מרעיב ומאיים בגרעין. המשוגע החדש מקוריאה
הוא שיגר טילים, ביצע ניסוי גרעיני והכריז מצב מלחמה עם הדרום. גורמים אמריקניים טוענים ששליט צפון קוריאה הצעיר ממשיך ב"אסטרטגיית הבחור המטורף בשכונה" של אבותיו, אבל עם טוויסט קטן בעלילה - איומים ישירים לעבר ארה"ב
צפון קוריאה: "אישרנו לתקוף בגרעין את ארה"ב"
איום רודף איום, כותרות אחרונות:
התרסה צפון קוריאנית: "פותחים מחדש את הכור"
צפון קוריאה הודיעה על "מצב מלחמה" מול הדרום
"כולנו אזרחי אומה אחת": קוריאה תחת איום
בשטח, יש אכן סימנים למדיניות חדשה במדינה הקומוניסטית המבודדת מצדו של קים אחרי יותר מחצי עשור שבו שלטו אביו קים ג'ונג איל וסבו קים איל סונג.
על רקע אי הוודאות שסובבת את קים והמידע המודיעיני המוגבל שנמצא בידי ארה"ב על ההנהגה הצפון קוריאנית, מנסה וושינגטון להעריך עד כמה רחוק יילך השליט בן ה-30 חסר הניסיון כדי להוכיח את עצמו בפני עמו, הגנרלים שלו, נשיאת דרום קוריאה החדשה והעולם.
דמות חידתית למערב
הודעתה המפתיעה של צפון קוריאה לחדש את הפעילות בכל אתרי הגרעין, ובכלל במתקני העשרת האורניום ובכור שהושבת ב-2007, גם אם לא נמסרה אישית על ידי קים ג'ונג און, עשויה לחזק את תדמיתו מול המערב.
גורם ממשל אמריקני אמר כי לא ניתן לחזות את צעדיו של שליט צפון קוריאה. "אין לנו מספיק היסטוריה איתו בשביל לדעת אם יש לו או אין לו את התחכום שהפגין אביו בעימותים דיפלומטיים", אמר הגורם.
הגורם האמריקני וגורמים נוספים אחרים, שהתראיינו בעילום שם, התייחסו לאיומים ולפרובוקציות מצד צפון קוריאה בחודשים האחרונים שכללו שיגורי טילים וניסוי גרעיני תת-קרקעי. כל אלה מציבים אתגר למדיניות "הסבלנות האסטרטגית" שבה נוקט נשיא ארה"ב ברק אובמה ביחס לפיונגיאנג.
ארה"ב בשלה - בלי תמריצים
מדיניות זאת - סירוב להציע תמריצים חדשים לפיונגיאנג עד שתשעה את תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת - לא הניבה רבות מלבד עוינות נוספת מאז שאובמה נכנס לבית הלבן ב-2009.
ג'וזף דיטארני, לשעבר מומחה בכיר לצפון קוריאה במודיעין האמריקני, אמר שהדיבור הקשוח של קים וצעדיו הצבאיים האחרונים, כמו הניסוי הגרעיני בפברואר, מצביעים על כך שהוא נמצא תחת לחץ גדול מצד האליטה הצבאית במדינה. "הוא חייב להציג תמונה של כוח לגורמים האלה", אמר דיטארני.
אף על פי שקים פיטר או הוריד בדרגה כמה גנרלים מאז שעלה לשלטון לאחר מות אביו בדצמבר 2011, ההנהגה הצבאית בפיונגיאנג נותרה כוח פוליטי חזק שיש להתחשב בו. לפי מומחים לאסיה, קים ביקש להרגיע את אנשי הצבא ועשה להם מחווה עם משפט כמו "הצבא תחילה". הוא גם המשיך בפילוסופיה שבה דגל אביו המנוח קים ג'ונג איל - הצדקת השימוש במשאבים הנדירים של צפון קוריאה המרוששת כדי לבנות צבא של 1.2 מיליון חיילים ונשק גרעיני.
קים עדיין לא הוכיח יכולת שיגור לטווח ארוך
אולם עדיין, ממשל אובמה עיקש בעמדתו שאין כל סיבה לדאגה. הבית הלבן מסר שהכרזתה של פיונגיאנג בסוף השבוע על "מצב מלחמה" עם דרום קוריאה, בשל התרגילים הצבאיים המשותפים שהיא עורכת עם צבא ארה"ב, לא הובילה לתנועות בשטח של צבא צפון קוריאה.
ובעוד פיונגיאנג משמיעה בעיקר רעש וצלצולים, פורסמה תמונה של קים בפגישה שקיים עם גנרלים בכירים כשברקע, כך נטען, ניתן לראות מפה המפרטת אילו אתרים בארה"ב נמצאים על הכוונת של הכוחות הצפון קוריאניים - כל זאת כשצפון קוריאה עדיין לא הוכיחה שהצליחה לייצר טיל בליסטי שיכול להגיע לחופי ארה"ב.
גורמים אמריקניים אומרים שהם מתגעגעים במידה מסוימת לקים ג'ונג איל, שנתפש על ידי וושינגטון כאדם מסוכן אך לפחות כזה שניתן לצפות את מהלכיו. קים האב שיגר איומים ואף פעל צבאית כדי למשוך את תשומת לב העולם, אולם הוא ידע למתוח את הקו בסכסוך מזוין והשתמש במשברים כמנוף לשיחות משא ומתן בינלאומיות.
מותח את גבולות האיום
קים ג'ונג און עלה לשלטון בדצמבר 2011 כשמעט מאוד ידעו עליו במערב. מאז, נראה שהוא מותח את הגבולות בספר המשחק של משפחתו. הוא השתלט על אור הזרקורים לא רק כששיגר איומים שונים באופן אישי אלא הלך צעד אחד רחוק יותר והפנה אותם לעבר המעצמה הגדולה ביותר בעולם, ארה"ב.
"יש הבדלים גדולים בסגנון ובטון (בין האב לבנו)", אמר גורם אמריקני נוסף. "הוא הרבה יותר מעורב באופן אישי בנעשה בחזית והאיומים שהוא משגר יותר ספציפיים ויותר מכוונים הפעם באופן ישיר לעבר ארה"ב".
אולם, הגורם בממשל אמר שגם עם הגרסה החדשה הזאת ל"אסטרטגיית האיש המשוגע", לא יצליח קים "לקנות" את וושינגטון ובעלות בריתה ולגרום להם לוותר לו בסיוע של מזון ודלק ובדברים אחרים כפי שעשו ממשלים קודמים בעבר.
אובמה הציע: מזון תמורת השעיית הגרעין
אובמה עצמו הציע בשנה שעברה סיוע מזון לצפון קוריאה תחת תנאים מחמירים שיהיה פיקוח על כך שהסיוע לא יופנה לצבא. בתמורה, הנשיא האמריקני דרש מפיונגיאנג להשעות את תוכנית הגרעין שלה ואת תוכניות הטילים שלה. העסקה שהתחילה להתגבש קרסה שלושה שבועות מאוחר יותר אחרי שצפון קוריאה הודיעה על תוכניתה לשגר לחלל לוויין בעוד ארה"ב טענה שמדובר בניסוי טיל.
בוושינגטון מאמינים שהרטוריקה הלוחמנית של פיונגיאנג מכוונת בראש ובראשונה לקהל הביתי. הם רואים כיצד מנסה קים לשמור על המוטיבציה של חיילי הצבא שלו - שמשתכרים מעט מדי - באמצעות תעמולה אנטי-אמריקנית, ולשפר את מעמדו בקרב מיליוני הצפון קוריאנים שחיים מתחת לקו העוני וסובלים מרעב קשה באמצעות עמידתו מול אויבים זרים.
עם זאת, בממשל האמריקני חוששים גם כי חוסר הניסיון של קים בשילוב רצונו להוכיח את עצמו עלולים להוביל אותו להתקפה מוגבלת על מטרה דרום קוריאנית, כמו ספינה או עמדת גבול, ואפילו לעימות צבאי בין שתי המדינות השכנות האויבות.
רפורמטור שעדיין לא התבגר?
"הסבירות הגדולה ביותר היא לחישוב מוטעה", אמר שר ההגנה לשעבר של ארה"ב לאון פאנטה לרשת CNBC בתחילת השבוע. "ואם הם יעשו משהו שיסלים במהירות, זאת הסכנה הגדולה".
בשל המידע המועט שיש לארה"ב ולדרום קוריאה על קים ג'ונג און, כל מה שנותר לסוכנויות המודיעין של שתי המדינות הוא לנסות לנחש את התנהגותו של השליט הצפון קוריאני הצעיר. בממשל אובמה מקווים שבסופו של דבר יתברר שקים הוא רפורמטור שעדיין לא התבגר, אולם לא נראה שבזמן הקרוב הוא אכן יתגלה ככזה.
למרות הכול, רבים בדרום קוריאה מאמינים שקים הוא שחקן רציונלי שמבין שהצבא שלו לא משתווה בכוחו לזה של דרום קוריאה או לזה של בעלת בריתה ארה"ב ושחזרתו על מדיניות עבר של צפון קוריאה יכולה לסכן את מעמדו הפוליטי.
סומן לפני שנים לרשת את אביו
"הוא ילד נהדר", אמר כוכב הכדורסל האמריקני לשעבר דניס רודמן אחרי ששב מביקור בצפון קוריאה. רודמן בילה יותר זמן בחיקו של קים ג'ונג און מאשר גורמים במערב בילו עמו אי פעם.
קים ג'ונג און הוכרז כשליט החדש של צפון קוריאה, שעות אחדות אחרי ההודעה על כך שאביו, קים ג'ינג איל, הלך לעולמו בגיל 69 אחרי שלקה בהתקף לב. קים ג'ונג און סומן כבר לפני כמה שנים כיורש של אביו, אחרי שאחיו הגדול איבד את אמונו כשניסה להיכנס ליפן בעזרת דרכון מזויף.
לפי דיווחים, קים ג'ונג און למד בצעירותו בכמה בתי ספר בשווייץ, תוך שהוא משתמש בשורה של שמות בדויים, לפחות בחלק מהזמן. כמה תלמידים שלמדו לצדו סיפרו כי הוא טען שהוא בכלל בנו של נהג הסעות.
אנשים שלמדו במחיצתו של קים הבן הגדירו אותו אדם שאינו מיטיב לתקשר עם אנשים שהוא אינו מכיר, אולם למרות זאת הוא נחשב לסטודנט תחרותי מאוד, במיוחד בספורט, ומכריו סיפרו כי הוא מלבד כדורסל הוא אוהב במיוחד סקי.