שתף קטע נבחר

 

עריק: בצפון קוריאה מוציאים להורג על שטויות

ג'אנג ג'ין סונג עבד במשרד התעמולה בפיונגיאנג, היה חסיד נלהב של המשטר וחזה בהוצאות להורג רבות, בהן של אדם רעב שגנב חוט ברזל כדי להשיג לחם. אלא שאז הוא נתקל במגזין דרום קוריאני ובו תמונות של אנשים שמחים שעושים חיים והחליט לברוח מארצו: "הפיתוי היה בלתי נסבל". ואיך החיים בדרום?

ג'אנג ג'ין סונג בן ה-43 היה חסיד נלהב של המשטר בצפון קוריאה ועבד במשרד התעמולה של המדינה המבודדת ביותר בעולם. הוא היה עד להוצאות להורג ברחוב עבור פשעים קטנים ביותר ופעם אחת ראה אדם רעב נורה למוות משום שגנב חוט ברזל כדי למכור אותו עבור חתיכת לחם. אלא שאז הוא עבר שינוי שגרם לו לבצע תפנית של 180 מעלות בעמדותיו.

 

עוד חדשות בעולם :

בריחה נועזת מהכלא: חטף סוהרים ופוצץ דלתות

ונצואלה: ה"יהודי" נגד "רוח הרפאים של צ'אבס"

משבר צפון קוריאה: האם סין היא המפתח לפתרון?

פתחו שמפניה: לא כל הבריטים באבל על תאצ'ר

 

בשנת 2004 נתקל ג'אנג במגזין דרום קוריאני ונדהם לגלות בתמונות העיתון אנשים שנראים שמחים ביותר ושעושים חיים. תוך ידיעה שהוא מסכן את חייו, הוא הסתיר את המגזין בחולצתו והוציא אותו ממשרדו המאובטח. "אי אפשר היה לשאת את הפיתוי. ראיתי את כל התמונות הנפלאות של חיים שמחים בדרום קוריאה ורציתי להראות לחברים שלי", סיפר ג'אנג בראיון מיוחד ל"דיילי מירור" הבריטי.

 

"הורו לי להביט בכפתור השני של חולצתו כדי להראות שאני בן תמותה". קים ג'ונג איל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"הורו לי להביט בכפתור השני של חולצתו כדי להראות שאני בן תמותה". קים ג'ונג איל(צילום: EPA)

 

"כשהשלטונות גילו שהמגזין חסר הם ידעו שהסוד עלול לצאת מהמשרד. זה היה מדבק, הדבר הזה שיכול להראות שהדרום קוריאנים לא אומללים, לא גוועים ברעב ולא נראים מרושעים", סיפר ג'אנג, שהיחידה שבה עבד חקרה את אופן המחשבה של השכנה הדמוקרטית מדרום. "ידעתי שאני נמצא בסכנה חמורה. זה זמן מה שהאמת התבהרה לי על פיונגיאנג ועל המשטר. הייתי חייב לברוח מצפון קוריאה ולערוק. הייתי חייב לסכן הכול כדי לצאת החוצה".

 

הפגישה עם קים ג'ונג איל: "כמו אלוהים"

למרות "הפשע הגדול" שביצע, ג'אנג ידע שכוחות הביטחון יחששו לעצור אותו משום שהוא נודע כ"זה שפגש את קים ג'ונג איל", הרודן הצפון קוריאני שהלך לעולמו ב-2011.

"זה היה כמו לפגוש את אלוהים. אמרו לי לא להביט לו בעיניים אלא להתמקד בכפתור השני שעל גבי חולצתו כדי להראות שאני סתם בן תמותה", סיפר על פגישתו עם קים ג'ונג איל. לדבריו, קים העניק לו שעון רולקס ואמר לאנשיו לשמור עליו ולתת לו תוספות מזון והטבות שונות.

 

"הם רצו שאנחנו ניכנס לראש של הדרום קוריאנים", תיאר ג'אנג את עבודתו ביחידת "סיאול" הצפון קוריאה והסביר שלא הייתה לא ברירה אלא לברוח מהמדינה. לדבריו, הוא חשש שיוציאו אותו להורג ולכן אף נמנע לספר למשפחתו על תוכניותיו. "לא יכולתי לספר למשפחה שלי ואני לא יכול גם עכשיו לדבר עליהם. הייתי מפוחד לאורך כל הדרך", הוא אמר.


"ההפגנות בסיאול לימדו אותי שהמדינה לא נשלטת על ידי דיקטטור" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ההפגנות בסיאול לימדו אותי שהמדינה לא נשלטת על ידי דיקטטור"(צילום: AFP)

 

אחרי נסיעה ברכבת שארכה שלושה ימים, הגיע ג'אנג לגבול צפון קוריאה עם סין. "כשהגעתי לבסוף לגבול, שומרים צפון קוריאנים רדפו אחריי ורצתי ורצתי. למרבה המזל, הייתי יותר מדי קרוב לסין והם לא יכלו לפתוח לעברי באש כדי שלא לגרום לתקרית דיפלומטית". אחרי שהות של חודש בסין, הוא נכנס לשטח דרום קוריאה והחל בחייו החדשים בסיאול.

 

סובל כל לילה מסיוטים

"רק כאן הבחנתי כמה עצים רבים יש בהרים. גם הופתעתי כמה הפגנות מחאה רבות היו ברחובות. הבנתי שדרום קוריאה היא מדינה שנשלטת על ידי ההמון ולא על ידי דיקטטור", סיפר ג'אנג, שבמשך שבע שנים עבד עבור סוכנות הביון הדרום קוריאנית וסייע לה להבין את המורכבות של צפון קוריאה". אף על פי שהוא חי כבר תקופה ארוכה בסיאול, הוא עדיין חושש מיחידות החיסול הצפון קוריאניות.

 

"כל מי שאני מכיר מקהילת העריקים מצפון קוריאה סובל מסיוטים מדי לילה שהוא מתעורר שוב במקום ההוא", סיפר ג'אנג. "אני עדיין מפחד ממה שיכול לקרות לי, ובצפון הם כל הזמן אומרים בתקשורת שיהרגו אותי בקרוב".


בדרום יש אנשים שמחים. חתונה המונית בסיאול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדרום יש אנשים שמחים. חתונה המונית בסיאול(צילום: AFP)

  

ג'אנג הוא רק אחד מתוך 25 אלף צפון קוריאנים שערקו לדרום קוריאה מאז הסתיימה המלחמה בין שתי המדינות בשנת 1953 בהפסקת אש.

 

ובינתיים, גורם במשטר בצפון קוריאה אמר כי מדינתו דוחה את קריאת דרום קוריאה לפתוח בדיאלוג על מנת לסיים את המתיחות בחצי האי. "אין לנו כל כוונה לדבר עם דרום קוריאה אלא אם היא תזנח את עמדתה העוינת כלפינו", אמר הגורם.

במקביל, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הגיע ליפן וייפגש עם מקבילו היפני פומיו קישידה וידון עמו על המתיחות בחצי האי קוריאה.

 

זוהי התחנה האחרונה של קרי במסגרת סבב הביקורים באסיה בצל האיומים ששיגרה צפון קוריאה על כך שהיא תפתח במתקפה גרעינית נגד אויביה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חייל צפון קוריאני
צילום: AP
קים ג'ונג און
צילום: AP
מומלצים