שתף קטע נבחר

 

פרדוקס ה-20 אלף שקל: "מעמד הביניים במינוס"

הם עוסקים במקצועות חופשיים, הם מרוויחים יפה, ולכאורה גם הגשימו את החלום הישראלי עם בית קטן ומשפחה. אבל רווית ויוסי, שרית ומאיר, ורבים אחרים לא מצליחים לעמוד במבול החשבונות, המשכנתא והביטוחים. לידיעת לפיד: הם ריקי כהן

רווית ויוסי (שמות בדויים) מתגוררים ביישוב מבוסס יחסית באזור ירושלים והם מתאימים מאוד למודל מעמד הביניים של ריקי כהן מהפוסט של יאיר לפיד: היא עובדת במשטרה, הוא עובד בארגון הצלה השייך לממשלה, ויש להם שני ילדים. יחד הם מכניסים מדי חודש קצת יותר מ-20 אלף שקל נטו, ועדיין, המינוס אף פעם לא נסגר.

 

ככה זה עובד: "עד לפני שנה עוד שילמנו לגני ילדים - 3,500 שקל לקטנה ו-3,000 שקל לבכור. עד עכשיו אנחנו גוררים חובות מזה. חוץ מזה אנחנו מחזיקים שתי מכוניות, כי אנחנו גרים מחוץ לעיר, אז הדלק והביטוחים זה 3,000 שקל בחודש. כבר קיזזנו חצי מההכנסה שלנו, נכון? אז עכשיו צריך להוסיף משכנתא, אוכל, חשבונות וחוגים לילדים. הלך כל הכסף".


מעמד הביניים - נתונים אפריל 2013

מעמד הביניים - נתונים אפריל 2013
עשירון הכנסה ברוטו למשק בית (בשקלים) הכנסה נטו למשק בית (בשקלים)
1 3,543 3,274
2 5,306 4,979
3 6,670 6,232
4 8,806 8,119
5 11,007 10,021
6 13,376 11,961
7 15,929 13,927
8 19,230 16,379
9 24,337 19,943
10 38,100 28,629

 

רווית ויוסי מודעים לאבסורד בחיים שלהם: הדיון שהתחדש אתמול (שבת) בנושא מעמד הביניים, ממש כמו בימי המחאה החברתית, החזיר לסדר

היום את אלה שלכאורה מחזיקים במקצועות מכניסים, לכאורה מרוויחים משכורות סבירות, לכאורה מימשו חלום של שניים-שלושה ילדים ומשכנתא, אבל למעשה לא מתקרבים אפילו לסגור את החודש עם חשבון בנק מאוזן. הסטטוס של יאיר לפיד, על אודות אותה ריקי כהן דמיונית מחדרה אומנם גרר ביקורת קשה, אבל ברור שבמקביל נגע בעצב חשוף בחברה הישראלית.

 

יוסי: "בממוצע שכר כמו שלנו אתה אמור לחיות טוב ואפילו להשאיר כסף בצד, אבל זה לא קורה בפועל. על כול דבר אתה משלם אקסטרא. אפילו החינוך חינם הוא לא בחינם, כי כל פעם צץ משהו חדש וההורים צריכים לשלם 200 שקל. גם כל תוכנית בריאות דורשת ביטוח משלים. לא יכול להיות שאשלם גם מס בריאות לקופת חולים וגם לחברת ביטוח. זה אף פעם לא נגמר בבסיס. מגרדים אותך בלי שאתה מרגיש".

 

מה עם טיסות לחו"ל?

"בשנה שעברה נסענו לאירוע משפחתי והמשפחה עזרה לנו. לפני זה לא היינו בחו"ל מאז הירח דבש".

 

חיים עם מינוס סולידי

יש משפחות שמשלבות בזהירות הוצאות שוטפות ומותרות עם מינוס סולידי בבנק. שרית (בת 37, עובדת בחברת אשראי) ומאיר (בן 38, מנהל בחברה בנקאית), מרוויחים יחד בין 20 ל-30 אלף שקל בחודש. תלוי בבונוסים מהעבודה. יש להם שלושה ילדים והם מתגוררים בפתח תקווה.

לצד מינוס קבוע של כעשרת אלפים שקל, הם משלמים מדי חודש משכנתא (4,000 שקל), הלוואה על המכונית (ששווה כ-200 אלף שקל), ומדי פעם מצליחים לשים בצד כ-2,000 שקל בחודש.

 

"כשיש לך הכנסה גבוהה אתה לא רוצה להתפשר", אומרת שרית. "זו לא רק המכונית. אנחנו גם לא מוותרים על מנוי לקאנטרי ועל טיסה לחו"ל פעם בשנה. וכמובן שיש לנו גם חוגים ועוד הוצאות, אבל הכול זה עניין התנהלות כלכלית נכונה. למשל, כרגע אנחנו לא משלמים על גן, אבל בעוד כחודשיים נכניס את התינוקת לגן ויתווסף לנו תשלום חודשי של 2,800 שקל, אז מן הסתם החיסכון יקטן".

 

יאיר לפיד דיבר על לעזור יום אחד לילדים עם דירה.

"הבכור שלי בן 12 וכרגע אני מסתכלת על זה שאצטרך לעזור לו להוציא רישיון נהיגה ולממן לימודים אקדמיים. חתונה פחות משמעותית עבורנו, אבל בשביל דירה צריך סכומים הרבה יותר גבוהים, וכרגע אני לא רואה את עצמי יכולה. גם לי לא עזרו הרבה, ואני מאוד מבינה את הקושי".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

יש סיבה להיות אופטימיים?

"הייתי רוצה ששר האוצר יביא הקלה מסוימת, אבל אני קצת סקפטית לגבי כל התהליך. אני לא יודעת אם הוא ישים. המדינה חייבת להפחית מיסים כלליים. כאן נמצא השיפור הדרמטי".

 

20 אלף שקל לחודש זה להיות מאוזן

עד לא מזמן הכניסו עוז ורעייתו, תושבי הדרום, קרוב ל-25 אלף שקל נטו לחודש. אבל מאז העסק שלו נסגר והמשפחה נאלצת להסתפק ב-9,000 שקל בלבד שמרוויחה אשתו. "להכניס 20 אלף שקל זה להיות מאוזן",

הוא אומר. "אתה יכול לחיות בשקט, ואם מהדקים קצת חגורות - כמעט אין דאגות. אבל לחיות על משכורת אחת – פה מרגישים את הקושי".

 

אירה ובעלה, גם הם מדרום הארץ, קרובים יותר לדוגמה של יאיר לפיד. הם מרוויחים יחד קרוב ל-20 אלף שקל, והם הורים לשני ילדים בני שלוש וחצי וחצי שנה. "מצליחים להסתדר עם קצת מינוס", היא אומרת. "גרים בינתיים אצל חמותי, לא טסים, ומחזיקים דירה קטנה בחו"ל. את כל ההכנסות אנחנו חוסכים כדי לקנות בית בארץ. אחרת לא נוכל להגיע להון עצמי של 40 אחוז כדי לקנות דירה במשכנתא".

 

רחל כהן-שושן מדימונה, מדריכת ילדים בבית ספר יסודי, מרוויחה יחד עם בעלה מעט פחות מ-20 אלף שקל לחודש: "אנחנו מצליחים להסתדר בסדר, כי למזלנו בנינו בית לפני 13 שנה. אחרת לא היינו מסתדרים. יש לנו רק בת אחת, בת 18, אבל זה עדיין קשה. את לא חיה כמו שאת רוצה. גם המחירים בדימונה גבוהים כי התחרות קטנה. הייתי רוצה לומר ליאיר שלא יפגע בהטבות המס לפריפריה. אם יעשו את זה - אנשים יעזבו את העיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתברר שגם 20 אלף שקל עלולים לא להספיק
צילום: shutterstock
לפיד מהרהר על ריקי כהן מחדרה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים