ליסבון וואייז': לגלות את עירם של מגלי הארצות
הבירה הכי מערבית באירופה שוכנת לחופי האוקיינוס האטלנטי, חיה את עברה כאימפריה ימית ומקדשת את ואסקו דה גמה וחבריו. ים של אפשרויות לטיול בליסבון, ועכשיו גם בטיסה ישירה
העיר הגדולה במדינה שוכנת בסמוך לים האטלנטי, ומה שמפריד בינה ובין ניו יורק ויבשת אמריקה הם רק כ-5,000 ק"מ.
עוד טיולים בבירות אירופיות בערוץ התיירות:
2.5 מיליון תושבים חיים בליסבון (שדה נעים בפיניקית), שקיבלה את שמה לפני כמה אלפי שנים, עת הפיניקים כבשוה כשהגיעו מהים וראו מה טובה היא האדמה וכמה היא פורייה. ואם בשמות עסקינן, המילה "פורטוגל"
היא שילוב של שם העיר פורטו (נמל) במדינה, ו"קַלֵה" ביוונית שפירושו יפה, ומכאן "הנמל היפה".
תור הזהב הפורטוגלי
מדינה ששמה נקשר בנמל חייבת, כמובן, גישה לים וגם רוב עיסוקה היה כך במשך מאות בשנים. שנותיה של פורטוגל כמעצמה ימית, במאות ה-16-15, מונצחות לא רק בספרי ההיסטוריה שלה אלא מקבלות ביטוי בולט לאן שלא תכתתו רגליכם בליסבון.
ההנצחה ל"תור הזהב הפורטוגלי" באה לידי ביטוי ב"אנדרטת התגליות" (Padrão dos Descobrimentos), שהיא גם אחד המונומנטים היפים ביותר שמנציחים את יורדי הים הפורטוגלים. האנדרטה הוקמה לרגל 500 שנה למותו (1960-1460) של אנריקה הספן (הנסיך הנרי), שהיה אחראי על תחילת מסעות הגילוי האירופים בעולם.
למרגלות המונומנט הגבוה הפונה לים, מרוצפת שושנת רוחות של מפת העולם והמקומות שאליהם שטו הספינותי הפורטוגליות, שעגנו כמעט בכל מקום כמעט בעולם - מאפריקה דרך המזרח הרחוק וכלה, כמובן, בדרום אמריקה.
מספר דקות מהאנדרטה עומד לו מגדל בלם (Torre de Belém), שנבנה בהוראת עמנואל ה-1 בשנת 1515, ומטרתו הגנה על העיר. 35 מטרים גובהו, ושימש כמגן על נהר הטאז'ו (Tejo), החוצה את ליסבון ממזרח למערב, כמו גם כשער הכניסה לעיר. המגדל המרשים נמצא ברשימת אתרי המורשת של אונסק"ו, ביחד עם מנזר ג'ירונימוס שבמתחם הנהר.
הסלב הפורטוגלי העולמי
מנזר ג'ירונימוס (מנזר ההיירונימיטים - Mosteiro dos Jerónimos) הוא האתר המבוקר ביותר בליסבון. התור בכניסה אליו ארוך כצריח של מנזר ומיועד בעיקר לאירופים סבלניים. המנזר עצמו מוקדש לנזירי מסדר סנט ג'רום, ונבנה כבר ב-1459 על-ידי אותו אנריקה הספן.
בתוך המנזר נמצאת כנסיית סנטה מריה המרהיבה מהמאה ה-16 (כניסה ללא תור), המעוטרת באלפי פריטים ארכיטקטוניים מוקפדים כפי שהאירופים יודעים לבנות, אך הפעם בסגנון פורטוגלי המכונה "מנואליני" - סגנון עיצובי גותי - שקרם עור וגידים בימי המלך עמנואל ה-1.
בתוך הכנסייה קבור ואסקו דה-גמה - כנראה הדמות המפורסמת ביותר והכי מזוהה עם פורטוגל. מגלה הארצות של סוף ימי הביניים היה האיש הראשון שהגיע מאירופה ליבשת הודו דרך הים ובכך ביסס נתיב סחר ימי בין היבשות.
יש פשטייש?
לא רחוק משם תוכלו לטעום את המאכל הלאומי של ליסבון, ואולי של פורטוגל
- יצאתי לפסק זמן בין יקומים מקבילים בשלכת של טנסי
- 589 דולר לכריסמס בפראג: בדקנו אילו חבילות נופש לחג המולד נותרו על המדף
- "ישבנו בהוסטל בקולומביה ופתאום מישהו צעק !Free Palestine" – מדריך למטיילים במלחמה
- זאת המדינה האהובה עליי באירופה הקלאסית - והיא לא מפסיקה להפתיע
- אגמים, טרקים ואוכל טעים וזול: ביקרנו במדינה מפתיעה באירופה
כולה - פשטייש דה בלם (Pasteis de belem) - מאפה פשוט של בצק עלים ווניל, שנמכר בבית קפה הנושא את שם המאכל ומייצר אותו כבר מ-1837.
