שתף קטע נבחר
 

התייקרות החשמל תתמתן - מתי יירדו התעריפים?

הגז הטבעי בדרך, ועלויות ייצור החשמל ירדו בשיעור דרמטי, אך מחיר החשמל דווקא יעלה בקרוב. אמנם בעקבות הקדמת הזרמת הגז תצומצם ההתייקרות לכ-4.5%-5.5%, אך מדוע הוזלת התעריפים תחכה ל-2015? התשובה טמונה בין המהפכה במצרים לרפורמה בחברת החשמל. עושים סדר בחשבון החשמל

הזרמת הגז הטבעי ממאגר "תמר", שממערב לחיפה, למתקן הקליטה באשדוד, מעוררת תקוות לירידה צפויה במחירי החשמל. הזרמת הגז, לאחר יותר מ-4 שנים של קידוח והנחת צנרת, החלה היום (שבת) דרך צנרת באורך של מאות ק"מ אל מאגר "ים תטיס". משם יוזרם אל תחנת הקליטה באשדוד, שאליה הוא צפוי להגיע עוד כיממה.

 

 

מדובר באירוע משמעותי ביותר עבור כלכלת ישראל ועבור הציבורי הישראלי כולו. עם צאתו של חג החירות, ישראל זוכה לעצמאות אנרגטית לפחות עד שנת 2035. בעקבות הגעת הגז לארץ, חברת החשמל ועוד עשרות מפעלים ותחנות כוח פרטיות יחלו בקרוב לייצר חשמל בגז טבעי, שמחירו נמוך בהרבה ממחירם של חומרי גלם אחרים לייצור חשמל, כמו סולר ומזוט. האם מחיר החשמל, שזינק ב-24% בשנתיים האחרונות בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים, אכן צפוי עתה לרדת?

 

התקנת פלטפורמת הפקת הגז של תמר    (צילום: אלבטרוס)

התקנת פלטפורמת הפקת הגז של תמר    (צילום: אלבטרוס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

באופן מפתיע, החשמל בישראל צפוי דווקא להתייקר בקרוב. רשות החשמל, הגוף הקובע את מחירי החשמל בישראל, החליטה עוד לפני החג על התייקרות של 6.5%, על סמך ההנחה שהגז מ"תמר" יגיע בסוף חודש אפריל. בסופו של דבר, הגז מקדים בכחודש מהמועד המתוכנן, מה שיחסוך לחברת החשמל כ-200 מיליון שקל בעלויות ייצור, ולכן צפויה הרשות למתן את ההתייקרות בכ-1%-2%. באפריל 2014, צפויה התייקרות נוספת של 3.7%.

 

כיצד יתכן שמחיר החשמל ממשיך לעלות, גם כאשר עוברים לייצור חשמל מגז טבעי? הסיבה לכך שהיא שהציבור משלם עדיין את מחיר המכה הקשה שספג משק האנרגיה, בעקבות חילופי השלטון במצרים.

 

רשות החשמל פרסה את ההתייקרות

בפברואר 2011 הודח נשיא מצרים, חוסני מובארק, לאחר 30 שנות שלטון. זמן קצר לאחר מכן, באנרכיה שהשתררה בחצי האי סיני, החלו חוליות טרור לשבש את אספקת הגז מהמאגרים בחצי האי לישראל, על ידי פיצוץ הצינורות שמחברים בין המאגרים לנמל אשדוד. לאחר סדרה של פיצוצים, החליטה חברת החשמל להפסיק להסתמך על הגז ממצרים ולעבור לשימוש בחומרי גלם אחרים, שבהם השתמשה עד שנת 2005, כשהחלה הזרמת הגז ממצרים.

 

חומרי גלם אלה, בראשם סולר ומזוט, יקרים משמעותית מגז טבעי. מחירו הממוצע של גז טבעי בשוק עומד על רמה של 5.5 דולר ליחידת אנרגיה, לעומת 26 דולר ליחידת אנרגיה של סולר. במהלך השנתיים האחרונות, ירד היקף השימוש בגז טבעי מ-40% מתצרוכת החשמל ל-15% בלבד. המשמעות הכלכלית היא הפסדים של מיליארדי שקלים לחברת החשמל הישראלית.

 

פלטפורמת הפקת הגז של תמר (צילום: אלבטרוס) (צילום: אלבטרוס)
פלטפורמת הפקת הגז של תמר(צילום: אלבטרוס)

 

כדי לאזן את ההפסד לחברת החשמל, נוצר צורך בהעלאת מחרי החשמל בישראל בשיעור חד של יותר מ-35%. להתייקרות כזו, היו צפויות להיות השלכות דרמטיות על רמת החיים בישראל ועל מצב הכלכלה. מעבר לתוספת של מאות שקלים בחודש להוצאה של כל משק בית, הייתה מובילה ההתייקרות לעלייה משמעותית במחירם של כל מוצרי הצריכה, שחשמל מהווה מרכיב בייצורם. העלייה בהוצאות הייצור הייתה גורמת גם לפיטורים במשק ולהאטה כלכלית.

 

כדי לרכך את הפגיעה במשק, החליטה רשות החשמל לפרוס את ההתייקרות. לאחר שב-2011 התייקר החשמל בכ-15%, קבעה הרשות מתווה מדורג להעלאת מחירו, שכלל התייקרות של 8.9% באפריל 2012, התייקרות של 4.4% באפריל 2013 והתייקרות של 3.7% באפריל 2014.

 

לאחרונה נאלצה רשות החשמל לעדכן מחדש את המתווה, בעקבות התפתחויות בלתי צפויות. קיץ 2012 היה חם מהצפוי וצריכת החשמל הגיעה לשיאים חדשים. בהיעדר גז טבעי, הצריכה המוגברת הגדילה את הפסדי חברת החשמל ל-8.5 מיליארד שקל, במקום 7.7 בתחזית המוקדמת.

 

בנוסף, עיכוב בהגעת של גז נוזלי שהזמינה חברת החשמל כדי להחליף את הגז הטבעי ממצרים וכניסתם של יצרני חשמל מאנרגיות מתחדשות (רוח ושמש), תרמו אף הם לגידול לא צפוי בעלויות ייצור החשמל. כך הפכה התייקרות מתוכננת של 4.4% להתייקרות של 6.5%, שאותה עומדים לאזן כעת לכ-4.5%-5.5% בעקבות הגעת הגז מ"תמר".

 

בכמה ירד המחיר ב-2015?

אם כן, לפני שתורגש הגעת הגז מ"תמר" בחשבון החשמל של כולנו, יש לסיים לשלם על הנזקים של שנתיים ללא גז טבעי ממצרים. לפני אפריל 2015 לא צפויה הורדה במחיר. אבל מה יקרה ב-2015? בכמה ירד מחיר החשמל? התשובה לשאלה זו תתברר בחודשים הקרובים.

 

כשתשלים רשות החשמל את מתווה התייקרות שעליו החליטה, יהיה מחיר החשמל בישראל גבוה ב-35% ממחירו ב-2010. החל מנקודה זו, אמור המחיר לרדת בחזרה בשיעור דומה. עם זאת, יתכן שהממשלה תנצל את ההזדמנות כדי לאזן את מצבה הפיננסי של חברת החשמל.

 

צוות נובל אנרג'י בחדר הבקרה של פלטפורמת הפקת הגז ברגעי ההפעלה של המערכת (צילום: נובל אנרג'י) (צילום: נובל אנרג'י)
צוות נובל אנרג'י בחדר הבקרה של פלטפורמת הפקת הגז ברגעי ההפעלה של המערכת(צילום: נובל אנרג'י)

 

חברת החשמל, מונופול ממשלתי בבעלות מדינת ישראל, שקועה בחובות של יותר מ-73 מיליארד שקל. מצבה הפיננסי, שלא היה מזהיר מלכתחילה, הורע משמעותית בעקבות משבר האנרגיה של השנתיים האחרונות. בחודשים האחרונים מתקיימים מגעים מואצים בין הנהלת החברה וועד העובדים לנציגי משרד האוצר, במטרה לקדם רפורמה שתעניק לחברה יציבות פיננסית, תוך שינוי מהותי של ענף האנרגיה בישראל.

