שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן

שינויים בחיסכון לפנסיה: איך זה ישפיע עלינו?

במסגרת התוכנית הכלכלית החדשה שגיבש האוצר, צפוי להשתנות גם מבנה הטבות המס המוענקות לחוסכים. על אילו שינויים מדובר ואיך זה ישפיע עלינו? מורה נבוכים

הסערה שעורר התקציב החדש שגיבש שר האוצר, טרם שככה ובשבועות הקרובים צפויים עוד מאבקים רבים על התוכנית הכלכלית, הכוללת יותר מ-250 עמודים.

 

 

בין שלל הגזירות והשינויים הכלכליים שמתכנן לנו האוצר בחודשים הקרובים, כדאי לשים לב לתוכנית החדשה הנוגעת לשינוי מבנה הטבות המס בהפקדות שאנו מפרישים מדי חודש לחיסכון הפנסיוני שלנו.

 

במה מדובר?

 

מתוך רצון שאנשים שיגיעו לגיל פרישה, לא יפלו לנטל על החברה ויוכלו לקיים את עצמם בכבוד, המדינה מעודדת את הציבור לחסוך. איך היא עושה את זה? בצורה של הטבות במס.

 

הטבה להפקדות המעסיק - עד 35 אלף שקל בחודש

איזה הטבות במס אני מקבל?

 

הטבות המס שלנו נחלקות לשניים:

 

1. הפקדות המעסיק עד לרמת שכר של 4 פעמים שכר ממוצע במשק (35,312 שקל) פטורות ממס בעת ההפקדה.

 

2. עבור ההפקדות שלנו לחיסכון עד לתקרת שכר ממוצע במשק (8,828 שקל), אנחנו מקבלים זיכוי במס הכנסה.

 

על כל 100 שקל (ועד 618 שקל ראשונים) שהעובד מפריש לפנסיה הוא מקבל 35 שקל בחזרה כהקטנת תשלום המס שלו - שיעור קבוע של 35% מההפרשה.

 

ההטבה שמקבל העובד על הפרשות המעביד לפנסיה, אף גדולה יותר ותלויה בדרגת השכר של העובד. הפטור שהעובד מקבל בגין הפקדות המעסיק הוא סיכום של המס השולי שלו (מדרגת המס הגבוהה ביותר הנגבית מהשכר) + התשלום שהיה משלם בגין הפקדות אלה לביטוח לאומי ומס בריאות (12%).

 

כך לדוגמה, אם המס השולי עומד על 31%, הרי שההטבה נאמדת ב-43%. כאמור, הטבה זו מוענקת לעובד עד לשכר של 35,312 שקל בחודש (4 פעמים שכר ממוצע במשק).

 

נוסף על הטבה זו, עובד שמעסיקו לא רכש עבורו ביטוח אובדן כושר עבודה והפקדותיו לתגמולים נמוכות מ-7.5% משכרו ברוטו, רשאי לרכוש עבור עצמו ביטוח כזה ולקבל הטבת ניכוי – ההפקדה הופחתה מהברוטו והעובד לא שילם בגין סכום זה מס הכנסה.

 

במקרה של עצמאי, החישוב מורכב יותר. כל ההפקדות הינן על חשבונו ואין כאן את צד המעסיק. לכן, נוסף על הטבה חופפת לשכיר, הוא זכאי להקטנת הברוטו בערך יחסי של ההפקדות.

 

5 מיליארד שקל הטבות, לעשירון העליון

למה האוצר רוצה לשנות את מבנה ההטבות?

 

הטענה של האוצר היא שמודל ההטבות במס הוא מורכב מאוד ותלוי בפרמטרים משתנים - שכיר, עצמאי, תקרת השכר, יחס ההפרשות בין העובד והמעביד, זיכוי, ניכוי וכו'. למעשה מעטים מבינים (גם בין אנשי המקצוע) את מודל הזכויות. זו מציאות בעייתית שהרי בסך הכל, מטרתה לסייע לעובדים לחסוך.

 

במודל הנוכחי, ככל שההכנסה גדולה יותר כך גדולות גם הטבות המס. המציאות היא שמתוך סך עלות ההטבות המוערכת ב-11.5 מיליארד שקל בשנה, כ-5 מיליארד שקל מנוצלים על ידי שכירים בעשירון העליון שהכנסתם החודשים מעל 20 אלף שקל בחודש. באוצר רוצים לשנות את המודל הזה, שינוי שיביא על פי הערכות לחיסכון של יותר ממיליארד שקל לקופת המדינה.

 

אז מה בעצם מציעים באוצר?

 

באוצר רוצים לקבוע מנגנון חדש להטבות המס, שיפחית לטענתם את אי השוויון בחיסכון. בין היתר נקבע כי סך כל ההפרשות של העובד והמעביד יחד, המזכים בהטבות מס, יעמדו על 15% לכל היותר (המקסימום היום הוא 14.5%). בנוסף, תוגבל ההטבה לשכר של עד 15 אלף שקל.

 

האם זה משנה איזה סוג חיסכון פנסיוני יש לי?

 

לא. כל עוד מדובר בחיסכון המיועד לגיל פרישה.

 

מי ירוויח ומי יפסיד?

איך זה בדיוק ישפיע?

 

ניקח לדוגמה שכיר המרוויח 20 אלף שקל בחודש. "ההפרשה המקסימאלית היום מצד המעסיק היא 7.5% שהם 1,500 שקל ומצד העובד - 7% שהם 1,400 שקל", מסבירה שלומית יהב, מנכ"ל מכללת "עדיף" לביטוח ומומחית בתחום הפנסיוני.

