שתף קטע נבחר

 

עיתונות מגויסת: מהפכת הכתב של מתנגדי אסד

זה שלוש שנים שהמשטר הסורי מנסה להסתיר מהעולם את הדיכוי האכזרי בשטחו, אולם המורדים מצליחים להשיב לו קרב בשטח - ועל גבי עיתונים מטעמם. וכתמיד, ישראל שוב שורבבה פנימה בעיתון שמגנה את "מכירת הגולן ע"י משפחת אסד"

עיתונים לאנשים שמורדים: עם תחילת הסכסוך האלים בסוריה במרס 2011, ניסה משטרו של בשאר אסד להסתיר מהעולם את מה שבאמת קורה בשטח. לשם כך גייסה דמשק את כל אמצעי התקשורת שברשותה, בהם תחנות טלוויזיה ממסדיות וביטאוני משטר מוכרים כמו "א-תשרין", "א-ת'ורה", "אל-ווטן". עם זאת, נראה שהמורדים הסורים הצליחו להעלות את המהפכה שלהם על הכתב ולהוציא לאור עיתונים מטעמם שקוראים תגר על המשטר ועל העיתונים שמשמשים כשופריו.

 

בן 8, מורד באסד: "הרובה כבד, קשה לי לירות"

 

עוד חדשות בעולם :

לראשונה באו"ם: אמנה שתגביל סחר עולמי בנשק

עוברים לגור בעיר נלסון? חובה עליכם לקנות רובה

כוויית: סיגריה אחרונה ואז הוצאה להורג בחניון

קהיר: מאות לקו בהרעלת מזון באוניברסיטה

 

המהפכה הכתובה של המורדים הסורים באה לידי ביטוי בעיתונות האלקטרונית - אתרי אינטרנט ורשתות חברתיות - ובעיתונות הכתובה, ומתנגדיו של אסד שמו לעצמם מטרה אחת: "להבטיח שהאמת תגיע לשכבות נרחבות של העם הסורי"'.

 

רוצים שהאמת תגיע לרוב הסורים. העיתון "שאם" ()
רוצים שהאמת תגיע לרוב הסורים. העיתון "שאם"

 

חלוקת העיתון "הגולן שנמכר" בסמוך לדמשק

 

חלוקת העיתון "שאם"

 

למרות העובדה שאנו חיים כיום בעולם אלקטרוני מתקדם, אנשי האופוזיציה הסורים לא הסתפקו רק באינטרנט כדי להפיץ את משנתם ומחאתם ופנו גם לעיתונות הכתובה משום שייחסו לה חשיבות רבה וכוח השפעה גדול. כך קרה שהם התחילו להוציא לאור עיתונים מטעמם ולהפיץ אותם בעיקר בשעות הלילה או במהלך הפגנות מחאה נגד משטרו של אסד.

 

מוציאים עיתון למרות הקשיים

למרות הקשיים הרבים שעמם הם מתמודדים, בהם קושי במימון ובעיות בעריכה ובהדפסה, מצליחים עיתוני המהפכנים לצאת בצורה סדירה יחסית.

אחד העיתונים הבולטים שהוציאו המורדים לאור הוא העיתון "שאם", שמסקר את האירועים בסוריה מאז תחילת ההתקוממות העממית וכלי תקשורת בינלאומיים מסתמכים לא פעם על דיווחיו.

 

לעיתון "שאם" יש גם מהדורה אלקטרונית ומנהלו האדמיניסטרטיבי עבדאללה בסאם הסביר לאחרונה כי מטרת העיתון היא להפיץ את חדשות המהפכה והמהפכנים הסורים ולהגיע לאנשים בתוך סוריה ומחוצה לה, תוך הצגת ניתוחים של המצב בשטח ושל המצב הפוליטי במדינה הערבית.


דגל המהפכה הסורית בפסגת החרמון. "הגולן שנמכר" ()
דגל המהפכה הסורית בפסגת החרמון. "הגולן שנמכר"

 

חלוקת העיתון "ענב בלדי"

 

בניגוד לעיתוני המשטר בדמשק, קשה לצפות מעיתוני המורדים לצאת לאור מדי יום לאור המצב הביטחוני הקשה בסוריה. למרות זאת, עם היווסדו של "שאם" הוא הצליח לפרסם שמונה גיליונות תוך חודשיים. "הקשיים בהפצת העיתון באים לידי ביטוי בערבות לביטחונם של האנשים שמפיצים אותו", אמר בסאם לסוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" והוסיף שיש עיכובים רבים בהפצת העיתון בשל ההפגזות הרבות של כוחות המשטר. "בנוסף, אין תחבורה בגלל המצב הביטחוני והמחסור בדלק. ההפצה היא בבחינת הרפתקה מסוכנת עד שהעיתון מגיע לקוראים".

 

הגיליונות נחטפים

ואיך מגיב הציבור הסורי לעיתוני המהפכה? למרות הקשיים הרבים בהפצתם, הם זוכים לתגובות חיוביות רבות מהשטח. בסאם סיפר לדוגמה שבפרבר המזרחי של מחוז חמאה קיבלו אנשיו הודעות מאנשים שתהו מדוע מתאחרת הגעת העיתון "שאם" אליהם. גם מחוץ לשטח סוריה תהו רבים מדוע אחד מגיליוני העיתון לא הגיע אליהם.

