נקבת עיט השמש הפצועה שבה בחזרה לטבע
לפני כארבעה חודשים נפצעה עיט שמש נדירה באזור הנגב ושוקמה בביה"ח לחיות בר. בשבועות האחרונים היא למדה לעוף מחדש בפארק אריאל שרון בסיוע של מאמן עופות דורסים ואנשי ביה"ח. לפני מספר ימים הגיע הרגע הגדול והיא עפה בחזרה לטבע בשמורת החולה
ארבעה חודשים חלפו מאז שנקבת עיט שמש צעירה ונדירה נמצאה פצועה באזור הנגב ללא יכולת תעופה.
הדורסת הובהלה לטיפול חירום על ידי פקח רשות הטבע והגנים אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, שם לאחר בדיקה ראשונית וצילום רנטגן, התגלה כי היא סובלת משבר פתוח בכנף ימין, חשד לשבר באגן שמאל, והתקשתה לעמוד בכוחות עצמה.
"להתחיל הליך שיקום של עוף דורס עם כנף שהיתה על סף קטיעה, שבר פתוח ומזוהם מאוד, זה לא דבר פשוט. השבר החלים יפה לאחר הניתוח אבל ידענו שיש לנו דרך ארוכה כדי להשיב את הכנף לתפקוד מלא", אומר ל-ynet שמוליק לנדאו, מטפל בבית החולים לחיות בר.
לאחר טיפול ראשוני, ניתוח וחבישה, העוף הנדיר קורקע באופן זמני ושוכן בכלוב רחב, הרחק מהמולת בית החולים והמטפלים מיעטו לגשת אליה, למעט מתן מזון.
בדומה לפציעות של בני אדם, הזקוקים לטיפולי פיזיותרפיה ושיקום, גם דורסים זקוקים לסיוע מצד בני האדם. בבית החולים לחיות בר מתמחים בחיבור ואיחוי מחדש של חיות בר פצועות, המגיעות אליו באלפים מדי שנה.
בסכנת הכחדה בטבע
אחת הבעיות הנפוצות בקרב עופות דורסים פצועים שלא יכולים לעוף מזה זמן רב, הוא חשש לדלקות ברגליים ופגיעה בשרירי התעופה. ככל שחלף הזמן, מצבה של העיט השתפר, היא החלה להתרומם בכוחות עצמה ובחודש האחרון, החלה באימוני תעופה כדי להשיב לה את יכולות התעופה במטרה שתשוב לטבע בעיצומה של עונת הנדידה.
אוכלוסיית עיטי השמש בעולם מוערכת במספר אלפים בלבד, ומצבם באירופה לא מזהיר במיוחד: מספר הזוגות באירופה מוערך בכ-850 זוגות מקננים והירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע.
בישראל שוהים במהלך החורף עשרות עיטי שמש בלבד באזורי העמקים - החולה, בית שאן, עמק יזרעאל ובנגב המערבי. בבית החולים מקבלים מדי שנה מספר מועט של עיטי שמש פגועים, לעיתים הם מגיעים במצב שאינו מאפשר את השבתם לטבע, אך הצוות משקיע מאמצים רבים כדי לנסות ולהשיב את הדורסים הנדירים לטבע.
לחצו על "מצגת" כדי לצפות בתמונות ברצף:
מאמן כושר אישי
מי שהופקד על אימוני הכושר של העיט, היה אייל ליפשיץ, חבר בעמותת "בית החולים לחיות בר", המתמחה מזה כ-20 שנה בתחום הבזיירות (אילוף דורסים). ליפשיץ הגיע לאמן בשבועות האחרונים את נקבת העיט במטרה לשקם לה מחדש את השרירים.
"אנחנו צריכים להעיף אותה במרץ באופן אינטנסיבי כדי שהיא תוכל ללמוד לעוף מחדש, להתמודד עם רוחות עזות", היא סיפר בתחילת החודש ל-ynet.
בתחילה ניסו לאמן את נקבת העיט בשטחים הפתוחים ליד הספארי בר"ג, אך הדורסים הגדולים זקוקים לשטח רחב כדי להמריא מעלה ולנצל את זרמי האוויר החמים כדי לדאות. בספארי פנו להנהלת פארק אריאל שרון וביקשו להסתייע בשטחים הפתוחים כדי לאמן את הדורסת המשתקמת, המדמים בית גידול טבעי ורחב.
"התחלנו את סדרת האימונים כדי שהיא תפעיל יותר טוב את הכנף ותחזק את שרירי התעופה שלה, אחרי כל כך הרבה זמן שהיתה עם חבישה וללא יכולת לעוף", מוסיף לנדאו. "רק אחרי שהשגנו את המטרות הללו ווידאנו שהשימוש בכנף השתפר בצורה משמעותית מאוד, שהיא מסוגלת לפתוח אותה במלואה ולשלוט בה, אז היינו רגועים יותר לקראת השיחרור שלה".
פרשה כנפיים בשמורת החולה
לפני מספר ימים, נסעה משלחת של מטפלים, ווטרינרים מבית החולים בספארי, מלווים גם במאמן העופות הדורסים יחד עם עיט השמש אל שמורת החולה. באזור הסגור בפני מבקרים, המתינו להם אנשי השמורה.
ארגז הנשיאה הונח בזהירות על העשב. ליפשיץ ובני משפחתו פתחו את הדלת, נסוגו לאחור כדי לאפשר לדורסת הגדולה לצאת ללא הפרעות. לאחר זמן קצר, זינקה בצעדים נקבת העיט ובחנה את היטב את הנוף סביב. הפעם, היא יכלה לנוע ללא חוטים או חבלי אימון.
טבעת זיהוי קלה ממתכת שהוצמדה לרגלה המכילה מספר זיהוי ייחודי תשמש למעשה כתעודת הזהות שלה, במידה ותתועד במסע הנדידה שלה, כך שייאפשר לחוקרים מחוץ לישראל לזהות היכן טובעה.
"הרגע שבו היא פרשה כנפיים היה מרגש ביותר וממה שראיתי, היא עפה היטב ואני מעריך שיהיה לה את הזמן לשפר את יכולת התעופה והציד שלה אחרי השיחרור בשמורה. הטרף כאן מצוי כאן בשפע ועכשיו נותר לה להמשיך לנדוד צפונה", מסכם לנדאו את המסע הארוך לשיקום אחד מהדורסים הנדירים בישראל.
- מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911*
- עשרות סיפורים מרגשים מחכים לכם בבלוג "בית החולים לחיות בר"