שתף קטע נבחר
 

בטר פלייס בדרך לפירוק, ומה עם העובדים?

גם כאשר קופת החברה בה אתם עובדים התרוקנה - החוק מספק מענה באמצעות המוסד לביטוח לאומי, שישלם לכם את שמגיע לכם - אך רק עד לתקרה מסוימת. מדריך על רקע סגירת חברת בטר פלייס

לא מעט עובדים מצאו את עצמם במצב דומה לזה של עובדי בטר פלייס, שהגישה הבוקר בקשה לפירוק לבית המשפט. מה הזכויות המגיעות לעובדי החברה ומה הם יכולים לעשות אם לא יקבלו אותן?

 

 

עו"ד רונן קינן, מנהל פורום זכויות עובדים לאחר סגירת מקום העבודה ב-"zap משפטי", מסביר כי במקרים רבים בהם מקום העבודה נסגר, המעביד נותר חייב לעובדים כספים על שכר עבודה שלא שולם, כמו גם פיצויי פיטורים, דמי הודעה מוקדמת, הפרשות לקרנות פנסיה או קופות גמל, דמי נסיעות, דמי הבראה, ימי חופשה ועוד.

 

הוא מוסיף כי עם ההכרזה על פירוק החברה, יהפכו העובדים לנושים שלה ויכולים לתבוע מהמפרק או הנאמן שמונה מטעם בית המשפט את הזכויות הסוציאליות שלהם, בסכום שאינו מוגבל. עם זאת, עובדים רבים מרימים לדבריו ידיים ואינם עושים דבר.

 

"מעטים בוחרים להגיש תביעה נגד המעביד רק כדי לגלות שהוא אפילו לא טורח להתגונן מפניה ושאין כל אפשרות לממש את פסק הדין, גם לא באמצעות לשכות ההוצאה לפועל, פשוט כי אין מהיכן לשלם להם", הוא מסביר.

 

אבל גם כאשר קופת החברה ריקה - החוק מספק מענה באמצעות המוסד לביטוח לאומי, שישלם לעובדים את זכויותיהם אך רק עד לתקרה מקסימלית הקבועה בחוק. "המוסד לביטוח לאומי אינו מכסה תמיד את מלוא הנזק שנגרם לעובד, שכן נכון לשנת 2013 כל עובד זכאי לקבלת סכום מקסימלי בגין כספים המגיעים לו בעבור שכר עבודה, פיצויי פיטורים, דמי הודעה מוקדמת, דמי נסיעות, דמי הבראה ופדיון חופשה עד לגובה של 110,331 שקל", הוא מפרט.

 

כיצד צריך לפעול?

בשלב הראשון קינן ממליץ לפעול לשם קבלת צו פשיטת רגל אם המעביד הוא אדם פרטי, או צו פירוק אם המעביד הוא תאגיד. "לשם קבלת הצו יש להגיש בקשה מתאימה להכרזה על המעביד כפושט רגל או לפירוק חברה, ובמידה שכבר קיים הליך מעין זה, שנפתח על ידי נושים אחרים של המעביד, יש להגיש בקשה להצטרף להליך", הוא מוסיף.

 

"בבקשה יש לפרט גם את הסיבות המזכות את העובדים בקבלת צו הפירוק או פשיטת הרגל וגם את הסכומים להם זכאי כל עובד ועובד. לאחר מכן ימנה בית המשפט נאמן או מפרק, שיבדוק את תביעות החוב המוגשות על ידי העובדים. במידה שהנאמן יאשר את תביעות החוב ויתקבל צו פירוק או צו פשיטת רגל של המעסיק - יוכל העובד לפנות ביחד עם הצו ותביעת החוב המאושרת אל המוסד לביטוח לאומי לשם קבלת הכספים להם הוא זכאי, בהתאם לסכומים שאושרו על ידי הנאמן או המפרק". 

 

עו"ד קרן לנציאנו ותומר פרייז ממשרד לנציאנו פרייז ושות', מחדדים כי לאחר בחינה של המנהל המיוחד שימונה מטעם המוסד לביטוח לאומי אודות זכויות עובדים בחברה שבפירוק, העובדים יוכלו לקבל את רכיבי שכר המגיעים להם, עד לסכום מקסימאלי של 10 פעמים המשכורת הממוצעת במשק.

 

"בית המשפט המוסמך לקבוע כי החברה מפורקת הוא בית המשפט המחוזי. עם קבלת פסק הדין ולפיו חברה מסוימת פורקה, עובדי החברה יוכלו להגיש לביטוח לאומי למחלקת פירוקים את טופס התביעה לקבלת הזכויות הסוציאליות", הם מסבירים. "לאחר שהעובדים עברו את כל התהליך ובמחלקת הפירוקים בביטוח הלאומי אישרו את הזכאות לגמלה המיוחדת מהמוסד לביטוח הלאומי, התשלום ישולם לחשבון הבנק של העובדים כפי שמסרו בטופס התביעה".

 

לנציאנו ופרייז מוסיפים גמלה זו היא אינה ניתנת לעיקול אך גם אינה ניתנות להעברה לאף אדם אחר והזכאי לקבלה הוא העובד בלבד. "במידה ולעובד מסוים נותרו הפרשים מסוימים וסכומים שלא אושרו על ידי המוסד לביטוח הלאומי, יוכל אותו עובד להגיש תביעת חוב למפרק החברה והוא יוכל להיפרע מיתרת הנכסים שעוד נשארו אם נשארו בידי החברה".

 

באשר להפרשות לקרנות פנסיה וקופות גמל שלא בוצעו על ידי העובד - קינן ממליץ להפנות דרישה מסודרת אל קרן הפנסיה המתאימה על מנת שזו תגיש תביעת חוב מתאימה כחלק מנושי החברה. "אם תביעת החוב תאושר - המוסד לביטוח לאומי ישלם את הכספים החסרים ישירות לקרן הפנסיה או לקופת הגמל המתאימה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בטר פלייס. בדרך לסגירה
צילום: EPA
מומלצים