שיעור בכימיה. אובמה ונשיא סין במפגש במדבר
התקפות סייבר נגד מטרות אמריקניות, דיכוי זכויות אדם בטיבט והתחמשות צבאית של בייג'ינג. נשיא ארה"ב ועמיתו הסיני שי ג'ינפינג ייפגשו מחר לסדרת שיחות לא מכופתרות בחווה מבודדת בקליפורניה. על סדר היום מחלוקות רבות בין שתי המדינות, אבל בעיקר רצון של שניהם ליצור בסיס למערכת יחסים אישית וישירה
עוד חדשות בעולם :
פוטין הודיע בשידור חי: אני מתגרש
משטרת בייג'ינג לנשים: הימנעו ממיני באוטובוס
ארדואן לא מתרגש מהמחאה: נמשיך לבנות הקניון
תקדים: בריטניה תפצה את מורדי המאו מאו מקניה
כדי ליצור אווירה מתאימה לשיחות בחר אובמה שלא להזמין את נשיא סין לבית הלבן הפורמלי והמכופתר, אלא לחווה היוקרתית "סאנילנדס" שנמצאת במדבר קליפורניה. בחווה זו עשו בעבר שימוש נשיאים קודמים החל מימיו של דווייט אייזנהאואר באמצע המאה שעברה.
הפגישה בחווה המבודדת תאפשר לשני המנהיגים לדבר בחופשיות וביעילות הרחק מן המצלמות מבלי שכתבים ישאלו את אובמה על מצב זכויות האדם בסין ומבלי ששי יצטרך להשיב שזרים לא צריכים להתערב בנושאים סיניים פנימיים. לשני הצדדים אין ספק שכל הנושאים בעלי החשיבות יעלו בשיחות בין אובמה לבין שי, אבל זה ייעשה בצורה בלתי רשמית וכביכול ספונטנית.
באופן פרדוקסלי, אובמה ושי זקוקים זה לזה
נשיאי ארה"ב וסין יקיימו סדרת פגישות ממחר אחר הצהריים, יאכלו ביחד ארוחת ערב ויסתגרו לשיחות אישיות יותר בשבת. ההערכה בוושינגטון היא שהנשיא שי פתוח לשיחות כנות עם עמיתו האמריקני ומעוניין להשיג תוצאות חיוביות. "יש סיבה לתקווה שהנשיאים ינהלו שיחות כנות, ענייניות שיניבו תוצאות", אמר בכיר בבית הלבן בשיחת רקע שערך עם כתבים לקראת המפגש בין מנהיגי שתי המעצמות.
באופן פרדוקסלי, אובמה ושי זקוקים זה לזה. הכלכלה האמריקנית והכלכלה הסינית זקוקות תלויות זו בזו. לסין יש עניין בשיקום הכלכלה האמריקנית ובהחזרת כוח הקנייה של הצרכן האמריקני של מוצרים סיניים. מצד שני, לארה"ב יש עניין בהאצת מנוע הצמיחה הסיני, שהואט ומאיים על הפתיחות הסינית לעולם.
פרשנים מעריכים כי ביצוע רפורמה בסוגיית זכויות אדם היא אינטרס סיני מובהק. מאות הפגנות שנערכות מדי יום במדינה הקומוניסטית נגד מצב זכויות האדם בה מסכנות את השקעות הזרות במדינה ואת הסחר הבינלאומי - בתקופה שבה סין משוועת לצמיחה כלכלית. לארה"ב ולסין יש אינטרס משותף לפעול לשיפור המצב הכלכלי לא רק של שתיהן אלא בכלל ברחבי העולם.
בניגוד לעבר, לארה"ב יש פרטנר סיני
מנהיגה החדש של סין, שמונה לתפקיד באמצע חודש מרס, נראה כמי שמעוניין בהידברות עם אובמה ועם הציבור האמריקני בניגוד לקודמיו בתפקיד. כמו כן, נראה שאובמה ושי מעוניינים למסד את מערכת יחסים האישית ביניהם כדי שיוכלו לפתור בעיות שצצות בקו ישיר ללא מתווכים.
