פשרה נוסח פוטין: ספרי חב"ד - למוזיאון היהודי
עשרות-אלפי ספרי חסידות וכתבי יד נדירים מועברים למוזיאון היהודי במוסקבה, לאחר מאבק ממושך. מאות חסידים הגיעו לטקס - וגם נשיא רוסי אחד, שהרים כוסית "לחיים" ואמר: הספרים הללו חוזרים לעם היהודי. אנו נותנים אותם מכל הלב
האם "אוסף שניאורסון" בדרך חזרה לברוקלין? נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הודיע היום (ה') על העברת ספרי האדמו"ר החמישי של חב"ד, המוחזקים בספרייה הלאומית במוסקבה - אל המוזיאון היהודי בעיר. בכך, למעשה, החזיר אותם הנשיא הרוסי לידיים יהודיות – לראשונה מאז הוחרמו על ידי השלטון הקומוניסטי לפני כמאה שנה.
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
בחב"ד, שאנשיה פועלים מאז שנות התשעים להשיב את האוסף אל מרכז החסידות בניו-יורק, מקווים כי מחוות פוטין תתברר כתפנית היסטורית בעמדת רוסיה בסוגיה, שסופה בהחזרתו לארה"ב.
חב"ד ניהלו משפט נגד רוסיה
עד עתה התנגדו השלטונות במוסקבה באופן עקבי ונחרץ להשבת הספרים והכתבים יקרי הערך של רבי שלום בער שניאורסון - כמה עשרות-אלפים - לידי מוסדות חב"ד, והאחרונים מנהלים מאבקים משפטיים בינלאומיים כדי לחייב את הרוסים בכך. אחד השיאים בפרשה נרשם לפני כשלוש שנים, כאשר בית משפט פדרלי בארה"ב קבע כי האוסף יועבר לאלתר לספריית החסידות בברוקלין, אך רוסיה סירבה להכיר בפסק הדין ובסמכות האמריקנים לדון בכך, ולא צייתה להחלטה – דבר שגרם למתיחות גדולה גם בין המדינות.
בחודש ינואר השנה, פסק השופט רויס למברט במחוז קולומביה כי הפדרציה הרוסית מחויבת לשלם קנס יומי בסך 50 אלף דולרים, על כל יום שבו היא מחזיקה את הספרים וכתבי היד ברשותה. בתגובה, הגיב שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ואמר כי "מדובר בהחלטה שערורייתית שאין לה מה לעשות עם הצדק".
באחרונה, לאחר הקמת מוזיאון יהודי במוסקבה, ריככו הרוסים לראשונה במעט את עמדתם, והחליטו כי במקום להחזיק את האוסף בספריית לנין הלאומית - הוא יועתק למוסד החדש. החזרת הספרים לידיים יהודיות היא סמלית בלבד, שכן הם נשארים בבעלות רוסיה, אך בחב"ד רואים בכך צעד היסטורי שיוביל ל"גאולתם". גם החזקתם במוזיאון החדש לא תהיה ככלל המוצגים בו, אלא בכספת שמורה ומאובטחת, אם כי הציבור יוכל לעיין בהם.
הנשיא הרים כוסית "לחיים" עם החסידים
ההכרזה הרשמית על ההחלטה ניתנה היום בטקס חגיגי, בהשתתפות הנשיא פוטין ובכירים רוסים אחרים; רב המדינה בערל לאזר (האחראי גם על המוזיאון היהודי) ושליחי חב"ד במדינות חבר העמים. "היום הספרים הללו חוזרים לעם היהודי, ואנחנו נותנים לכם אותם מכל הלב", הודיע הנשיא. "אני יודע כמה שנים וכמה מאבקים ניהלתם על מנת שסוף-סוף הספרים הללו יהיו בידיים שלכם, ואני מקווה שאחרי שספריית שניאורסון שבה למרכז היהודי, יוכל כל אדם ברוסיה ובעולם כולו לבוא לכאן ולעיין בהם".
הרב לאזר הכריז בהתרגשות "חג שמח" ו"לחיים", ופנה לפוטין: "ביום הזה אני רוצה להגיד תודה לנשיא.
אני רוצה להגיד לך תודה על כל מה שאתה עושה לעם שלנו, אנחנו מרגישים טוב עם כל העמים ברוסיה, וזה הרבה בזכותך. בזכות הגישה שלך, הרצון שלך. בהחלטתך היום לקחת על עצמך אומץ לעשות צעד גדול וחשוב ולהחזיר את הספרים, שיהיו בידיים יהודיות. אנחנו זוכרים את המילים של הרבי שלנו, שדיבר על כך שיבוא יום שיחזירו את הספרים הללו ליהודים. בשבילנו זה דבר חשוב ביותר".
"אוסף שניאורסון" מונה כ-12 אלף ספרי חסידות שונים יקרי מציאות, וכ-50 אלף מסמכים נדירים, בהם 381 כתבי יד, כך על פי סוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טאס". במהלך מלחמת העולם הראשונה הולאם האוסף על ידי השלטון הבולשביקי והועבר לספריית לנין שבמוסקבה.