שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

האיראנים באים: 70 שנה לעליית 'ילדי טהרן'

בפברואר 1943 הגיעו ארצה 719 ילדים מרוסיה ופולין, שכונו "ילדי טהרן" לאחר שהגיעו לאיראן עם הצבא הפולני - שם הקימה הסוכנות היהודית מחנה פליטים. כאן, בא"י, חיכו להם המשפחות

באוסף צילומיו של מיקו שוורץ, מצאתי סדרת תצלומים שעל חלקם היה רישום ילדי טהרן. כל התצלומים נעשו במסלול הגעתם לארץ של ילדי טהרן.

 

בפורים השנה מלאו 70 שנים לעלייתם של 719 "ילדי טהרן". הם נקראו כך למרות שבאו מפולין ומרוסיה. תלאות נדידתם מארצות הקור החלו עם חתימת הסכם ריבנטרופ-מולוטוב, 1939 (במלחמת העולם השנייה) בין ברה"מ וגרמניה, שחלקו את פולין ביניהם.

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:

 

מהאזורים בפולין, שעליהם השתלטו הגרמנים, החלו לברוח משפחות יהודים רבות לכיוון ברה"מ. הסובייטים, מצדם, הגלו פליטים אלו מזרחה. עם פלישת גרמניה לברה"מ ביוני 1941, גבר זרם הפליטים.

 

הסובייטים הקימו על אדמת ברה"מ צבא פולני גולה בפיקוד הגנרל הפולני, ולדיסלב אנדרס, שנקרא ע"ש מפקדו ושירתו בו יהודים רבים, למרות האנטישמיות שהייתה בצבא זה. ילדי משפחות יהודים פליטים נעו מזרחה עם צבא אנדרס, ובשנת 1942 הגיע צבא זה לטהרן, שם הקימה הסוכנות היהודית מחנה שקלט את כל הילדים שנספחו לצבא אנדרס - כ-719 ילדים בגילים שונים. ממחנה זה הגיע שמם - "ילדי טהרן".

 

בהסכמה עם ממשלת המנדט, חלק גדול מהילדים הגיעו לארץ דרך עבר הירדן וחלק אחר נשלח לארץ בדרך הים - האוקינוס ההודי, ים סוף ועד פורט סעיד, ומשם ברכבת לארץ ישראל.

 

תצלומיו של מיקו מלווים את אלו שהגיעו בדרך הים, וכולם צולמו בתחנות שבהן עברה הרכבת מקנטרה ועד עתלית.

 

2-1. בין מקבלי הפנים היה גם משה שרת ואנשים נוספים מהסוכנות היהודית.

 

2.

 

3. אין לנו ידיעה אם התצלומים נעשו בתחנת רכבת מסוימת או במספר תחנות. באחד התצלומים מצאתי שלטים והגדלתי את הכיתוב, המעיד שזה קו הרכבת בין מצרים לארץ ישראל.

 

6-4. ברכבת, מלבד הילדים, היו גם בוגרים, אולי גם הם היו פליטים. אולי מי מהקוראים ימצא קרוב משפחה?

 

5.

 

6.

 

7. פנים קרון הרכבת. ספסלי עץ וצרורות הגלות.

11-8. אפשר להבחין על קרונות הרכבת מבחוץ בסיסמאות, כרזות וציורים לרגל המאורע.

 

9.

 

10.

 

11.

 

12. קשה קצת להבחין בפרטי הצילום, אבל ליד הקרון נמצא נער היוצק מים לפנכה והקונדוקטור מגיש את המים מבעד לחלון לנוסעים הצמאים (אולי ברכבת ישראל ישקלו לקיים מנהג יפה זה).

 

16-13. איחוד משפחות.

 

14.

 

15.

 

16.

 

17. וכשהשמחה הגיע לשיאה, יצאו בהורה סוערת סביב דגל ישראל.

 

23-18. בין התצלומים נמצאו מספר תצלומים של עולים מתימן. אין לי ידיעה אם הם היו באותה רכבת של ילדי טהרן, למרות שהם נמצאו באותה סדרת צילומים. ידוע שהרכבת עברה בתחנת רחובות ואולי שם פגשו עולי תימן את בני משפחותיהם, כפי שנראה בתצלום האחרון.

 

רגע הגעתם של ילדי טהרן הביא עמו שמחה גדולה בישוב העברי בארץ. קליטתם לא הייתה קלה.

הגיעו ילדים מגיל תינוקות ועד בני נוער, ולכל אחד היה נחוץ למצוא בית ומסגרת חינוכית.

 

חלק מהילדים הגיעו ללא הורים. חלק באו מבתים דתיים ותנועת המזרחי ביקשה לקבלם. חלק היו חילוניים ועליית הנוער קלטה אותם.

 

תלאות המלחמה והנדודים הקשו על קליטת הילדים במסגרות חינוכיות, ואף על פי כן הילדים נקלטו. חלקם פגשו את הוריהם לאחר המלחמה וחלקם צמחו והיו ללוחמים ומפקדים בצה"ל וגם למנהיגי ציבור בישראל.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א.ה. תצלומים של עולים מתימן
ב.
ג.
ד.
ה.
מומלצים