לאחר פעולת "ריכוך" שביצע היועץ לביטחון לאומי טום דנילון, ששהה לא מזמן בבייג'ינג לפגישות מכינות, ישמע שי ישירות מאובמה על ההתנגדות הנחרצת של ארה"ב להתקפות המקוונות על סוכנויות אמריקניות שמקורן בסין. לטענת ארה"ב, צבא סין אחראי להתקפות המקוונות, אך בייג'ינג מכחישה את ההאשמות נגדה ודורשת שיציגו בפניה הוכחות. בכל מקרה, הסינים טוענים שהם עצמם מותקפים על ידי האקרים אמריקנים, אבל אין להם הוכחות שמראות שמדובר בהתקפות סייבר ביוזמת הממשל בוושינגטון.
התקפות הסייבר הסיניות הן הנושא הראשון שיעלה אובמה בשיחות עם עמיתו הסיני. סין מצדה מודאגת מדוקטרינת ההתקרבות מזרחה של אובמה בדמות חיזוק בריתות צבאיות עם מדינות שכנות לסין, פתיחה בדיאלוג דיפלומטי עם מדינות לוויין לשעבר של סין ותגבור הכוח הצבאי האמריקני באוקיינוס השקט.
משימה משותפת: לעצור את ה"משוגע" מקוריאה
עוד נושא שיעלה בשיחות בין שני המנהיגים הוא זה של צפון קוריאה - מקור לדאגה לשתי המעצמות. המדינה הקומוניסטית המבודדת מדאיגה את האמריקנים שמחויבים לביטחונן של דרום קוריאה ויפן ושל הכוחות האמריקניים שמוצבים במזרח אסיה.
אך הדאגה מצעדי פיונגיאנג איננה רק מנת חלקה של וושינגטון, ובאחרונה גם הסינים מבינים שהפרובוקציות של קים ג'ונג און עלולות להצית מלחמה. אם אכן תפרוץ מלחמה מסתכנת צפון קוריאה בחיסולה כמדינה עצמאית שמשמשת על תקן של אזור חיץ בין סין לבין הכוחות האמריקניים שמוצבים בדרום קוריאה. מדינה קוריאנית מאוחדת שזוכה לתמיכה צבאית אמריקנית זה תמריץ מספיק טוב בשביל סין כדי להתחיל להפעיל לחץ גדול על קים להיכנס לתלם.
מגישי תוכניות הבידור בארה"ב לא מפסיקים להזכיר לציבור האמריקני את ההבטחה של הנשיא לשעבר ג'ורג בוש הבן ועוזריו שהפלישה לעיראק תמומן מכספי ייצוא נפט עיראקי. אלא שארה"ב "שפכה" בעיראק טריליון דולר ודווקא סין היא זו שקוטפת עכשיו את הפירות.
סוגיית סוריה: איך נפטרים מ"החיבוק הרוסי"?
גורמים וחברות סיניים משקמים את בארות הנפט במדינה הערבית וחצי מייצוא הנפט העיראקי זורם לסין. לאובמה אין בעיה עם זה משום שצריכה סינית של נפט עיראקי באה על חשבון צריכת נפט מאיראן, שנתונה לסנקציות בינלאומיות בשל תוכניתה הגרעינית.
גם סוריה תעמוד על סדר היום של שני המנהיגים. אובמה ינסה לחלץ את הסינים מ"החיבוק הרוסי" ולבודד את מוסקבה כדי ללחוץ להעביר במועצת הביטחון של האו"ם החלטה נגד משטרו של בשאר אסד.
מה שעשוי להיות המוקש הגדול במפגש הפסגה בין אובמה לבין שי הוא שאלת עצמאותה של טיבט והדיכוי הסיני של זכויות אדם בחבל זה ובמקומות אחרים במדינה. אובמה ניצב בפני דילמה גדולה ביותר משום שמצד אחד הוא רוצה להצטייר כמי שמגן על זכויות אדם, אך מצד שני הוא חושש להרגיז את הסינים ולפגוע ביכולתו להגיע איתם להבנות בנושאים שחשובים לו באמת. הדוברים האמריקנים השונים "מביעים דאגה" מהפרת זכויות האדם הטיבט, אבל אובמה עצמו לא התייחס בפומבי לנושא מאז כניסתו לראשונה לבית הלבן בינואר 2009.
בעוד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עושה באחרונה קולות של מנהיג שרוצה להחזיר את ארצו למרכז הזירה הבינלאומית, הרי שהמעצמות של המאה 21 הן ללא ספק ארה"ב וסין. מפגש הפסגה שיחל מחר במדבר קליפורניה בין אובמה לבין שי עשוי ליצור את הבסיס לקידום הכלכלה והביטחון העולמי במאה ה-21.