 

הרפורמה בחברת החשמל כוללת התייעלות בחברה, תוך הכנסת תחרות לתחום ייצור החשמל וחלוקתו, וארגון מחדש של החברה תוך פיטורים של כ-2,000 עובדים וביטול הטבות שונות, כמו חשבון הנאמנות של העובדים והטבת החשמל חינם. אך בחברת החשמל דורשים כי במקביל לצעדי ההתייעלות, תשפר המדינה את מצבה הפיננסי של החברה על ידי הזרמת הון של 6 מיליארד שקל וייצוב של מחיר החשמל על רמה הגבוהה ב-16% מרמתו ב-2010.

 

כלומר, בחברה דורשים כי כאשר יתחיל מחיר החשמל לרדת, הוא ירד ב-20% במקום ב-35%. בחברה מחזיקים בחוות דעת שהוזמנה מהבנק העולמי, שלפיה מחיר החשמל בישראל נמוך ב-16% מהרמה הרצויה וכי רמתו הנמוכה משחקת תפקיד משמעותי במצבה הפיננסי הלקוי של חברת החשמל, לא פחות מאשר ההתנהלות הפנימית בחברה.

 

בסיכומו של עניין, הוזלה של החשמל בישראל בעקבות הגעת הגז ממאגר "תמר" לא צפויה לפני אפריל 2015. וגם אז, לא ברור אם תהיה זו הוזלה של 20%, של 35% או של סכום כלשהו באמצע. ההחלטה הסופית תתקבל רק לאחר שהממשלה תכריע בנוגע לגורל הרפורמה בחברת החשמל.

 

תרומת הגז למשק: כ-10 מיליארד שקל בשנה

בבנק ישראל מעריכים את תרומתו של הגז למשק כ-1% מהתוצר המשקי הגולמי, שעמד ב-2012 על סכום של 929 מיליארד שקל. בסך הכל, 9.29 מיליארד שקל של צמיחה כלכלית זורמים כעת בצינורות מהמאגר שמול חופי חיפה לנמל אשדוד.

 

ממה מורכבת התרומה הזאת לפעילות הכלכלית של ישראל? ראשית כל, היא מורכבת מההוזלה המשמעותית בעלויות החשמל לתעשייה. מאגר תמר יספק גז טבעי לתחנות הכוח הפרטיות OPC ברמת חובב ו"צפית" שליד צומת ראם. תחנות אלה יספקו לתעשייה הישראלית חשמל המיוצר בגז טבעי והחשמל ויוזיל את עלויות הייצור של מפעלים רבים. ההוזלה בעלויות הייצור תאפשר לחברות ישראליות למכור במחירים זולים יותר וכך לכבוש שווקים חדשים בעולם.

 

בנוסף, יספק מאגר תמר גז טבעי למפעלים גדולים במיוחד שמספקים בעצמם את תצרוכת החשמל שלהם באמצעות תחנות כוח הצמודות למפעל. בין המפעלים הללו ניתן למנות את "נייר חדרה", שתרכוש גז טבעי מתמר בעלות של עד 750 מיליון דולר, את מפעל סיליקט בדימונה שירכוש גז בעלות של עד 500 מיליון דולר, את בתי הזיקוק לנפט ואת מפעלי ים המלח, שמקימים כיום תחנות כוח חדשה שתחליף את תחנת הכוח הקיימת, המופעלת באמצעות מזוט.

 

התרומה של הגז לצמיחה תתבטא גם בירידה של עלויות החשמל לחברות המשווקות לצרכן הישראלי. החשמל הוא מרכיב בעלות ייצורו של כל מוצר כמעט, ממזון, דרך בגדים ועד לבתים. לחשמל זול יותר תהיה השפעה ממתנת על המחירים בארץ אשר צפויה להגביר את הצריכה הפרטית.

 

על היקף התעסוקה, לעומת זאת, הגז לא ישפיע בצורה משמעותית. אמנם, גילויים של מאגרי גז טבעי מול חופי ישראל יצר ענף כלכלי חדש במשק הישראלי, שכולל משרות חדשות רבות בשכר גבוה יחסית, אך הפוטנציאל התעסוקתי של הענף החדש כבר מוצה. רוב עבודות התשתית לקידוח והנחת צינורות כבר בוצעו, והפרויקטים להקמת תחנות קליטה חדשות של הגז מהמאגרים שטרם פותחו עדיין בחיתוליהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס
פלטפורמת הפקת הגז של תמר
צילום: אלבטרוס
צילום: index open
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מומלצים