הציעה לארה"ב לפלוש לישראל. השגרירה הבאה?
היא מתחה ביקורת על מדיניות ישראל בשטחים, קראה לארה"ב לפתור בכוח את הסכסוך הישראלי-פלסטיני וכינתה את הילרי קלינטון "מפלצת". אובמה בחר בחברתו הקרובה סמנתה פאוור לתפקיד השגרירה החדשה באו"ם במקום סוזן רייס שמונתה ליועצת לביטחון לאומי. האם תצליח לשמור על לשונה?
גורם בבית הלבן הודיע היום (יום ד') כי השגרירה הבאה של ארצות הברית באו"ם - במקומה של סוזן רייס - תהיה סמנתה פאוור, יועצת ותיקה של הנשיא ברק אובמה. לפני 11 שנה הכריזה פאוור בראיון באוניברסיטת ברקלי שייתכן שארה"ב תצטרך יום אחד לפלוש לישראל עם כוח צבאי גדול ביותר ולכפות פתרון מדיני של הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל בגבולות 1967.
עוד חדשות בעולם :
נשיא איראן הבא? מר גרעין מעדיף נשים במטבח
צפו: מל"ט למשלוח פיצה
המחאה בטורקיה: 'נעצר איראני שביצע פרובוקציות'
סוריה: כיבוש קוסייר - מסר לאויב, גם לישראל
פאוור, שהייתה אז עיתונאית ולוחמת זכויות אדם, אמרה בראיון שההנהגה האמריקנית צריכה "לא לבזבז מיליארדי דולרים על עזרה לצבא הישראלי, אלא להשקיע מיליארדים על הקמת המדינה החדשה פלסטין". היא גם אמרה שנשיא אמריקני צריך להקריב את עצמו פוליטית, לוותר על הכוח הפוליטי והכלכלי העצום של היהודים ו"לכפות על הצדדים פתרון שאינם רוצים בו". היא הגדירה את מנהיגי הצדדים "איומים ובלתי אחראים".
פאוור בראיון: "צריך להשקיע מיליארדים בהקמת מדינה פלסטינית"
כמו רבים אחרים בממשל בוושינגטון ומחוצה לו, פאוור סבורה שפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני יסייע לפתור בעיות קשות באזורים אחרים בעולם והיא כאמור תומכת בפתרון כפוי לסכסוך זה.
על שרון וערפאת: "מנהיגים בלתי אחראים"
בראיון באוניברסיטת ברקלי אמרה פאוור ש"נראה לי שבשלב זה אתה צריך להיכנס לשם אם אתה רציני", והתכוונה לפלישה צבאית אמריקנית לישראל. לדבריה, ההצעה שלה אינה דמוקרטית, אבל היא הגדירה אז את המנהיגים אריאל שרון ויאסר ערפאת "בלתי אחראים בצורה נוראית ולרוע המזל זה מחייב התערבות חיצונית. כל התערבות תעמוד תחת ביקורת עצומה אבל אנחנו צריכים לחשוב על הרע במיעוטו" בהתחשב בפגיעה הקשה של ישראל בזכויות האדם של הפלסטינים.ארבע שנים אחרי הראיון לאוניברסיטת ברקלי השתתפה פאוור בפורום באוניברסיטת הרווארד, שללה את דבריו של דובר אחר ואמרה שישראל אינה מדינת אפרטהייד.
פאוור, בת 42, נחשבה במשך שנים כסדין אדום לישראל ולתומכיה בארה"ב ולכן רבים נשמו לרווחה כשהיא נאלצה להתפטר מתפקידה כיועצת הבכירה למדיניות חוץ בקמפיין של אובמה ב-2008 לאחר שכינתה את הילרי קלינטון, שהתמודדה מול אובמה בפריימריז הדמוקרטיים, "מפלצת". אולם, היא הוחזרה בשקט לחוג הקרוב של אובמה ומונתה בינואר 2009 לתפקיד של יועצת בכירה בנושאים בינלאומיים וזכויות אדם במועצה לביטחון לאומי.