עלות יחידה של פשטייש, שאף פעם לא מגיעה בבודדות, כאירו אחד בודד ובבית הקפה מספרים כי מייצרים (וגם מוכרים) בין יום שני לחמישי כ-25 אלף חתיכות כאלו. המקומיים אומרים, שאם היית בליסבון ולא טעמת לפחות אחד - כאילו לא היית בה בכלל.
אמת המים הגבוהה בעולם
האקוודוקט של ליסבון (Aqueduto das Águas Livres) הוא אחד מנפלאות הארכיטקטורה שלה. העיר, שסבלה מחוסר במים ראויים לשתייה, פתרה את הצורך הקיומי בהובלת נוזל החיים ממקורות מחוצה לה, על ידי בנייה של אמת מים במאה ה-18.
ב-1910 הפכה האמה בעלת 35 הקשתות, ששיא גובהה מגיע ל-65 מטר, ללאמה הגבוהה בעולם ולמונומנט לאומי.
פעם היו שם גם יהודים
בכלל, גובה הוא דבר שכיח בליסבון. העיר שבנויה על גבעות תזכיר לכם זאת כל אימת שתשוטטו בעליות והירידות בעיר.
אולם, יש רק מקום אחד ראוי שבו ניתן לתצפת על ליסבון כמו שצריך - רובע אלפאמה (Alfama) שפירושו מעיין חם. באזור העתיק, שאליו כדאי להגיע בחשמלית מספר 28 הידועה, היה בעבר ארמון מלוכה שהוקדש לסנט ג'ורג' ובו הוחזקו בעלי חיים שונים.
הרובע הוא אחד היחידים ששרד את רעידת האדמה הקשה שהרסה את פורטוגל ב-1755, והתצפית היפה ממנו אל גגות הרעפים האדומים של ליסבון, הם אחד המראות המוכרים של העיר שלא שוכחים. הכניסה בתשלום.
משם מומלץ להתחיל ללכת לכיוון הסמטאות הקטנות הסמוכות, ביניהן גם הרובע היהודי (רואה דה חודריה), שחוץ משלט רחוב קטן לא נשאר ממנו זכר, "הודות" לאינקויזיציה שפשטה גם בפורטוגל במאה ה-16.
קיר עירום, ללא שילוט או איזכור, מעיד על כך שפעם הוא היה חלק מארבעת כתליו של בית הכנסת ברובע של מגורשי ספרד שמצאו בפורטוגל מקלט, אך לא לאורך זמן, כידוע. מוזיקת הפאדו (Fado) הפורטוגלית, שמקורה במילה הלטינית פאטום = גורל, שמתנגנת מהחנויות הסמוכות, תעבירת כל תחושה או זיכרון שפעם גם בליסבון היתה קהילה יהודית משגשגת.
ה"שאנז אליזה הפורטוגלי"
בירה אירופית אינה זכאית להיקרא כזו ללא שיש בה שדרה רחבה, עמוסת עצים וחנויות. בליסבון לשדרה הזו קוראים אבנידה דה ליברדאדה (Avenida da Liberdade).
העצים הגבוהים שב"שאנז אליזה הפורטוגלי" מצלים על ההולכים והשבים, על זוגות שתופסים ספסל להתגופפות ועל עשרות הפסלים שניצבים לאורכה. לא בכדי היא מזכירה את שדרות האליזה, וגם מעצביה הושפעו מהשדרות הצרפתיות והציבו בה אנדרטת אובליסק מצרי, בדומה לזו שבפריז.
שדרת ליברטאדה היא גם המרכז העסקי של ליסבון. מלונות פזורים לאורכה, בנקים, בתי קולנוע וכמובן חנויות מותגים, כמו גם ברחוב אוגוסטה הססגוני. למי שמעדיף מרכזי קניות, יוכל למצוא את מיטב האופנה האירופית בקניון "ואסקו דה גאמה" (איך לא), וגם בקניון אמורייריש (Amoreiras) - הקניון ה-1 במדינה שנבנה בשנות ה-80.
למרות היותה של ליסבון בירה לגיטימית, שאולי זוכה לפחות יחסי ציבור ומוניטין מברלין, פריז או רומא, הישראלים, משום מה, פחות מגיעים אליה ולא תשמעו כמעט עברית ברחובות. ויש מי שיגיד שזו כבר סיבה טובה לקבוע היכן תהיה החופשה הבאה שלכם. יש מי שיגיד שזה בזכות הים, ובזה, כאמור, הפורטוגלים מצטיינים.
מודיעין שלום
איך מגיעים לשם: חברת ישראייר תטוס החל מ-11 ביוני לליסבון בכל יום שני
זמן טיסה: כחמש שעות
כמה זה יעלה: טיולים מאורגנים ל-7 לילות החל מ-1,299 דולר, חבילות "טוס וסע" החל מ-799 דולר לשבוע
מטבע: אירו
שפה: פורטוגזית ואנגלית
מזג אוויר: כמו בישראל
עונה מומלצת: אביב, קיץ, סתיו
שעון מקומי: GMT+1 (שעתיים אחורה מישראל)
הפתעה: מחירי אוכל וקניות זולים יחסית
אכזבה: אין הרבה אטרקציות לילדים
לא להחמיץ: תצפית מרובע אלפאמה
הכותב היה אורח של חברת ישראייר