שתף קטע נבחר

 

באוצר טוענים: השבנו 350 מיליון ש' למבוטחים

ביקורת שערך בשנה האחרונה אגף הפיקוח על שוק ההון בכל חברות הביטוח, לבחינת פעילותן לאיתור חוסכים ומוטבים, הובילה גם לקנסות בסך 3 מיליון שקל. סך "החסכונות האבודים" מוערך ביותר מ-10 מיליארד שקל. כפי שנחשף ב-ynet, בחודש הבא יושק אתר ייעודי לאיתור החסכונות

בדרך לאיתור הכסף האבוד שלנו? לפחות לפי טענות האוצר, במהלך השנה אחרונה הניבה פעילות אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון, בראשות המפקח עודד שריג, לאיתור חסכונות בשווי 350 מיליון שקל.

 

 

בשנה האחרונה ערך האגף ביקורת מקיפה בחברות הביטוח בנושא טיפול בחשבונות שבעליהם לא אותרו. הביקורת הציפה ליקויים בהליכי איתור מבוטחים ומוטבים בחברות. כתוצאה מכך, נקטו החברות פעולות לאיתור המבוטחים והמוטבים בעלי הזכויות. בפעולות איתור אלו הושבו כאמור לבעליהם כ-350 מיליון שקל. מדובר בסכומים הנעים בין עשרות שקלים ועד עשרות אלפי שקלים לחוסך.

 

מיליארדי שקלים מחפשים את בעליהם

בשנתיים האחרונות חשפנו כאן ב-ynet את המציאות העגומה בה מיליארדי שקלים ממתינים בקופות המנופחות של חברות הביטוח, בתי ההשקעות, קרנות הפנסיה והבנקים. מדובר בכספי חוסכים שמסיבות שונות "נותק איתם הקשר". לנוכח העבודה שאיש לא ממש טורח לאתר את אותם חוסכים, היורשים שלהם או המוטבים, נהנים בינתיים הגופים הפיננסיים מהון זמין ודמי ניהול מנופחים.

 

כספי החסכונות הללו המופקדים אצל הגופים המוסדיים - קרנות הפנסיה, חברות הביטוח ומנהלי קופות הגמל - נאמדים ב-13 מיליארד שקל, עם זאת לא בכל המקרים ניתן לומר בוודאות כי מדובר בחשבונות מנותקי קשר.

 

בתחילת 2012, אחרי לחצים כבדים, פרסם האוצר תקנות להסדרת איתור חוסכים ויורשים. תקנות אלה צפויות לצמצם את המקרים של ניתוק הקשר בין גופים מוסדיים שמנהלים את כספי החיסכון - לבין החוסכים.

 

על פי התקנות, הגופים המוסדיים יידרשו ליזום פעולות לאיתור חוסכים ויורשים. בין הייתר לבדוק במרשם האוכלוסין, לפנות למעסיק האחרון, לאיגוד המקצועי ולמאגרי מידע אשר עשויים לסייע.

 

ביקורת רוחבית בכל בתי השקעות

בעקבות הביקורות האחרונות, המפקח הטיל גם על שלוש מחברות הביטוח עיצומים כספיים בסכום כולל של למעלה מ-3 מיליון שקל. על כלל ביטוח הוטלו עיצומים כספיים בגובה 1.65 מיליון שקל, על מנורה הוטל קנס של 937,500 שקל ועל הכשרה חברה לביטוח הוטל קנס של 525 אלף שקל.

 

לדברי הפיקוח, העיצומים הכספיים הוטלו בגין ליקויים חמורים באיתור מבוטחים בפוליסות שהגיעו לתום תקופה או שבעליהן נפטרו. בנוסף, נמצאו כשלים בשל היעדר פרסום פרטי פוליסות ביטוח החיים שהגיעו לתום תקופה ובעליהן לא אותרו באתרי האינטרנט של החברות. "המפקח רואה חשיבות עליונה באיתור בעלי פוליסות שהגיעו לתום תקופה ומוטבים של בעלי פוליסות שנפטרו, הזכאים על פי דין לכספים שנצברו בפוליסות אלו. בכוונת המפקח לחזור ולבדוק את הנושא בעתיד", אומרים באוצר.

 

גורם בכיר באוצר מציין עוד כי הפעילות שנשתה בחברות הביטוח תורחב לכל הגופים המפוקחים, כך שתוך שנה וחצי גם בתי ההשקעות ומנהלי הגמל והפנסיה שאינם חברות ביטוח, ייבחנו במסגרת זו.

 

כפי שנחשף לראשונה ב-ynet, באוצר מבטיחים כי במהלך החודש הבא יעלה לאוויר אתר אינטרנט ייעודי שירכז את הנתונים מכל הגופים המוסדיים ובאמצעותו ניתן יהיה לקבל מידע לגבי סוגי המוצרים (פוליסת ביטוח, קופת גמל, קרן השתלמות וכו') והיכן הם מופקדים.

 

בשבוע שעבר הודיע גם המפקח על הבנקים על קידום תקנות שנועדו לצמצם באופן ניכר את כמות החשבונות שמוגדרים כ"מנותקי הקשר", ועל הבנקים יהיה לפעול לאיתור בעלי החשבונות העזובים. סך הפיקדונות בבנקים הנמצאים מעל 5 שנים ללא תנועה עומד על 4 מיליארד שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החסכונות האבודים. שינוי באוויר?
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים