יחסי כוחות: שת"פ בריטי-ציוני להגנת גבול הצפון
בשנות המרד הערבי, הביאו הבריטים לא"י מומחה ללוחמה בטרור - צ'ארלס טגארט - שתכנן את גדר הצפון ועשרות מצודות הגנה שנבנו תחת חברת סולל בונה. יד אחת כנגד הכנופיות הערביות
בשני הפרקים הקודמים, הבאתי את סיפורו המצולם של יהודה בתקופת היותו מדריך בתנועת הצופים בתל אביב, ולאחר מכן בפרק השני גיוסו לנוטרות ופעילות בפלוגות הלילה של ווינגייט.
עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:
- האיראנים באים: 70 שנה לעליית 'ילדי טהרן'
- חיילי צעצוע: ילדים בצבא הפולני, שנות ה-40
- פסח מהעבר: הגדה מקיבוץ גבעת ברנר, 1936
פרק זה יוקדש לתקופת פעילותו הצבאית של יהודה במשטרת הישוב העברי בשנות המרד הערבי,
כאשר הגליל הפך כמעט ל-No man's land.
בשנים אלו פורעים ערבים, בהנהגת פאוזי אל קאוקג'י, שקיבלו הספקה מלבנון וסוריה, פגעו בישובים העבריים הבודדים שהיו בגליל, פגעו ביחידות הצבא הבריטי באזור והיו מסתתרים במקומות המסתור הרבים בגליל. השיא היה עם הירצחו של מושל הגליל הבריטי, לואיס אנדרוס, בספטמבר 1937 בנצרת, בידי ערבים.
כבר עם ראשית המרד החלו הבריטים בפעולות להגברת השליטה בחבל הגליל. במשך חודשי שנת 1937 נסלל כביש הצפון שהחל מכיוון הכפר הערבי באסה (מושב בצת של היום), מזרחית ליד הכפר חירבת צמח (קיבוץ אילון), המשיך לאיקרית, מלכיה, נבי יושע והתחבר לכביש ליד ראש פינה.
בסוף שנה זו הביאו הבריטים את המומחה שלהם ללוחמה בטרור, צ'ארלס טגארט, שתכנן את הקמת גדר הצפון כמכשול קרקעי לאורך כביש הצפון. עבודת הקמת הגדר ומצודות לאורכה נמסרה לחברת "סולל בונה". היה זה שיתוף פעולה מוצלח של הישוב העברי עם הממשל הבריטי, כשברקע פעל ארגון ה"הגנה".
תצלומיו של יהודה מלווים את הפעילות המשותפת של הנוטרים וחיילי הצבא הבריטי, בשמירה על מפעל בניית גדר הצפון ופעולות לדיכוי הפורעים בגליל.
1. כאמור, בכתבה הקודמת בסוף שנת 1938, עזבה הפלוגה של יהודה את טבריה (בתצלום ליד ביה"ס הערבי בטבריה) בדרכה למחנה הבריטי בצפת.
3-2. כך נראתה צפת בחורף 1938, מבעד מצלמתו של יהודה.
3.
4. זה חדרנו במחנה בצפת.
5. כרטיס לסינמה בצפת.
6. צפת דצמבר 1938, חברי: שיינר, דרומי, מילר, ?
7. מים למחנה בצפת היינו מביאים מראש פינה. בתצלום נקודת מילוי המים בראש פינה, ינואר 1939.
8. חברינו הבריטים בצריף המחנה בצפת (יהודה כותב RIF).
9. ארוחת בוקר ליד משהד, ינואר 1939.
10. ינואר 1939, הגדר ליד הכפר ג'ועלה.
11. הכפר איקרית, פברואר 1939.
12. מרס 1939, הכפר בסה (ליד מושב בצת של היום). בשער ליד גדר הצפון ערבים ממתינים לפתיחת השער בגדר הצפון.
13. רכב שעלה על מוקש ליד הכפר בסה.
14. מקלע ברן על רכב משוריין.
15. המשוריין שלנו במחנה העובדים בחירבת צמח, פברואר 1939. חורבת צמח היא ראשיתו של קיבוץ איילון, אשר מייסדיו גוייסו כעובדי סולל בונה במחנה חציבת אבן לבוני גדר הצפון. חלקם עבדו בהקמת הגדר וחלקם בשירות ושמירה על העובדים במקום.
17-16. יהודה כתב על התצלומים "תצפית מעל ואדי מג'נון" (נראה לי שרואים בתצלומים את ואדי דישון שנקרא בערבית חנדאג' - נ.מ.) אולי נקבל אישוש מהגולשים.
17.
18. הר דטר (?) והדרך לג'יש (גוש חלב).
19. "מתארגנים לחיפוש לרגלי הר דטר".
20. על פסגת הר
21. תחנת המשטרה ליד הכפר נבי יושע.
לכל הכתבות במדור טיול לעבר