נשות הכותל עוכבו. רב הכותל: "מטרתן מחלוקת"
תפילת ראש חודש שקיימו "נשות הכותל", הסתיימה בעיכובן של חמש מתפללות שהתעטפו בטליתות בעזרת הנשים. במקביל נעצר מפגין חרדי שהצית ספרים ברחבת הגברים. רב הכותל: הן מלבות שנאה וראויות לגינוי
השמחה על האחדות בכותל, בעקבות מתווה שרנסקי לכותל המערבי, הייתה כנראה מוקדמת מדי. חמש מחברות ארגון "נשות הכותל", בהן המנכ"לית לזלי זקס וחברת הנהלה נוספת, עוכבו הבוקר (ה') על ידי המשטרה, בעיצומה של התפילה החודשית שהן מקיימות ברחבת הכותל המערבי, זאת לאחר שהתעטפו בטליתות בעזרת הנשים, בניגוד למנהג המקום. במקביל עצרה המשטרה מפגין חרדי, שהצית ברחבת הגברים ספרים, שלדבריו יש בהם "חומרי כפירה", והתפלל בהפגנתיות לעבר "נשות הכותל".
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
בשעה זו מובאות הנשים לבית המשפט, לדיון בעניינן. חברות הכנסת מיכל רוזין ותמר זנדברג (מרצ), שהגיעו להשתתף בתפילה, ביקשו להתלוות אל המעוכבות עד לנקודת המשטרה, אך בשלב מסוים חסמו השוטרים את דרכן. לאחר מחאה על כך שמגבילים חברות כנסת למרות חסינותן, הותר להן להתלוות אליהן.
"יום לאחר שפורסם בקול תרועה מתווה שרנסקי, לרחבה שוויונית בכותל, שולחת ממשלת ישראל את השוטרים לעצור נשים בטלית", אמרה זנדברג. "המעצרים בתפילה היום הבהירו את כנות הצעת המתווה".
ח"כ רוזין אמרה כי הרעיון של שרנסקי יפה, אך היא לא רואה אותו מתממש בשטח. "בכל מקרה, אנחנו מצפות לשמוע את זה משרנסקי באופן מסודר, ולא דרך כלי התקשורת ויהדות העולם", אמרה. "בכל מקרה, עד שהוא יתממש, יש לאפשר ל'נשות הכותל' להתפלל באופן ראוי ושקט. אין כאן באמת מחלוקת דתית", הוסיפה, "כי אם פוליטית בלבד. מדובר במרחב ציבורי ישראלי שצריך להיות שוויוני לגברים, נשים וכלל הזרמים ביהדות. זה כנראה המקום היחידי בעולם שבו נשים יהודיות אינן יכולות להתפלל בחופשיות".
חלק מהנשים הגיעו למקום עם טליתות, אף שאסור להן להתעטף בהן, ומרבית הטליתות הוחרמו על ידי הכוחות בכניסה לרחבה. כמה טליתות הוברחו על ידי הנשים, כמו גם אלו של חברות הכנסת שנהנות מחסינות. בנוסף, הניחו כמה מן הנשים תפילין, וגם הקריאה בתורה, שעל פי פסיקת בג"ץ אמורה להתקיים בקשת רובינסון, שאליה עוברות הנשים באמצע התפילה - נקראה הפעם ברחבת הכותל, אך לא מתוך ספר תורה אלא מתוך חוּמש.
"הכותל הזה של כולנו"
בזמן שהנשים נלקחו על ידי השוטרים, הפגינו בהן תמיכה עשרות מתפללות ותומכיהן, בקריאות "חופש דת לישראל". מנגד קראו כמה מפגינים חרדים: "אין לכן חלק באלוקי ישראל. הכותל לא שייך ל'יש עתיד". זקס ענתה להם תוך כדי מעצרה: "הכותל הזה לא שלכם, הוא של כולנו".
בלשכת רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', כינו את התפילה "פרובוקציה שקיימו הבוקר קבוצת נשים, שבאו לנהל מאבק ברחבת הכותל המערבי נגד החלטת בית משפט, תוך פגיעה קשה ברגשות המתפללים".
רב הכותל: מטרתן - מחלוקת
הרב רבינוביץ' אמר כי "בואן הבוקר למרות מתווה הפשרה שמבקש יו"ר הסוכנות היהודית לקדם, הוא עדות ברורה שכל מטרתן הינה מחלוקת ופגיעה ברגשות, תוך העמקת הקיטוב בעם והפיכת הכותל לשדה מלחמה בין הקנאויות".
לדבריו, "במקום להביט אל המקום הקדוש הזה כ'אדמת קודש', הם הופכים אותו ל'אדמת מריבה', והתנהגותן במקום הוא אירוע הפגנתי במלוא מובן המילה, תוך ליבוי שנאה ומחלוקת בן אחים. על כולנו לגנות ולהוקיע אותן, על מנת שנצליח למצוא את המכנה המשותף, ולא להבליט את המפריד".
תפילת הנשים לרגל ראש החודש אייר נערכה יממה בלבד לאחר חשיפת המתווה לחלוקה שוויונית של הכותל המערבי שהציע שרנסקי, אך בקבוצת המתפללות עדיין אין עמדה ברורה לגביה. בעוד שזקס אמרה כי צריך להכיר את התוכנית לעמקה ולפרטיה כדי לקבוע עמדה, הצהיר מנכ"ל התנועה ליהדות מתקדמת בישראל, גלעד קריב, כי היא בכל מקרה תוביל לניצחון.
"אם היא תיושם, אז מאבקן של 'נשות הכותל' הצליח. ואם התוכנית לא תיושם, הרי שמבחינה ציבורית ומשפטית יהיה קשה מאוד לאמר שאחרי מתווה מוסכם שכזה, 'נשות הכותל' יחזרו להתפלל בקשת רובינסון, שהוא מקווה קטן ועתיק מלפני 2,500 שנה. כך שבכל מקרה ניצחנו".
עוד אמר, כי ייתכן שאם המתווה לא ימומש, תהיה פנייה לבג"ץ בדרישה לחלק מחדש את הרחבה הקיימת לשלושה חלקים, ובמיוחד לאחר שבמהלך השנים הורחבה עזרת הגברים. "הבוקר הוכח כי ישנו יחס ישיר בין היחס שלו זוכות 'נשות הכותל', והתנהגות לא ראויה ואלימה כלפי חברות כנסת מכהנות .זוהי הוכחה נוספת כי המאבק על הכותל אינו מאבק על חופש דת, אלא על דמותה של מדינת ישראל".
הפגנות חרדים ספונטניות לאורך התפילה
מנכ"ל התנועה המסורתית (קונסרבטיבית) בישראל, יזהר הס, בירך גם הוא ואמר כי אם המהלך ייצלח, יש בכך הכרה היסטורית של מדינת ישראל בזרמים הלא אורתודוכסים, ובכך שיש להם חלק וחלה במקומות לאומיים כמו הכותל המערבי. את מעצרן של המתפללות כינה "איוולת חסרת פשר".
"העם היהודי כולו נושא עיניו לכותל, לאחר ששרנסקי הציב באומץ תוכנית המחייבת את כולם להתפשר, ורב הכותל ממשיך
בתעלוליו. את הקדיש הוא פטר מחובת מעצר, אבל הטלית עדיין צורבת את עיניו".
לאורך כל התפילה עמדו קבוצות קטנות של חרדים בצד הגברי של המחיצה, בסמוך ל"נשות הכותל", והפגינו באופן ספונטני. הם קראו קריאות מחאה, פרקי תהילים, תפילות ושירים. תלמיד ישיבה חרדי שהפגין נגדן, קרא לעבר חברות הכנסת: "הן מפירות חוק. זה הרבה יותר גרוע מאשר לא ללכת לצבא".
יו"ר הועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ ד"ר עליזה לביא ("יש עתיד"), אמרה כי בעקבות המשבר המתמשך, בכוונתה לכנס בהקדם דיון מיוחד בנושא, בוועדה לקידום מעמד האישה. "הכנסת היא המקום המתאים לליבון המחלוקות, ולא רחבת הכותל", אמרה. "לדיון יזומנו כל הגורמים הנוגעים בדבר, ויחד ננסה להגיע לפתרון באמצעות הידברות בין הצדדים".