3,000 בדואים הפגינו: ברוח ודם נפדה את הנגב
המפגינים מוחים נגד תוכנית להסדרת ההתיישבות בנגב. "אנחנו גרים באדמות שלנו, אבל המדינה מנסה לגנוב אותן", הסבירה אחת מהם. המשטרה הופתעה ממספר המפגינים
התוכנית לפינוי יישובים בלתי מוכרים בנגב ולהכרה באחרים שבהם תתרכז האוכלוסייה הבדואית באזור - מקוממת עליה רבים, והיום (ה') חלקם יצאו למחות בשטח. כ-3,000 מפגינים צעדו בבאר שבע במחאה על מתווה בגין-פראוור להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, ועשו את דרכם לקריית הממשלה ובית המשפט בעיר. "ברוח ובדם נפדה את אדמתנו", התנוססו הכתובות בידי המפגינים, שחלקם גם הניפו את דגל פלסטין.
המשטרה סגרה מספר צמתים וצירי תנועה בקטע שבין השוק לקריית הממשלה כדי לאפשר את קיום התהלוכה, אך אנשיה הודו כי הופתעו ממספר המפגינים והתעורר חשש כי ההפגנה תגלוש לפסים אלימים ולפרובוקציות. לאזור הוזעקו כוחות משטרה נוספים על מנת לשמור על הסדר.
אסמא שהשתתפה בהפגנה אמרה: "אני חלק מהמיעוט הערבי במדינה. אנחנו גרים באדמות שלנו אבל המדינה מנסה לגנוב אותן מאיתנו. מדובר בשני אחוזים מכל שטח הנגב". היא קבלה כי "בעקבות הנכבה שלנו המדינה לא מתייחסת אלינו כאזרחים שווי זכויות".
פאדי אלזיאדנה הפגין גם הוא. לדבריו, "המדינה מאכזבת אותנו. בכל מדינות העולם למיעוטים יש זכויות, אבל פה זה אחרת. המצב רק הולך ומידרדר. אני שמח שאנשים באו להפגנה הזו, זה יעזור לנו להיאבק יותר על הזכויות לגבי היישובים הבדואים". הח"כ לשעבר טאלב א-סנע, חבר בוועדת ההיגוי לערביי הנגב, אמר כי הוא ואנשיו יעשו כל שביכולתם על מנת שמתווה החוק לא יעבור.
הממשלה אישרה את דו"ח פראוור בספטמבר 2011, שקבע מתווה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב. זאת במטרה לפתור באופן סופי את תביעות הבעלות של הבדואים על קרקעות הנגב, תוך הצעת מתווה של פשרה הכוללת העתקת מקומות מגורים ופיצויים כספיים באופן שיביא
לסיום ההתיישבות הבלתי חוקית. הדו"ח מתייחס לתביעות הבעלות שהגישו הבדואים בין השנים 1979-1971, בעקבות החלת הסדר המקרקעין בנגב הצפוני, בקרקעות שגם כיום מיושבות או מעובדות על ידי מגישי התביעות. מתווה התוכנית נועד לאפשר קיבוץ ההתיישבות המפוזרת לכפרים לצורך העברת תשתיות ומערכות כמו בריאות וחינוך.
בינואר האחרון הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הקצה ליישום התוכנית כ-1.2 מיליארד שקל, שבמסגרתה אמורים היו להרחיב יישובים קיימים ולקלוט תושבים ביישובי המועצה האזורית אבו-בסמה. כמו כן הודיעו על הקמת יישובים נוספים במסגרת תוכנית המתאר המחוזית באר-שבע. אך התוכנית התקבלה ברגשות מעורבים הן בקרב הבדואים והן בקרב מבקרים מימין.
Read this article in English