 

"ברמת ההפרשות הללו, שווי הטבת המס בהפקדה של המעביד הוא 465 שקל ושווי ההטבה של העובד הוא 216 שקל. סה"כ ביחד שווי ההטבה עומד על 681 שקל.

 

"בעקבות השינוי, יוכל העובד להגדיל את ההפרשה שלו בעוד חצי אחוז ל-7.5%, אולם מצד שני יוגבל סך השכר להטבות, לסכום של עד 15 אלף שקל. כך יוצא ששווי הטבות המס של העובד והמעביד יחד מגיעים ל-626 שקל. כלומר 55 שקל פחות, בהשוואה לזיכוי שלפני השנוי.

 

"דוגמה נוספת, מבוססת גם כן על שכר של 20 אלף שקל, אולם בדוגמה זו ההפרשות הן 5% מעביד ו-5% העובד. כעת, בעקבות השינוי, העובד מגדיל את ההפרשה שלו למקסימום שהוא 10% (15% - עובד ומעביד יחד). במקרה כזה, גדל היקף הטבת המס מ-464 שקל ל-680 שקל, תוספת של 216 שקל.

 

בשכר של 14,000 שקל, כשמבנה הפרשות דומה לדוגמה הראשונה, יתווספו 196 שקל להטבת המס וכשמבנה הפרשות דומה לדוגמה השניה, יתווספו 381 שקל".

 

אז מה השורה התחתונה אני אפסיד מזה או ארוויח?

 

כפי שראינו בדוגמאות, ניתן לומר כי אם אתה שכיר ושכרך עד 20,000 שקל ואתה זכאי להפרשות לפנסיה על מלוא השכר, הרי שבדרך כלל תרוויח מהשינוי. ברמות שכר נמוכות מכ-8,000 שקל, לא תחוש בשינוי בכל מקרה, ואם שכרך עולה על 20 אלף שקל (וכולו מבוטח לפנסיה) הרי שתתחיל לחוש בהקטנה בנטו שלך.

 

זה נכון גם לגבי עצמאיים?

במקרה של עצמאי החישוב שונה, ומבלי לרדת לפרטים ניתן לומר באופן כללי כי עצמאיים המרוויחים מ-9,500 שקל ומעלה, יינזקו מהמהלך, בשל העובדה שבעקבות השינוי הם לא נהנים מהפטור בגין הפרשתם ממס לביטוח לאומי ומס הכנסה.

 

יהב מדגישה כי בעוד מרבית השכירים הנמצאים ב"מעמד הביניים" יגדילו את הנטו שלהם, דווקא ציבור העצמאיים הוא הנפגע העיקרי מהמהלך הזה. "ברור שיש כאן פגיעה בציבור העצמאיים, ובאוצר חייבים להיות ערים לבעיה הזאת", אומרת יהב.

 

"המהלך יגרום לירידה בחיסכון"

לא מעט גורמים בענף הפנסיוני מביעים תרעומת על המהלך וטוענים כי הוא יגרום לצמצום ההפקדות לטווח ארוך ולפגיעה בציבור החוסכים.

 

בפורום החוסכים לפנסיה טוענים כי "המבנה החדש של הטבות המס יערער את המערך המקובל של הפקדות העובד והמעביד לקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים. עובדים יעדיפו לא להפקיד לחסכון מאשר להפקיד ולשלם מס. כתוצאה מכך החיסכון יירד, ובמועד הפרישה אנשים יחוו ירידה ברמת החיים".

 

גם בלשכת סוכני הביטוח מביעים מורת רוח מהתוכנית האוצר "בכל העולם מעודדים את החיסכון הפנסיוני ואילו בישראל – פוגעים בו. למרות הגרעון התקציבי הענק שבו מצויה מדינת ישראל, הרפורמה המוצעת במבנה הטבות המס בחיסכון הפנסיוני תוביל להקטנה דרמטית בהפקדות לפנסיה בישראל ולפגיעה קשה בחוסך הבודד", אומר אודי כץ, נשיא לשכת סוכני ביטוח בישראל.

 

כץ מציין כי המהלך תמוה במיוחד לאור התארכות תוחלת החיים בישראל והצעדים שבהם נקט באחרונה משרד האוצר כדי לתת מענה להתחייבויות הפנסיוניות של הגופים המוסדיים, לרבות ביטול מקדמי הפנסיה המובטחים בביטוחי המנהלים.

 

"מצד אחד האוצר יוזם רפורמות שייתנו מענה להתארכות תוחלת החיים ולהבטחת הפנסיה לציבור, אולם מצד שני אותו אוצר מחליט לצמצם את הגרעון התקציבי באמצעות האפיק הפנסיוני של הציבור. קשה להבין את הסתירה הזו ועוד יותר קשה להתמודד איתה בפועל", אומר כץ.

 

לדברי היועץ הפנסיוני, עו"ד ירון טבצ'ניק, "בשני העשורים האחרונים נעשו רפורמות באופן של "טלאי על טלאי" ונוצר מצב של חוסר אונים בקרב ציבור החוסכים. ההחלטה לקצץ בהטבות המס בתחום הפנסיה תגרום לכך שבעלי יכולת כלכלית ומשפטית ימצאו פתרונות מס יצירתיים על מנת לעקוף את הגזרות המבוקשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים