הילדים מתעלמים מאבא, השופטת ביטלה המזונות
ילדיו של אב גרוש מסרבים ליצור איתו קשר, אפילו טלפוני. הוא הגיש תביעה לביטול תשלום מזונות - בית המשפט פסק לטובתו
טרם התביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד מיטל כסיף, חויב האב לשלם לילדיו 3,600 שקל בכל חודש. לטענתו, בהתחשב בגילם (בתו בת 17 ובנו בן 15) ובכך שאמם משתכרת יפה ויש לה רכוש רב, רווחתם הכלכלית לא תיפגע. הוא האשים את אמם גם בניכור, לאחר שזו הסיתה אותם נגדו ונגד משפחתו.
לדבריו למרות שלקח חלק בהליכים הטיפוליים ועשה כל שביכולתו על מנת לחדש את הקשר, ילדיו מסרבים בכל תוקף להיפגש או אפילו לשוחח איתו בטלפון. המצב הסלים עד כדי כך, שהוא אף לא הוזמן לבר המצווה של בנו. ואם בכך אין די - הם מחרימים גם את הוריו (סביהם) ואת בני משפחתו המורחבת.
אם הילדים טענה באמצעות עו"ד יריב דקל, כי מדובר בבחירה של הילדים ולה אין יד בדבר. לטענתה האב פגע בילדים בצורה קשה - כולל תקיפה אלימה. בנוסף, בשל הצהרתו בבית הדין הרבני כי הגיור שעברה אינו חוקי, הוא הפך את הילדים ל"פסולי חיתון", וכן הקשה עליהם לחדש דרכונים. האם הדגישה כי האב לא פעל לקיום קשר עם ילדיו, ולמעשה מדובר בתביעה כספית ולא רגשית.
מקרה קיצוני
השופטת אסתר שטיין מביהמ"ש לענייני משפחה בראשון-לציון, קיבלה את תביעת האב. היא מצאה כי זהו מקרה קיצוני של סרבנות, שכל ניסיונות הגורמים הטיפוליים לפתור אותה ולאחות את הקרע בין הילדים לאביהם נכשל. השופטת קבעה כי הקטינים למעשה בחרו את הצד של האם, אשר לא מבינה את חשיבות הקשר בין האב לילדים - ואף העלתה טענות אלימות בצורה סתמית וללא כל הוכחה.
השופטת הבחינה בין שני הילדים. בעוד שהבת סירבה בתוקף לכל קשר עם האב, הילד שיתף חלק מהזמן פעולה עם הגורמים הטיפוליים. אם אמו לא הייתה מתערבת ומונעת את הקשר, סביר להניח שהיה יוצר קשר עם אביו.
עם זאת, השופטת הוסיפה כי גם לאב יש יד בדבר - שכן סוגיית הגיור פגעה בילדיו, מה שלא תרם לשינוי עמדתם. כך גם התנהלותו הנוקשה בסוגיית הדרכונים.
עוד קבעה כי הקטינה ממילא מתקרבת לגיל 18, גיל בו האב כבר אינו חייב לפרנס אותה אם אינו רוצה. הקטן מילדיו מבוגר יחסית אף הוא (15) ומקבל מזונות מ"דין צדקה" בלבד. בהתחשב בגילם ובסירובם העיקש אפילו לקחת חלק בטיפול לשיקום הקשר, השופטת החליטה שמדובר בילדים סרבנים, שמוצדק לשלול מהם את המזונות עד אשר יחדשו את הקשר עם האב.
לפיכך קבעה כי האב יפסיק לשלם את מזונות בתו. כשתגיע לגיל 18, היה ותרצה לקבל ממנו כספים, תצטרך לעשות זאת בעצמה תוך יצירת קשר עמו. באשר לבן, השופטת הורתה לאב להפקיד את מזונותיו בפיקדון מיוחד. כספים אלו יועברו לאם רק אם הקשר בין האב לבנו יחודשו, לאחר שהשניים ישולבו בטיפול. אם הבן לא ישתף פעולה, הפיקדון יוחזר לאב כשיגיע בנו לגיל 18, והאב לא יישא במזונותיו לאחר מכן. האישה חויבה לשלם לגרושה הוצאות משפט של 5,000 שקל.
- לעיון בפסק הדין
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין