שתף קטע נבחר

עשיר או עני? צורת הדיבור שלך תשפיע

השפה שבה אנו מדברים, היא הדרך שלנו להביע את עצמנו, לתאר דברים שקרו ולתכנן את אלו שעוד יקרו. מחקר חדש מראה כי השפה משפיעה גם על הנטייה שלנו לחסוך לעתיד. אז איך מדברים נכון?

שפה יוצרת מציאות כלכלית? יש שפות כמו סינית, יפנית, פינית וגרמנית, שבהן העתיד וההווה כרוכים זה בזה ובהן אומרים "אני הולך היום" וגם "אני הולך מחר". לעומתן, יש שפות כמו עברית או אנגלית, שבהן ההפרדה בין הווה לעתיד ברורה: "אני הולך היום" ו"מחר אני אלך".

 

 

מחקר חדש שנערך על ידי פרופ' צ'ן, מומחה לכלכלה התנהגותית מאוניברסיטת ייל, מגלה כי יש התאמה ברורה בין היחס בשפה לעתיד, לבין שיעור החסכון. כך שבארצות שבהן אין הבדל בין הווה לעתיד, שיעור החסכון היה גבוה משמעותית מאשר במדינות, כמו ישראל, שבהן יש הפרדה ברורה בין עתיד להווה.

 

כדי לבדוק את השערתו, פרופ' צ'ן בחן את תחזית מזג האויר המשודרת ב 20 מדינות ב OECD, וגילה כי עלייה של 20% בשימוש בפעלים בזמן עתיד בתחזיות של מדינה, נמצאה במתאם עם ירידה של 1%, באחוז החסכון מתוך התל"ג שלה. ישראל שבה קרוב ל-100% מהפעלים בתחזית הם בזמן עתיד, נמצאה במקום הרביעי מהסוף, עם קצת יותר מ-15% חסכון מהתמ"ג.

 

המחקר הוכיח ששפה יוצרת מציאות. ככל שהשפה כורכת יחד את ההווה והעתיד נחסוך יותר ואילו שפה שמפרידה בין הווה לעתיד, תגרום לנו לחסוך פחות.

 

האם אתם מדברים בשפת העוני או העושר?

בשל הקשר שבין שפת היום יום שלנו למציאות הכלכלית, השפה והביטויים שבה אנו משתמשים קובעים את מצבנו הכלכלי. כך שאם אנו רוצים לשנות את מצבנו הכלכלי, עלינו לבחון את השפה שבה אנו משתמשים ולאמץ שפה, שתוציא אותנו מאוברדרפט ואפילו תעשיר אותנו.

 

לא רק ההפרדה בין עתיד והווה משפיעה על ההתנהלות הכלכלית, אלא גם השימוש שלנו בתיאורים פסיביים ואקטיביים. עשו ניסוי וכתבו מדוע לקחתם את ההלוואה האחרונה שלכם ולאיזו מטרה? התשובות יגידו לכם האם אתם מדברים בשפת העוני או העושר.

 

אם אתם מדברים בשפת העוני בוודאי ציינתם מבחר גורמים שאירעו בעבר ואינם בשליטתכם, החל מהחלטות ממשלה וכלה במזל רע שהובילו אתכם לקחת את ההלוואה. שפת העוני כוללת בדרך כלל אשמה וביקורת כלפי בני הזוג, המדינה וכל גורם אחר שיש לו נגיעה למצב הכלכלי, ולכן היא גם טעונה בהרבה מאד כעס.

 

גם מילים כמו חייב, צריך או מוכרח, משויכות לשפת העוני, שכן הן מסירות את האחריות מהדובר והופכות את הפעולות לתוצר של כוח עליון. אם המטרה שלכם בלקיחת ההלוואה היתה לצורך מימון טיול בחו"ל, החלפת רכב, או כדי לשמור על רמת החיים שלכם באמצעות כיסוי המינוס, גם במקרה זה אתם דוברים את שפת העוני.

 

לעומתם, דוברי את שפת העושר, נושאים את עיניהם קדימה ולוקחים אחריות על התנהלותם הכלכלית. אם אתם דוברי שפת העושר ציינתם בוודאי כי לקחתם הלוואות כדי להגיע למטרות כלכליות או כדי לתקן טעויות אותן עשיתם בעבר.

 

ללמוד שפה חדשה

למילים ולמשפטים שאנחנו אומרים יש השפעה על מצבנו הכלכלי משום שבסופו של דבר שפה יוצרת מציאות, ולכן השלב הראשון הוא לזהות את ביטויי העוני בהם אנו משתמשים ולהחליף אותם בביטויים משפת העושר.

 

אחד המאפיינים העיקריים של שפת עוני הוא אמונה שאין ברירה. דוברי שפת העוני לא רואים את האפשרויות העומדות בפניהם ופוסלים על הסף את כל מה ששונה מהדרך לה התרגלו.

 

הם מבטלים אפשרויות לתשואות גבוהות מתוך חוסר אמונה וחשש להפסדים, מתייחסים להוצאות כאל הכרח ונותנים להם לנהל אותם עד ליצירת מצב בו חריגה תקציבית היא צעד בלתי נמנע, הם מתקשים להבדיל בין צרכים ורצונות ומתייחסים להכל כאל "חובה", ונותנים לתלות את התקווה לשינוי כלכלי במזל הטוב.

 

דוברי שפת העוני מדברים באמירות כלליות כדוגמת "יהיה בסדר", "כולם עושים", "אם לא מתחייבים לא מגיעים לכלום", "מהילדים לא חוסכים", "יקר זה טוב" ועוד. הם מעדיפים גם את הסטטוס ורמת החיים על פני החסכון גם במחיר של חיים שלמים במינוס, וכפי שכבר אמרנו כולם אשמים במצבם הכלכלי חוץ מהם.

 

איך עוברים משפת עוני לשפת העושר? הסוד טמון בלקיחת אחריות על המצב, בהבנת ההבדל בין הכרח ורצון ובשינוי התפיסה. אם בתשובתכם לגבי ההלוואה כתבתם "הייתי חייב לקחת הלוואה כי המשכורת לא מספיקה", בשפת העושר הייתם עונים "קשה לי להסתדר, כי נאלצתי לוותר על דברים חשובים לי בגלל ששכרי נמוך".

 

השלכת האשמה על גורמים חיצוניים, ושימוש במשפטים כדוגמת "בכל אשמה הממשלה", משאירים אתכם בשפת העוני. תרגום שלהם לשפת העושר היה נשמע כך "גזירות הממשלה גרמו לי לנקוט בצעדים לא נעימים אך הכרחיים" ומאפשר לכם לשלוט בסיטואציה.

 

נקודת המוצא של חשיבת עושר היא שהכל בידיים שלנו ובר תיקון. במקום לחפש אשמים, דוברי שפת העושר מחפשים פתרונות, בונים תוכניות לעתיד ומחפשים את הידע שיעזור להם להתקדם בחיים. הם מביטים קדימה, ואינם חוששים לפעול ולהעז משום שיש להם תוכנית פעולה מסודרת.

 

דוברי שפת העושר בוחנים את ההחלטות שלהם בהתאם לתקציב ולסדרי העדיפות שלהם, ולכן הם לא חוששים לרדת ברמת החיים בטווח הקצר כדי ליצור השקעות שיסייעו להם להתקדם כלכלית בעתיד.

 

מי שיבחר ללמוד את שפת העושר ולפתח בקיאות בה יוכל לשפר את מצבו הכלכלי ולקחת החלטות חכמות יותר לטווח הארוך. על אף שהתהליך של הפיכת משפטי עוני למשפטי עושר יכול להראות לנו מאולץ בהתחלה, הוא הופך עד מהרה לדרך המחשבה העיקרית שלנו ומכוון אותנו כמו מצפן לעבר יציאה ממינוס, עצמאות כלכלית והתנהלות נכונה.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השלכה כלכלית
צילום: shutterstock
מומלצים