שתף קטע נבחר

סטוקהולם: החיים הבלונדיניים של השבדים

ב-800 השנים שבירת שבדיה קיימת היא הפכה לעיר מרתקת באירופה, עם עשרות אטרקציות (מוזיאון 'אבבא'), תושבים יפים (כמה בלונדיניות?!) ואביב כשאצלנו חמסין. קיץ בסקנדינביה

ההיסטוריה של סטוקהולם הולכת אחורה בזמן כ-800 שנים - אם תרצו "לפני חמש דקות" במונחים היסטוריים. רק ב-1252 נמצא המסמך הראשון שבו מוזכרת העיר, הבנויה על 14 איים מתוך ארכיפלג ענק של יותר מ-30 אלף איים, כשממערב לה שוכן אגם מאלארן (Mälaren) וממזרח לה הים הבלטי.

 

עוד טיולים בסקנדינביה בערוץ תיירות:

 

ראשיתה של העיר באי גמלה סטאן (Gamla Stan - העיר העתיקה), שממנו התפתחה והתרחבה לאיים נוספים. בגמלה סטאן נמצאות סמטאות צרות ויפות, כפי שכל עיר עתיקה באירופה מצוידת בהן. אבל סמטה אחת (Mårten Trotzigs gränd) היא הסמטה הצרה ביותר שתתקלו בה בשבדיה ואורכה 90 ס"מ בלבד, וכבר הפכה אטרקציה לתיירים שבאים להידחק בה ולהצטלם.

 

הקתדרלה (Storkyrkan) בת המאה ה-13 של הרובע העתיק, אחת מעשרות כנסיות בעיר שנבנו בעיצוב בסגנון ברוק, גותי או רוקוקו, היא פאר יצירה, בעיקר מבפנים.

 

היא בנויה בסגנון גותי מלבנים, אבל מה שהכי מושך את תשומת הלב הוא הפסל של סנט ג'ורג' על סוסו בבואו להרוג את הדרקון, שבעבר סימל את מדינות האויב של שבדיה, למשל נורבגיה.

 

המלחמה האחרונה שבה השתתפה שבדיה נערכה לפני 200 שנה, ב-1814 נגד שכנתה, נורבגיה, מלחמה שגרמה לבסופו שלדבר לעצמאותה של האחרונה.

 

אמנות ודת. סנט ג'ורג' הורג את הדרקון בקתדרלת שטוקהולם (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
אמנות ודת. סנט ג'ורג' הורג את הדרקון בקתדרלת שטוקהולם(צילום: זיו ריינשטיין)

 

לקבל פרס נובל

סטוקהולם היא מולדתו של הפרס היוקרתי שמוענק כל שנה על שם אלפרד נובל, מדען שבדי שבשנת 1864 הרג את אחיו ואחרים בפיצוץ הדינמיט שהמציא.

 

הפרס היוקרתי ביותר שקיים, מחולק כל שנה לאלו התורמים לאנושות בתחומי פיזיקה, כימיה פיזיולוגיה או רפואה, ספרות ושלום, כך לפי צוואתו של נובל שרצה לכפר על הטרגדיה.

 

במוזיאון שנושא את שמו של נובל, שנמצא בכיכר המרכזית בסמוך לקתדרלה, תלויות תמונותיהם והישגיהם של יותר מ-800 זוכי פרס נובל. טקס הענקת הפרס נערך באולם הקונצרטים של העיר ברחוב קוּנגסגאטן (Kungsgatan), אבל ארוחת הערב המסורתית נערכת בבניין העירייה שמחייב ביקור בפני עצמו.

 

עושים כבוד למדענים הכי חשובים בעולם. מוזיאון נובל (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
עושים כבוד למדענים הכי חשובים בעולם. מוזיאון נובל(צילום: זיו ריינשטיין)

 

התצפית הכי יפה על שטוקהולם

בניין הסיטי הול שנמצא באי קוּנגסהולמן (Kungsholmen), נבנה בין 1911 ל-1923 בסגנון רנסננסי על ידי ריינר אוסטברג (Ragner Ostberg) ומכיל כשמונה מיליון לבנים אדומות.

