שתף קטע נבחר
 

מצרים אחרי מובארק: עוני ואבטלה גואה

התפטרותו של מובארק מעלה סימני שאלה רבים לגבי השפעת המהלך על הכלכלה האזורית והמשך הזרמת הגז לישראל. נתוני האו"ם, המצביעים על כך שחצי מהילדים במדינה חיים על פחות משני דולר ליום, מדגישים את המצב הקשה שהוא מותיר אחריו - מה שלא הפריע לו לצבור הון שמוערך בכ-70 מיליארד דולר. שוויץ כבר הקפיאה נכסים שייתכן שנמצאים בבעלותו

ההפיכה הדרמטית במצרים שהגיעה לשיאה הערב (ו') עם התפטרותו של הנשיא חוסני מובארק, מעלה שאלות רבות בישראל באשר להשפעתה על הכלכלה ובראשה גורל הזרמת הגז המצרי.

 

 

מאז החלו המהומות במצרים הצטמצמה הפעילות הכלכלית במדינה והמערכת הפיננסית הושבתה, כולל יותר מ-100 סניפים של הבנקים הזרים ברקליס ו-HSBC.

 

רק בתחילת השבוע (יום א') חזרו הבנקים במדינה לעבוד חלקית. ביום ראשון הקרוב, בעוד יומיים, הייתה אמורה להיפתח הבורסה המצרית, לראשונה מאז החל המשבר.

 

בנוסף, כמה חברות בינלאומיות שפעלו במצרים הודיעו עם פתיחת המהומות על הפסקת הפעילות וחלקן אף פינו את העובדים הזרים. עם חברות אלה נמנו נסטלה, קוקה קולה, חברת הרכב היפנית ניסאן וחברת הספנות הבינלאומית מארסק. לפני המשבר תכננו בנסטלה להגביר את ההשקעות במצרים בהיקף 400 מיליון דולר בשוק המצרי.

 

מדובר במכה קשה למשק המצרי, שהפסדיו נאמדים במיליארדי דולרים. בחלק מהמקרים מדובר במהלומה נוספת לצרכן המצרי הפשוט המתקשה להשיג מוצרים בסיסיים מאז החלו המהומות.

 

גם חברת דלתא הישראלית, יצרנית ההלבשה התחתונה, הודיעה לפני כשבוע כי לא תפתח את מפעלה במצרים. "לאור המצב הנוכחי במצרים והקושי לקיים שגרת פעילות, החליטה הנהלת החברה, ביוזמתה, שלא לפתוח הבוקר את שערי מפעלה במצרים", נכתב בהודעה ששיגרה דלתא לבורסה בתל אביב.

 

לפי ההודעה, הפעילות במצרים אחראית לאספקת כ-11% ממכירות החברה, מתוכם כ-9% המיוצרים במפעל החברה והיתר באמצעות קבלני משנה מקומיים.

 

חברה נוספת שהודיעה על הפסקת פעילות היא בריטיש גז שחדלה בחיפוש הגז בתחום מצרים.

 

פחות מ-2 דולר ביום לילד

התוצר לנפש במצרים עמד בשנת 2010 על 6,300 דולר. שיעור האבטלה הרשמי הוא 9.7% מכוח העבודה, ושיעור העוני האבסולוטי, כלומר אחוז האנשים המשתכרים פחות מ-2 דולרים ליום, עומד על 17%.

 

על פי מחקר של ארגון האו"ם לטיפול בילדים, יוניצ"ף, מחצית מהילדים במדינה חיים על פחות מ-2 דולרים ליום. המחקר העלה כי כ-7 מיליון ילדים במצרים אינם נהנים מגישה מספקת לתזונה, וחיים בתנאים בריאותיים וסניטריים בלתי מספקים, חלקם אף ללא קורת גג. מתוך אוכלוסייה זו 1.6 מיליון ילדים שלא הגיעו לגיל 5 סובלים מתנאי תזונה ובריאות לקויים.

 

הנהלת יוניצ"ף באזור המזרח התיכון מסרה, כי העוני מונע מהילדים המצריים הללו גישה בסיסית לחינוך ולבריאות. היא האיצה בממשלה המצרית למצוא את המשאבים הדרושים כדי לשנות את המצב.

 

ההון של מובארק

על רקע זה בלטו השבוע פרסומים בעיתונות הבינלאומית שהועלו תהיות ביחס להיקף הונו של מוברק לאחר 30 שנות שלטון. עיתון מצרי דיווח כי התובע הכללי של מצרים קיבל בקשה לבדוק את הטענות לפיהן הונה של משפחת מובארק עומד על כ-70 מיליארד דולר.

 

בתלונה ביקשו החתומים מהתובע הכללי לחקור את מובארק, בניו עלאא וגמאל וכן את אשתו סוזאן. הערב, מיד לאחר פרסום דבר התפטרותו של מוברק, כבר הודיע דובר משרד החוץ של שוויץ כי המדינה הקפיאה נכסים שככל הנראה שייכים למובארק ול-20 בכירים מצרים אחרים.

 

"לא תהיה בצורת במשק החשמל" 

שאלת יבוא הגז המצרי נדונה בישראל בשבוע שעבר, בעקבות פיצוץ צינור הגז בצפון סיני. מצרים מספקת לישראל גז בשיעור הולך וגדל של כ-40% מצריכת הגז של המדינה. שאר האספקה מגיעה ממאגר ים תטיס שסמוך לאשדוד, הנמצא בבעלות ישראלית ואמריקנית. מקור גז נוסף אמור להגיע משדה הגז "תמר", אך זה אמור להתחיל לזרום רק לקראת 2013.

 

אספקת הגז ממצרים לישראל החלה לפני כשלוש שנים, מכוח הסכם בין מדינת ישראל לממשלת מצרים מ-2005, במסגרתו התחייבו המצרים לספק עד 7 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי לשנה לתקופה של 20 שנה.

 

עם הפסקת הזרמת הגז לישראל בשבוע שעבר, עלה חשש כי אספקת החשמל תיפגע, אך בפועל לא נרשמו שיבושים. זמן קצר לאחר פרסום ההודעה מיהרו בישראל לשגר מסרים מרגיעים.

 

ראש הממשלה אמר כי "ישראל ערוכה מבעוד מועד למצבים של הפסקת אספקת הגז ממצרים, וקיימת אפשרות מיידית לעבור למקורות אנרגיה חלופיים". גם מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, נדרש לעניין בדיון שקיימה ועדת הכלכלה על היערכות משק האנרגיה הישראלי בעקבות המהומות במצרים. "המדינה ערוכה לתת פתרונות למשק החשמל", אמר בדיון, "וגם אם תיפסק הזרמת הגז המצרי, מה שברור זה שלא תהיה בצורת במשק החשמל".

 

יש תחליפים - יקרים ומזהמים

במאגר ים תטיס נמצא גז בכמות שתספיק עד סוף 2013 אם אספקת הגז המצרית תחודש ותמשיך כרגיל, ועד סוף 2012 אם המאגר יהפוך לספק יחיד. בעלי המאגר מחזיקים גם במאגרי תמר ולוויתן, אך מאגר לוויתן ייכנס לפעולה רק לקראת סוף העשור ותמר רק לקראת 2014.

 

כתוצאה מכך, עלול להיווצר, במקרה של הפסקת אספקת הגז המצרית, "חור" באספקת הגז הישראלית, כך שבשנת 2013, לא יהיה גז בארץ וכל תחנות הכוח יופעלו בחלופות יקרות - ומזהמות.

 

כדי למזער את הסכנה למשק, פנה השבוע שר התשתיות, עוזי לנדאו, למנהלי שותפויות הגז הישראליות, וביקש מהן להאיץ את פיתוח תמר. השותפויות, שעד כה איימו שאם מסקנות ועדת ששינסקי הם יעכבו את פיתוח תמר, הודיעו ללנדאו כי יאיצו את העבודה.

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו תני גולדשטיין וצבי לביא


פורסם לראשונה 11/02/2011 22:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיצוץ צינור הגז במצרים
צילום: AFP
70 מיליארד דולר
צילום: AP
מומלצים