שתף קטע נבחר
 

ברוקר אנרגיה וביו-סטטיסטיקאי: מקצועות העתיד

רוצים לדעת מה הכי כדאי ללמוד? משרד העבודה האמריקאי פירסם את רשימת "מקצועות העתיד" שיהפכו מבוקשים והשכר שלהם צפוי להיות בהתאם. בתפריט: טכנולוג ציטוגנטי, ברוקר אנרגיה, אנליסט לוגיסטיקה וביו-סטטיסטיקאי. חלק ב'

ברוקר אנרגיה, ביו-סטטיסטיקאי או טכנולוג ציטוגנטי? אחרי שסקרנו את ארבעת מקצועות העתיד על פי תחזית צמיחת המקצועות לשנת 2013 שפרסם משרד העבודה האמריקאי, אנחנו מציגים לפניכם הנה יתר ארבעת המקצועות שנכללו ברשימה.

 

כתבות נוספות במדור הלימודים של ynet :

 

"מדובר במקצועות מבוקשים מבחינת הצורך המיידי שלהם בשוק", אומר רענן הס, פסיכולוג תעסוקתי מאתר ייעוץ ההשכלה checkme. "וזה בא לידי ביטוי בנכונות לשלם שכר שנמצא לרוב מעל השכר הממוצע במשק".

 

ומאחר שרובנו פוקדים את הקמפוסים השונים על מנת לבנות קריירה משגשגת בהמשך, הנה חומר למחשבה אודות ארבעת המקצועות הללו, ובעיקר מה צריך ללמוד כדי לעסוק בהם.

 

ביו-סטטיסטיקאי

לפי הפרסום של משרד העבודה האמריקאי, ביו-סטטיסטיקאים עוסקים בהתחקות אחר דפוסים של הופעת מחלות, וכן בלמידת השפעת שינויים במדיניות בריאות ונהלים, מה שיכול להשפיע על אפקטיביות ההשקעה בבריאות. על פי הלשכה לסטטיסטיקת עבודה בארצות הברית (BLS), השכר החציוני של ביו-סטטיסטיקאים (בצפון אמריקה) בשנת 2011 היה 74 אלף דולר, והצמיחה בדרישה לבעלי מקצוע שכאלה תגיע עד 19% בשנת 2020.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"ביו-סטטיסטיקה היא ענף מדעי העוסק ביישום שיטות סטטיסטיות למגוון רחב של שטחים שבהם מקור הנתונים הוא ביולוגי", מוסיף ד"ר איתן מור, מרצה לביו-סטטיסטיקה במחלקה להנדסת תרופות, במכללה האקדמית עזריאלי להנדסה בירושלים. "המשותף לשטחים אלו הוא שהשונוּת בנתונים היא גבוהה בגלל מורכבות היצורים החיים ולכן יש כמעט תמיד צורך בשיטות סטטיסטיות כדי לתת תשובות מושכלות לשאלות מדעיות, ולא, לא יוכרו התוצאות על ידי התעשייה והקהילה המדעית".

 

האם מדובר במוּדעות שבאה לידי ביטוי גם באקדמיה בארץ?

 

"המודעות לצורך בשיטות סטטיסטיות הולכת וגוברת בחברות ובמוסדות אקדמיים ולכן צפוי שבעתיד ארגונים, אפילו קטנים, יצטרכו להעסיק סטטיסטיקאי מקצועי. בקורס הניתן במכללה שלנו (המכללה האקדמית להנדסה ירושלים - א"ב), לומדים הסטודנטים קודם כל לתכנן ניסויים בצורה טובה, לזהות את טבע הנתונים שבידיהם ולהשתמש בשיטה הסטטיסטית המתאימה כדי להוכיח את טענת המחקר".