 

החצר הפתוחה (מעין קלויסטר) לשמיים והגן היפה המשקיף לנהר, הם שכיית חמדה שכדאי לעצור בה לפחות לכמה דקות. בניין העירייה הוא גם המקום שבו תקבלו את התצפית הפנורמית היפה ביותר על סטוקהולם, וזאת לאחר טיפוס כמה מאות מדרגות לפסגת המגדל.

 

האולם המוזהב שבבניין העירייה, שבו נערך נשף הריקודים שלאחר הטקס, מכוסה כולו בפסיפס מוזהב יפהפה, הכולל 18 מיליון אבנים המרכיבות את דמויותיהם של מלכי שבדיה לדורותיהם.

 

קחו לכם כמה רגעים ליהנות מול הנוף. בניין העירייה של שטוקהולם (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
קחו לכם כמה רגעים ליהנות מול הנוף. בניין העירייה של שטוקהולם(צילום: זיו ריינשטיין)

 

עיר של מוזיאונים

בסטוקהולם עשרות רבות של מוזיאונים, וכיאה לעיר שבה החורף לא קצר זהו פיתרון נהדר לימים סגריריים. אבל אסור לפסוח עליהם גם בתקופת הקיץ, בין רביצה באחד הפארקים שלה ללגימת בירה שבדית קרה ומצוינת בפארק.

 

באי המזרחי יורגרדן (Djurgarden) נמצאים כמה מהמוזיאונים המעניינים בעיר, וזה גם המקום לקחת את הילדים. גרוּנה לונד (Grona Lund), למשל, הוא הלונה פארק של העיר ובו רכבות הרים, כיסאות מעופפים באוויר ושאר מתקני אקסטרים שהילדים יאהבו.

 

ממש ממול נמצא מוזיאון סקאנסן (Skansen), שבו גן חיות וגן בוטני של המציג את הצמחים הגדלים בשבדיה, והוא גם המוזיאון המבוקר ביותר בעיר והראשון שנפתח בה.

 

הפסל הכי קטן בעיר. מי שיילטף אותו - מובטח לו שיחזור לכאן (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
הפסל הכי קטן בעיר. מי שיילטף אותו - מובטח לו שיחזור לכאן(צילום: זיו ריינשטיין)

 

ספינת הדגל השבדית

מוזיאון ואסה (Vasa Museum) הוא אחת האטרקציות המרכזיות באי ובעיר בכלל. ב-1628 נבנתה ספינת מלחמה מתוחכמת עם 64 תותחים, שנשאה את שמו של המלך השבדי - ואזה.

 

על ספינת העץ היו כ-150 חיילים ובני משפחותיהם, שהיו אמורים להישלח לחזית המלחמה בפולין. אבל אחרי 20 דקות הפלגה מנמלה של סטוקהולם, הגיעה רוח חזקה ובשילוב משקלם של התותחים הכבדים, גרמה להטיית הספינה הצידה והיא טבעה על אנשיה וציודה.

 

ב-1961, 333 שנה מאוחר יותר, לאחר שאיבדו את מקום טביעתה, הצליחו השבדים לאתרו מחדש ולהוציא את ואזה כמעט ללא נזק. הוואסה עברה תהליך שיקום ארוך והוצאה ב-98 אחוזים כפי שטבעה, וכיום היא הספינה היחידה בעולם שנמצאת במצב כל כך טוב, ושמורה בחושך ובטמפרטורה קבועה של 18 מעלות במוזיאון שנבנה במיוחד עבורה.

 

השבדים לא מפסיקים להתפעל ממנה, ובצדק. ואזה במוזיאון שלה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
השבדים לא מפסיקים להתפעל ממנה, ובצדק. ואזה במוזיאון שלה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

אבק כוכבים שבדי

ממש בסמוך נמצא המוזיאון הנורדי, שבו ניתן לקבל רקע על השבדים וחייהם, מהמאה ה-16 ועד היום. בין המיצגים המעניינים בגדי חתן וכלה מסורתיים וצבעוניים, שעוני אורלוגין גדולים וגם בתי עץ אמיתיים בגודלם, שבהם חיה דלת העם, ומאידך גם האצולה העשירה.

 

ואם כבר באי יורגרדן, אי אשר להחמיץ את מוזיאון אבבא החדש. הלהקה השבדית, שהפכה למותג עולמי, חנכה לפני כחודש מוזיאון משלה בהיכל התהילה של המוזיקה השבדית. הכניסה למוזיאון בהרשמה דרך אתר האינטרנט, ואינה זולה (כ-120 שקלים), אבל מה לא עושים כדי להתבשם מעט מאבק הכוכבים השבדי של שנות ה-70.

 

אתם חייבים להיכנס לראות את הבניין. חלל המוזיאון הנורדי  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
אתם חייבים להיכנס לראות את הבניין. חלל המוזיאון הנורדי (צילום: זיו ריינשטיין)

 

עיר יקרה, לילדים פחות

54 גשרים מחברים את איי סטוקהולם וההתניידות ביניהם קלה מאוד. הליכה רגלית או דיווש באופניים הם תמיד פיתרון טוב, ירוק ומהנה אבל אפשר לקחת גם את החשמלית מספר 7, היחידה בעיר וגם זו שעוברת בין לא מעט אטרקציות, או אוטובוס ואף את הרכבת התחתית הנוחה.

 

סטוקהולם לא זולה. במדד הפלאפל תשלמו כ-30 שקלים למנה במזללות בעיר, וגם רוב האטרקציות עולות לא מעט כסף. אבל אולי אפשר להתנחם בכך שילדים עד גיל מסוים לא משלמים.

 

אחת האופציות להוזיל את השהות שלכם בעיר, היא לרכוש את כרטיס "סטוקהולם קארד" שמסופק על ידי משרד התיירות בעיר, ומספק כניסה לכ-80 מוזיאונים ואטרקציות ומאפשר נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית, כמו גם בשיט סירות הפופולרי. מחיר: כ-270 שקלים ליום, וכל יום נוסף יעלה הרבה פחות.

 

צהוב-כחול, זה לא תמיד מכבי. בניין בשטוקהולם (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
צהוב-כחול, זה לא תמיד מכבי. בניין בשטוקהולם(צילום: זיו ריינשטיין)

 

אבל למרות ששטוקהולם לא הכי זולה, הקיץ השבדי נותן תמורה למחיר בריבוי שעות אור יום. השמש שלפעמים לא שוקעת בסקנדינביה ביולי-אוגוסט, מספקת כבר עם תחילת האביב יום ארוך לטיולים - ומה עוד צריך בחופשה אם לא שעון קיץ ללא הפסקה? לא יותר מדי.

 

מודיעין שלום

איך מגיעים לשם: חברת התעופה SAS תטוס ישירות לשטוקהולם החל מ-21 ביוני פעמיים בשבוע

זמן טיסה: כחמש שעות

נמל תעופה: ארלנדה (20 דקות לעיר ברכבת אקספרס)

עונה מומלצת: מרס עד אוקטובר

שפות: שבדית ואנגלית

מטבע: קורונה שבדית

קניות: רחוב קונגסגאטן באי נורמאלם ורחוב גוטגאטן (Götgatan) באי סודרמאלם

הפתעה: בירות שבדיות מעולות!

אכזבה: חיי לילה נחמדים אבל לא מהטובים באירופה

אל תחמיצו: תצפית על העיר מבניין העירייה, כולל סיור בו

 

הכותב היה אורח של חברת SAS

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
700 מ' של אי שהלך והתפתח לשטוקהולם. גמלה סטאן
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים