סלטים, קדימה סלטים! מתכוני קיץ רעננים
קלוי, צלוי, אפוי או טרי ישר מהשוק - מגוון מתכוני סלטים מכל הסגנונות והסוגים. בתפריט: אוסף סלטי בורגול, סלטים קלויים על האש, סלטי ירקות אפויים ויש גם קינוח - סלטי פירות מהממים
1. סלטים על האש
העונה החמה היא גם עונת הניפנופים והמנגלים. המנגל הישראלי הקלאסי מורכב מפרגיות, קבבים, נקניקיות או בקיצור - בשר והרבה. במתכונים שלפניכם יש מגוון הצעות למנגל צמחוני למהדרין החל מירקות קלויים על הגריל ועד שיפודי טופו וקבב סויה.
מנפנפים לבשר: כדורי ירקות, פטריות צלויות, שיפודי סויה ועוד
שיפודי כרובית, דלורית ממולאת וארטישוק עם לימון ושמן זית
- הכל קלוי: סלט פלפלים (קצת) חריף
-
הסוד למנגל מוצלח הוא במרינדה. בתפריט: יין אדום, רוטב ברביקיו ועוד. טיפים וגם מתכונים מופלאים
סלט פלפלים חריפים ושומר
מתכון של שף ארז קומרובסקי , שמיועד לצלייה. פתרון מעולה לטבעונים שמבלים בפיקניקים או במנגלים שכה מזוהים עם העונה.
לכל מי שחושש מקצת חריף: אל דאגה הפלפלים החריפים הם לא בשיא חריפותם בתקופה הזאת של העונה.
המרכיבים:
6-8 פלפלים ירוקים חריפים
3 שומרים צעירים וטריים
מיץ מ-2 לימונים
1/3 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- קולים את הפלפלים הירוקים על גריל הפחמים ואחרי שהם "נשרפים" מכל הצדדים, מכניסים לניילון ל-10 דקות. קולפים ומגלענים אותם וחותכים את הפלפלים לרצועות אורך.
- מנקים את השומרים וחותכים לקוביות קטנטנות, 1/2 ס"מ לערך.
- מפזרים על קוביות השומר את המלח והלימון. משרים למשך 5 דקות.
- מערבבים עם הפלפל החריף הקלוי ומטפטפים שמן זית מעל.
2. סלטי קטניות ודגנים
קטניות ודגנים הן בין המרכיבים הבסיסים והנפוצים ביותר בצלחת של כל צמחוני. בגזרת הקטניות והדגנים ניתן למצוא אפונה, שעועית, חומוס, בורגול אורז ועוד.
אוסף המתכונים שכאן מציע בעיקר סלטים נפלאים וצבעוניים שמכינים בצ'יק צ'ק.
סלט אפונה עם ג'ינג'ר, נענע ועוד
סלט אפונה סינית עם עגבניות ושומשום שחור
- סלט שעועית ופלפלים בכוסברה
- סלט בורגול עם עשבי תיבול ופירות יבשים
- סלט שעועית עם גבינת עיזים
- סלט בורגול, פטריות ועלים
- סלט בורגול, פטריות ועלים
בורגול ים תיכוני עם קלמטה, עגבניות ובולגרית
מתכון של רות אוליבר, "על השולחן". הווריאציה שלנו לטאבולה - סלט ים תיכוני צבעוני ומרענן, שמשתמש בבורגול לא מבושל.
המרכיבים ל-6 מנות:
1 כוס בורגול גס1 כוס זיתי קלמטה, מגולענים
3 שיני שום, קצוצות דק
2 בצלים סגולים, פרוסים דק
5 לימונים כבושים, קצוצים
1/2 סלסילה עגבניות שרי, חצויות
עלים קצוצים מצרור בזיליקום
1/2 כוס שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
1/2 כוס מיץ לימון
150 גרם גבינה בולגרית חתוכה לקוביות קטנות או מפוררת
אופן ההכנה:
- משרים בורגול במים פושרים כשעה. מסננים.
- מעבירים לקערת הגשה, מוסיפים את שאר החומרים מלבד הגבינה ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול. מפזרים גבינה ומגישים.
3. סלטים אפויים
קישואים, פלפלים, עגבניות או חצילים - סלטי ירקות אפויים לרוב מוגשים לצד מנה עיקרית, אך במתכונים שכאן הם בהחלט יכולים להיות מנה עשירה בפני עצמה. כל מה שצריך זה מבחר מירקות העונה, קצת שמן זית, תבלינים - ויש כאן מנה חגיגית וצבעונית.
- חצי אפוי: סלט ירקות שורש חצי אפויים בוויניגרט
- פארסניפ, גזר ודלעת אפויים בתנור
- ליל כל הקדושים הכתומים: מכוני סלטי דלעת, דלורית ועוד
- מוקפצים או צלויים: סלט פלפלים ועגבניות, סלט סלק אדום, סלט גזר ועוד
- רפי כהן מגיש: מגוון סלטים אפויים, צלויים ועוד שמתאימים לכל ארוחה, חג ועונה
הטיאן של פלוראנס - ירקות בשמן זית
מתכון של יפה עירון-קוץ, מתוך טורה על פריז ואוכל צרפתי, "גלויה מעיר האורות".
המרכיבים (לתבנית חרס בגודל 40X25 ס"מ):
1 חציל ארוך גדול או 2 קטנים, קלוף חלקית (פס אורך - כן, פס אורך - לא) וחתוך לרוחב לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ
2 קישואים גדולים, קלופים ופרוסות לרוחב לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ
4-5 עגבניות בשלות פרוסות לרוחב לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ
1 פלפל אדום (לא חובה) פרוס לאורך לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ
1 בצל גדול
6 שיני שום
מלח, פלפל
עלי דפנה שלמים ועלי טימין ורוזמרין טריים קצוצים גס, לפי הטעם
5-6 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- חותכים את הבצל לקוביות קטנות. מטגנים במחבת במעט שמן זית על אש נמוכה עם מלח ופלפל עד לשקיפות והזהבה עדינה.
- יוצקים 2 כפות שמן לקערת חימר או חרס ומפזרים מעל את חתיכות הבצל המטוגנות. מסדרים בתבנית את פרוסות הירקות בשורה בסדר קבוע: פרוסת חציל, אחריה עגבניה ואחר כך פרוסת קישוא. חוזרים חלילה עד שממלאים את התבנית. מפזרים את שיני השום ואת עשבי התיבול בין הירקות ומוסיפים מלח ופלפל. יוצקים את שמן הזית שנותר מעל הירקות ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך שעה.
- מוציאים מהתנור את התבנית, עוטפים בנייר כסף ומכניסים לתנור לחצי שעה נוספת. מצננים מעט ומגישים, לצד דג בגריל או גבינות.
4. סלטי פסטה
המרכיבים שלו ואופן ההכנה הזריז שלו הפכו את המנה הזאת לאחת המנות הפופולאריות במטבחים רבים. האמת, כל מה שצריך זה פסטה, ירקות לפי הטעם, קצת גבינה למי שמתחשק לו לשדרג את המנה וזהו. יש לכם ארוחה מלאה שמכינים ממש בלי בעיה.
סלט פסטה קר עם גבינת חלומי, זיתים, פלפלים וצנוברים
כשהפסטה הופכת לסלט: 3 מתכוני פסטה צמחוניים
סלט פסטה קפרזה
הסלט מוגש עם כדורי מוצרלה קטנים ועגבניות שרי. זוהי גרסה "משוכללת" יותר של סלט הקפרזה הקלאסי בתוספת פסטה בצורת ברגים - פוזילי. את מרכיבי הסלט הזה יש לערבב בסמוך לאכילתו, כדי שהעגבניות לא יתעייפו וייאבדו מטריותן.
המרכיבים:
500 גרם פסטה קצרה, מבושלת לפי הוראות היצרן ומצוננת
1 כוס עגבניות שרי אדומות קטנות, חצויות לחצי
1 כוס עגבניות שרי צהובות, חצויות לחצי
גביע בייבי כדורי מוצרלה
עלים מצרור בזיליקום טרי, קצוצים גס
לרוטב:
3 כפות חומץ בלסמי
6 כפות שמן זית כוס שמן זית
1/4 כפית סוכר
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב בקערית את מרכיבי הרוטב: חומץ, שמן, מלח וסוכר.
- בקערה גדולה מערבבים יחד את כל מרכיבי הסלט.
- רגע לפני ההגשה: שופכים את הרוטב על הסלט, מערבבים קלות ומגישים.
סלט פסטה קפרזה (צילום: ירון ברנר)
5. סלטי פירות
לא תמיד יש זמן להכין קינוח שוקולדי או עוגה מכל סוג שהיא, אבל תמיד יש זמן ואפשרות להכין קינוח שכולו על טהרת פירות העונה. אוסף המתכונים שלפניכם מציע מגוון של סלטי פירות מופלאים. החל מסלט פירות קלאסי וקליל ועד לסלט עם סילאן, מלונים בזילקום ועוד.
למי שבכל זאת רוצה גלידה - יש גם מתכון מהמם של גלידת מנגו וקרם קוקוס עם פתיתי טפיוקה קרירים.
סלט פירות קצת אחר עם מלונים, ענבים, סילאן וגם בזיליקום
והנה עוד רעיון מקורי וקליל לקינוח: גלידת מנגו וקרם קוקוס וגם קרם מנגו וקוקוס בפתיתי טפיוקה קרירים
טפיוקה עם סלט פירות קיץ ופטיסייר פסיפלורה
מתכון מרהיב וטבעוני, שלוקח את סלט הפירות צעד אחד קדימה.
שימו לב: תמהיל הפירות הוא בגדר המלצה בלבד - פשוט משתמשים בפירות הבשלים והיפים של כל עונה ועונה.
המרכיבים (10-8 מנות):
50 גרם טפיוקה
500 מ"ל מים
250 גרם סוכר
250 מ"ל חלב קוקוס
לסלט:
15 דובדבנים חצויים
1/2 אננס טרי, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
6 עלי נענע קצוצים
3 שזיפים חתוכים לפרוסות
3 נקטרינות לא רכות מדי חתוכות לפרוסות דקות
3 כפות אבקת סוכר
לפטיסייר פסיפלורה:
160 מ"ל תוכן של פרי פסיפלורה
35 גרם סוכר
3 חלמונים
70 גרם קורנפלור
אופן ההכנה:
- מכינים את הטפיוקה: מביאים מים לרתיחה בסיר איכותי, מנמיכים את האש ומכניסים את הטפיוקה, מבשלים למשך 20 דקות עד שהיא רכה, מערבבים כל הזמן. מוסיפים סוכר ומערבבים היטב. מקררים במקרר.
- מערבבים את הטפיוקה הקרה עם חלב הקוקוס.
- מכינים את פטיסייר הפסיפלורה: ממיסים בקערה קורנפלור עם מעט מים קרים. טורפים פנימה סוכר וחלמונים.
- בסיר מביאים לרתיחה את תוכן הפסיפלורה. יוצקים שליש מהתוכן על תערובת החלמונים וטורפים בזריזות.
- מעבירים את תערובת החלמונים חזרה לסיר עם יתרת הפסיפלורה ומבשלים על להבה נמוכה תוך טריפה מתמדת עד שהקרם נפרד מתחתית הסיר. מעבירים מייד לקערה נקייה.
- מניחים ניילון נצמד על פני הקרם החם ומקררים במקרר למשך שלוש שעות.
- להגשה: מערבבים את כל מרכיבי הסלט יחד. ממלאים בכוסות הגשה קטנות ושקופות טפיוקה עד חצי מגובה הכוס, מוסיפים עוד רבע של פטיסייר ומקשטים מעל בסלט פירות.
- לכל המדורים הקודמים של שני צמחוני