  

טכנולוג ציטוגנטי

הצמיחה בידע בתחום הגנטיקה בשנים האחרונות הביאה לגדילתו של תפקיד חדש ומעניין: טכנולוג ציטוגנטי. מדובר בבעל מקצוע שמחפש אינדיקטורים של מומים גנטיים בעוברים וחתימות גנטיות של סרטן ואינדיקטורים של מחלות גנטיות שונות. ה-BLS צופה שהצמיחה בדרישה לטכנולוג ציטוגנטי תגיע עד 19% בשנת 2020. השכר החציוני של טכנולוג ציטוגנטי בשנת 2011 היה 57 אלף דולר.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

 

"מדובר למעשה בעובד מעבדה ציטוגנטי. זהו מקצוע שקיים בארץ במכונים הגנטיים הגדולים, שם יש יחידה לציטוגנטיקה", מסבירה ד"ר יעל וולובלסקי, מומחית לגנטיקה ומרצה בחוג למדעי המעבדה הרפואית במכללה האקדמית צפת. "הכוונה היא לבדיקות של הכרומוזומים. היום הן נעשות במסגרת המעבדות הציטוגנטיות, למשל לגילוי תסמונת דאון בהריון לנשים מעל גיל 35 או לנשים שנמצא אצלן סיכון מוגבר לתסמונת דאון בבדיקות דם ואולטראסאונד מקדימות".

 

"שימוש נוסף שנעשה במעבדות לציטוגנטיקה", מרחיבה וולובלסקי, הוא אבחון חומרת המצב של חולי סרטן מסוגים מסוימים. על ידי בדיקה ציטוגנטית, ניתן להעריך את חומרת המצב של החולה ולהתאים לו טיפול כימותרפי כדי להילחם בסרטן. יש היום עוד התפתחויות וכנראה שהמקצוע יתפתח".

 

ברוקר אנרגיה

ברוקרי אנרגיה עוסקים בקידום המכירה של סחורות אנרגיה בין ספקי אנרגיה ללקוחותיהם. לרוב, הם מועסקים על ידי חברות שירותים פיננסיים, בנקים ובתי מסחר. השכר החציוני של ברוקר אנרגיה בשנת 2011 היה כ-50 אלף דולר, וה-BLS צופה שהצמיחה בדרישה לתפקיד תגיע ל-19% בשנת 2020.

 

 (צילום: Shuttestock) (צילום: Shuttestock)
(צילום: Shuttestock)

 

"ברוקרי אנרגיה קיימים במדינות שבהן הופרטה אספקת האנרגיה, כך שכל לקוח, בין אם עסקי ובין אם פרטי, יכול לבחור את ספק האנרגיה שלו והתנאים בינו לבין הספק נקבעים בחוזה", מספר ד"ר אביחי שניר, מרצה בביה"ס לבנקאות ושוק ההון במכללה האקדמית נתניה. "ברוקרי אנרגיה קיימים בארצות הברית, אנגליה ובמרבית מדינות אירופה שבהן הופרטה מערכת ייצור החשמל".

 

מהי שיטת העבודה שלהם?

 

"הם עובדים כמו יועצי השקעות בארץ: הם מכירים את שוק הספקים ואת העסקאות שניתן להגיע איתן מול כל ספק ופונים ללקוחות שמעוניינים לנצל את הידע של הברוקרים כדי לבחור את ספק האנרגיה שיתן להם את השירות הזול ביותר.

 

"בנוסף, ברוקרי אנרגיה מספקים לעתים ללקוחות שירותי יעוץ נוספים כמו בחירה בין האפשרות של הספקה בתעריף קבוע של כמות אנרגיה קבועה או הספקה בתעריפים משתנים, בחירה של התנאים בהם הם מעוניינים לקבל את השירות וכו'. הם יכולים גם לחבר בין מספר לקוחות שיש להם דרישות דומות ולנהל עבורם מו"מ במשותף מול ספקי האנרגיה, כשהמטרה היא להפוך מספר לקוחות קטנים יחסים ללקוחות שיש להם די כוח כדי לקבל תנאים מועדפים מהספקים".

 

האם מדובר במגמה שרואים גם בארץ?

 

"בארץ אין עדיין טעם רב ביצירת תפקיד של ברוקרי אנרגיה כיוון שנכון להיום עדיין אין הפרטה של ספקי האנרגיה ולכן הלקוחות אינם יכולים לבחור בין מספר ספקים. עם זאת, המגמה של משרד האוצר היא להפריט את תחום ייצור האנרגיה. כבר היום חברות יכולות לקבל הספקה של אנרגיה מספקים פרטיים וקיימים מספר ספקים פרטיים שנמצאים בתהליך של הקמת תחנות אנרגיה שיספקו חשמל למפעלים.

 

"בעתיד, במידה שהרפורמה המתוכננת במשק החשמל תצא לפועל, תפקיד ברוקרי האנרגיה יהפוך להיות רלוונטי גם בארץ, ובהחלט ייתכן שיחד עם יועצי החסכון הפנסיוני, יועצי ההשקעות וכו' שהיום מגיעים גם ללקוחות פרטיים וגם ללקוחות עסקיים ומציעים להם עסקאות בתחום הפיננסי, יגיעו אל הלקוחות גם ברוקרי אנרגיה שיסייעו להם לחסוך כסף באמצעות בחירת חברה ותוכנית שתתאים לצורכיהם".

 

אנליסט לוגיסטיקה

אנליסט לוגיסטיקה עושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת על מנת לנתח אספקת מוצר או לצורך שיפור תהליכי שרשרת אספקה. בהתבסס על הניתוח שלו, מומחים או מנהלים ממליצים על שינויים בפעילות שרשרת האספקה על מנת לשמר תהליכים יעילים או לשפר את היעילות שלה.

 

 (צילום: רועי צוקרמן) (צילום: רועי צוקרמן)
(צילום: רועי צוקרמן)

 

הלשכה לסטטיסטיקת עבודה בארצות הברית צופה שהצמיחה בדרישה לאנליסט לוגיסטיקה תגיע עד 19% בשנת 2020. השכר החציוני במקצוע בשנת 2011, הייתה 72 אלף דולר.

 

"עד לפני שנים לא רבות היה המונח לוגיסטיקה מתייחס אך ורק לפעולות של שינוע חומרי גלם", מסביר ד"ר בני בר-יוסף מהמחלקה להנדסת תעשייה וניהול במכללה האקדמית להנדסה עזריאלי בירושלים. "לאחרונה הורחב מונח זה לטיפול בכל שרשרת ההספקה, מרכישת והספקת חומרי גלם, דרך מערך הייצור ועד להפצת התוצרת הגמורה למרכז ההפצה ואף ללקוח.

 

"המונח 'אנליסט לוגיסטי' מתייחס לאדם האחראי על הערכת בעיות אחסון ויצור ומציאת פתרונות יעילים מבחינה כלכלית לבעיות בתחום שרשרת ההספקה. ארגונים גדולים וחברות יעוץ מעסיקים ויעסיקו יותר יועצים בתחום הלוגיסטיקה בהגדרתה החדשה".

 

ואיך מכשירים אקדמית אדם שכזה?

 

"לגבי הכשרת אנליסטים לוגיסטיים, הרי שלאחרונה יש נטייה בבתי ספר גבוהים כמו בר אילן למשל, להעניק תואר ראשון בלוגיסטיקה. מאחר שזה מקצוע נחוץ, סביר להניח שחלק נכבד מן הבוגרים אכן ימצאו תעסוקה בתחום. עם זאת יש לזכור שלוגיסטיקה היא תחום צר ביותר במכלול התחומים הנכללים במקצוע הנדסת תעשיה וניהול. בעוד שבוגר לוגיסטיקה (כזה שלמד שלוש שנים אך לא יוכל להירשם בפנקס המהנדסים - א"ב) יוכל לעסוק בנושאי לוגיסטיקה בלבד, הרי שמהנדס תעשיה וניהול יהיה בעל ראיה רחבה הרבה יותר במכלול התעשייתי או העסקי. מבחינה זאת, השכלה כמהנדס תעשיה וניהול עדיפה ובוודאי מהווה תמורה נאותה להשקעת שנת לימודים אחת נוספת.

 

"לדעתי המקצוע של אנליסט לוגיסטיקה איננו מקצוע העומד בפני עצמו. טוב יעשה ארגון הזקוק לאיש לוגיסטיקה אם יגייס לשירותיו מהנדס תעשיה וניהול שהתמחה בלוגיסטיקה ורכש אגב לימודיו ראיה מקצועית רחבה הרבה יותר מאשר איש לוגיסטיקה שבקיאותו בתהליך התעשייתי מוגבלת לתהליך הלוגיסטי".


פורסם לראשונה 30/03/2013 16:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: המכללה האקדמית צפת
ד"ר יעל וולובלסקי
צילום: המכללה האקדמית צפת
צילום: תמיר ברגיג
ד"ר אביחי שניר
צילום: תמיר ברגיג
מומלצים