ביהדות ארה"ב "מרגישים נוח עם המינוי של פאוור"
אחרי שהצטרפה למועצה לביטחון לאומי פעלה פאוור לצד רייס בפעילות במוסדות האו"ם נגד מסע הדה לגיטימציה שעשו לישראל. פאוור הייתה זו שהמליצה לאובמה שארה"ב לא תשתתף בוועידת דרבן 2 בשנת 2009. המלצתה באה לאחר שהתברר לה שהוועידה תהיה חזרה על ועידת דרבן ב-2001 שהייתה אמורה לעסוק בגזענות ויוחדה להשמצת ישראל. בקהילה היהודית חששו מפאוור, אולם חשש זה נמוג לאחר כניסתה לבית הלבן לתפקיד בממשל.
ראש הליגה למניעת השמצה ואחד ממנהיגי היהודים בארה"ב, אברהם (אייב) פוקסמן, התייחס בשיחה עם ynet לעברה של פאוור ואמר ש"אנשים אומרים דברים במהלך חייהם ואחר כך הם מתבגרים". פוקסמן אמר שפאוור מבינה את הנושאים וש"אנחנו מרגישים נוח עם המינוי שלה".
ג'ראד ברנסטיין, שהיה עד לאחרונה מתאם בבית הלבן לעניינים יהודיים, אמר ל-ynet ש"סמנתה פאוור תמכה במדינת ישראל בפומבי ובאופן פרטי בבית הלבן. היא הייתה פעילה מאחורי הקלעים בנושאים שקשורים לביטחון ישראל, לשלום ולגרעין האיראני. היא עשתה עבודה עצומה באו"ם ועם מדינות אחרות בנושא הגרעין באיראן והייתה גורם מוביל בתמיכה בישראל".
ואכן, עם השנים מיתנה פאוור את דעותיה וכנראה הבינה את כללי המשחק שאליהם היא מחויבת במסגרת עבודתה הציבורית - לשתוק ולייעץ. היא הרי לא עוד עיתונאית שסיקרה את המלחמה ביוגוסלביה לשעבר, פרופסורית וסופרת מוכשרת שזכתה בפרס פוליצר וששחררה את חרצובות לשונה, אלא יועצת סתרים שקולה שדעתה נשמעה בארבע השנים האחרונות רק בין כותלי הבית הלבן. וכמובן יש להוסיף לזה את הקרבה הגדולה שלה לאובמה.
במרס 2011 הייתה פאוור כוח מרכזי בשכנוע של אובמה לצאת למבצע צבאי בלוב כדי למנוע ממועמר קדאפי לבצע טבח בעיר בנגזי שהייתה מעוז המורדים במשטרו. היא טענה אז כי מבצע צבאי נדרש כדי למנוע רצח עם במדינה הצפון אפריקנית.
למרבה ההפתעה, מי שבא לעזרתה הייתה לא אחרת מאשר הילרי קלינטון וביחד עם סוזן רייס הן הפכו לשלישיית הנשים ששכנעו את אובמה לצאת למבצע צבאי בלוב.
גם סוזן רייס הייתה בעבר מאוד ביקורתית כלפי ישראל, אבל פעלה כזרוע של הנשיא אובמה באו"ם והעזרה שלה לישראל הייתה מושלמת. לכן, ההערכה היא שפאוור, מבוגרת ומאוזנת יותר, תיישר קו ותפעל למען ישראל במסדרונות האו"ם. אולם, קודם לכן היא צפויה להיתקל בהתנגדויות למינוי שלה בסנאט בנושא הישראלי ובנושאים אחרים ולהישאל על התבטאויות עבר שלה כמו למשל שמועצת הביטחון היא גוף "אנכרוניסטי ולא דמוקרטי". את הדברים היא כתבה בעבר במאמר למגזין "ניו ריפבליק".
Read this article in English