקשתי להתגייר עברתי בין כמה בתי כנסת", מספר מל קינג. "אבל כשמצאתי את 'קולות חיינו' שנבנה על פי חלומה של הרבַּה ליפמן, לייסד בית כנסת המבוסס על ההבנה שגם ספק יכול להיות ביטוי של אמונה - מיד הרגשתי בבית.
"אך רק כששמעתי אותה מדברת – בדרכה השקולה, הממוקדת והמבריקה – ידעתי שמצאתי את הרב שלי. בפעם הראשונה שנפגשנו, הייתי מאוד מתוח, אבל היא הרגיעה אותי בנוכחותה העדינה. הרבה ליפמן מעולם לא האיצה בתהליך הגיור שלי, אלא העדיפה להמתין ולשדל אותי ברכות. היא דחקה בי לתת דרשות ובסופו של דבר גם להצטרף לוועד של 'קולות חיינו'. הביטוי 'השבט של אלן' מאוד שגור בסביבת בית הכנסת שלנו, אבל הוא נאמר רק בבדיחות חלקית. הרבַּה ליפמן היא הדבק, היא היסוד, היא המגדלור".
הרב שלי הומוסקסואל
"הרב שלי הוא הומוסקסואל שהתחנך בקהילה יהודית מסורתית באזור שמרני למדי של המדינה",
כתבה אמי רוברטסון על הרב יהושע לסר, בן 44, העומד בראש קהילת "בית חברים" באטלנטה, ג'ורג'יה. "הוא היווה מודל לאופן שבו ניתן לנהל שיחות מורכבות בנושאים אישיים, עמוקים ומכאיבים, וכיצד לומר את האמת בשלווה ובבהירות.
"הוא שחרר אותי מהפחד מחילוקי דעות, משינוי ומכאב. הוא לימד אותי להחליט החלטות המבוססות על ערכים – ולא על הרגלים או פחדים – ולהתקדם הלאה עם האמונה שאני עושה את הדבר הנכון, גם בנסיבות קשות", כתבה רוברטסון על הרב לסר.