כליה שגודלה במעבדה הושתלה בהצלחה בחולדה
האם בעתיד נוכל לגדל איברים במעבדה ולהשתילם בבני אדם? חוקרים בארה"ב הצליחו לגדל כליה בתנאי מעבדה ולאחר מכן להשתיל אותה בחולדה חיה. הכליה הצליחה לסנן את דם החולדה ולגרום לה לייצור שתן. המדענים: "מדובר בפריצת דרך ותקווה גדולה לעתיד"
אחרי השתלת הרחם בטורקיה , הגיע זמנן של הכליות: חוקרים אמריקנים הצליחו לגדל כליה שנלקחה מחולדה מתה. לאחר מכן הושתלה הכליה בחולדה חיה והחלה לתפקד - היא הצליחה לסנן את דמה של החולדה החיה ולגרום לה ליצור שתן.
לדברי החוקרים מדובר בצעד חשוב לעתיד, שכן הצלחה כזו פורצת דרך ביכולת ליצור איברים בהתאמה אישית, בעיקר עבור אנשים הסובלים מכשל כלייתי. מדובר במחלה שאין לה מרפא והטיפולים היחידים שיכולים להועיל לאנשים במצב זה הם דיאליזה והשתלה. שניהם מעניקים לחולים עוד זמן, עד שתימצא להם כליה, אך הם גורמים להגבלות קשות במהלך החיים.
עוד בערוץ הבריאות:
- דקלה קיבלה לב חדש - 13 שנה אחרי אביה פתאום קם אדם בבוקר ומחליט לתרום כליה
- ליאל בת ה-15 מתה מאפילפסיה - איבריה הצילו 4
שיטה חדשנית
במחקר שדווח בגיליון החדש של כתב העת Nature Medicine נכתב כי החוקרים השתמשו בשיטה חדשנית, שנוסתה כבר כדי ליצור לב, כבד וריאות שפעלו. המדענים נטלו כליה מחולדה ורחצו אותה מהתאים הישנים. מה שנותר הוא רשת של חלבונים כלי דם וצינורות מסננים. הכליה הזו נשמרה באינקובטור המדמה את התנאים בו שוכנת הכליה בגוף, במשך 12 יום.
לאחר תקופה זו הושתלה הכליה על גבי חולדה חיה, ונמצא כי הצליחה לסנן את דמה ולגרום לה ליצירת שתן. מדובר בשיטת עבודה שכבר שימשה חוקרת אמריקנית בשנת 2008 כשהצליחה לגדל לב פועם.
לדברי החוקרים, מדובר בפריצת דרך של ממש למרות שהשיטה עדיין בתחילת הדרך. לדבריהם, הצלחת התהליך עשויה להיות התקווה לגדל איברים עבור אנשים מתוך התאים שלהם עצמם. בכך, מקווים החוקרים, למנוע מהחולים שיקבלו את האיברים שיגודלו עבורם, את הצורך בנטילת תרופות למניעת דחיית השתל, למשך כל חייהם.
תקווה לחולי כליות
ראש המכון לחקר הכליות בבריטניה קרא למחקר הזה "עבודה מרתקת", וטען כי היא עשויה לתת תקווה לחולי כליות או למי שנמצא בסיכון לחלות.
עם זאת, החוקרים מודים כי מדובר בהליך שעדיין נמצא בתחילת הדרך. "הכליה היא איבר מאוד מורכב וצריך להתייחס לממצאים באופטימיות זהירה. ביצוע הרעיון המעולה הזה עשוי לקחת עוד כמה עשרות שנים".
החוקרים מסבירים כי חולים רבים לא מאובחנים בשלבי המחלה הראשונים, בהם עדיין ניתן לנקוט בצעדים משני חיים על מנת להימנע מלהגיע לכשל כלייתי. "אנחנו צופים כי 3 מיליון איש רק בבריטניה נמצאים בסיכון ללקות במחלת כליות".