 

אחד הנושאים שזוכים תשומת לב רבה בעיתונות המהפכנים הסורים הוא חופש הביטוי - דבר שקשה למצוא בעיתונים הממסדיים. בסאם סיפר שבאזורים בסוריה ששוחררו מידי כוחות אסד, חופש הביטוי זוכה לעדנה יחסית. לדבריו, העיתונים באזורים אלה לא מחויבים רק לדעה אחת והכתבות שמתפרסמות בהם זוכות לתגובות וגם לביקורת.


במקום לירות בישראל כיוון את נשקו לעבר סוריה. "הגולן שנמכר" ()
במקום לירות בישראל כיוון את נשקו לעבר סוריה. "הגולן שנמכר"

 

עיתון "שאם" אינו לבד במערכה להצגת "האמת" בסוריה. עוד עשרות עיתונים אחרים פועלים בזכות אמצעי מימון צנועים, מופצים בערים וכפרים רבים ומצליחים להיכנס לתודעה של האזרחים הסורים ולענות על כמיהתם לעיתונים שמדברים בשם המהפכה. אחד מהם הוא העיתון "יצאנו לחירות" שיוצא לאור פעמיים בחודש מטעם ועדות התיאום המקומיות, אחד מארגוני האופוזיציה הסוריים. עוד עיתון של המהפכנים הוא "ענב בלדי", שיוצא לאור מדי שבוע בעיר דאריה שבפרברי דמשק. עורך העיתון נהרג לפני שבועיים במהלך קרבות שהתנהלו בין המורדים לבין נאמניו של אסד. העיתון "רשד" יוצא לאור מדי חודש בשכונת ג'ובר בדמשק.

 

"האסדים לא עשו דבר לשחרור הגולן"

מבין עיתוני המהפכה הסורית, מי שמושך תשומת לב רבה ביותר הוא השבועון "הגולן שנמכר" שכבר הוציא לאור 17 גיליונות. העיתון נוסד על ידי גורמי אופוזיציה בקוניטרה ומחולק בדרום סוריה, בייחוד בקרב קבוצות סורים שנעקרו מהגולן הישראלי. שמו של העיתון מעיד על הביקורת שמטיחים המורדים במשטרו של בשאר אסד ואביו חאפז אל-אסד. לטענת אנשי האופוזיציה, במשך עשרות שנים לא עשתה משפחת אסד דבר כדי להביא לשחרורו של "הגולן הכבוש".

 

עורכי העיתון "הגולן שנמכר" אמנם עובדים בצורה מאולתרת, אולם הם משתדלים לתת לקוראיהם תחושה שמדובר בעיתון רציני עם מדורים קבועים ומסודרים שעוסקים בקוניטרה ובאירועים שמתרחשים ברחבי סוריה. בעיתון ניתן למצוא סיכום של אירועי השבוע האחרון בקוניטרה ביחד עם מאמרי דעה, מדור שמוקדש למורד שנהרג בשבוע האחרון ומדור של קריקטורות. וכדי להצדיק את שמו הוא מסתיים בשיר על הגולן.


מנהיג חיזבאללה זכה לכינוי "פרוצה" בעיתון "הגולן שנמכר" ()
מנהיג חיזבאללה זכה לכינוי "פרוצה" בעיתון "הגולן שנמכר"

 

"בגולן האהוב שלנו שנמכר בעסקה מלוכלכת של חאפז אל-אסד, הוצאו בזמנו הכוחות הסוריים כדי לשמור על כיסאו בדמשק. הסינדרום הזה חוזר היום", נכתב באחד ממאמרי הדעה שפרסם העיתון האופוזיציוני.

 

גם חיזבאללה על הכוונת

מי שעוד ספגו ביקורת במאמר הם ארגון חיזבאללה הנאמן לאסד ומנהיגו חסן נסראללה, שאף זכה לכינוי "פרוצה". "הארגון הזה שנלחם בישראל נכנס לסוריה כדי לשחרר אותה מעמה כשהוא משתין לצלחת שממנה אכל זמן רב", תקף מחבר המאמר את הארגון השיעי הלבנוני. "התשובה שלו לנדיבות של הסורים במלחמת לבנון השנייה ולסיוע שלהם לתושבי לבנון היא עוד בוגדנות ונבזות".

    

במאמר הדעה הופיעו שתי קריקטורות שמתמצתות את מה שחושבים בגולן הסורי על המשטר בדמשק. בקריקטורה אחת נראה חייל סורי ליד הגבול עם ישראל כשהוא יורה עם רובהו לתוך שטח סוריה - סמל ללחימה עם המורדים. בקריקטורה שנייה נראים לוחמי חיזבאללה בראשות נסראללה חוצים את הגבול שבין סוריה ללבנון כשמנהיג הארגון טוען באופן ציני: "ההתקפה הישראלית היא התערבות בוטה בענייניה הפנימיים של סוריה".

 

בגיליון מספר 12 של "הגולן שנמכר" מחודש פברואר הופיע דגל המהפכה הסורית על גבי תמונת השער של העיתון, כשהוא מוצב על אחת מפסגות הר החרמון מעל מג'דל שמס. בגיליון זה ציינו את היום שבו סיפחה הכנסת את רמת הגולן לשטחי ישראל. "זהו דגל העצמאות מעל לפסגות הר החרמון שמציין את המהפכה הסורית מעל מג'דל שמס הכבושה, בזמן שבמשך 45 שנות שלטון אסד הפשיסטי לא התנופף הדגל הסורי מעל אזור הגולן הכבוש. השחרור יהפוך לקרוב לאחר לכתו של אסד שאינו נלחם בישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך העיתון "הגולן שנמכר"
צילום: AP
לא רק לרודן יש עיתונים. אסד
צילום: AP
מומלצים