שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

חופש גדול משאיר להורים כסף קטן: איך להיערך?

ימי החופשה הקרבים, גורמים למשפחות רבות להיכנס להוצאות גבוהות מהרגיל ולהגדיל את מסגרת האשראי שלהן - פעולה שעלולה להשפיע על כלל חודשי השנה. אז איך אפשר להעסיק את הילדים בלי לקרוע את הכיס? במסגרת פרוייקט משפחה בצמיחה, ynet בשיתוף בנק הפועלים פותחים שבוע של מדריכים על ההכנות לחופש והכיס שלכם

החופש הגדול המתקרב ובא, מעלה לא מעט חששות אצל הורים רבים. הצורך לדאוג לתעסוקה עבור הילדים, כמו גם שלל הוצאות נוספות שייחודיות לקיץ, מכבידים במיוחד על ניהול משק הבית.

 

 

כדי להתמודד עם האתגר, הכלל הראשון והחשוב הוא - להתכונן. לא להגיד "נתגלגל ותוך כדי נמצא פתרונות", אלא לנסות להיערך עד הפרטים הקטנים כבר כעת. אי תכנון הוא מתכון בטוח לחוסר שליטה בהוצאות, ולבור בתקציב המשפחתי.

 

כדאי שנבהיר לעצמנו קודם "איפה הכסף". שבו עם ילדיכם התאימו ציפיות ופעילויות ליכולת הכלכליות וצאו לחופש הגדול כך שאתם גם יודעים איך תסיימו אותו.

 

בייביסיטר או ערך מוסף

הבור הכספי הגדול ביותר נפער בסעיף הקייטנות. ראשית, לא כל מה שנוצץ – זהב. לא כל קייטנה יקרה ומצועצעת בהכרח תהיה המהנה ביותר לילדכם. בשנים האחרונות פורחת תעשיית הקייטנות וההורים מתפתים להוציא אלפי שקלים על קייטנות "קונספט". חבל ומיותר.

 

שאלו את עצמכם מה מטרת הקייטנה? האם היא בייביסיטר לילדים רק שלא ישבו בבית בבטלה, או שאתם רוצים שיקבלו ערך מוסף בהזדמנות זו. שנית, תוכלו למצוא קייטנות זולות יותר ולא פחות מהנות במתנ"סים ובמרכזים הקהילתיים הסמוכים לביתכם.

 

 (צילום: לנה יהודאי) (צילום: לנה יהודאי)
(צילום: לנה יהודאי)

ככל שהכסף שאתם משלמים הולך לתכנים עצמם ולא לתקציב הפרסום והאטרקציות המגלומניות של הקייטנות המפתות – כך ייטב לילדכם. נכון, צריך להשקיע קצת עבודה בחיפוש הקייטנה הקהילתית הקרובה לביתכם אך זה בהחלט שווה.

 

הפתרון האידיאלי בנושא זה נקרא "קייטנת הורים". יותר ויותר הורים מתגבשים כקבוצה ומארגנים פעילויות לכל ילדי הקבוצה כאשר לכל הורה יום (או יותר) עליו הוא אחראי.

 

פתרון זה "עולה" ביום חופשי על חשבון העבודה אבל חוסך הוצאות גבוהות בהרבה. "מה שחשוב לילדים זה להיות ביחד ולבלות במסגרת פעילות כלשהיא", אומרת שרון לוין מפתחת ההדרכה בארגון פעמונים. "הם לא צריכים אטרקציות נוצצות כדי ליהנות אחד עם השני. הפעילו את היצירתיות ותמצאו כי גם טיול קצרצר בחיק הטבע או סדנת יצירה – יכולים להיות חווייתיים ומהנים מאוד".

 

לוין מזכירה "במקרה זה, צריך לקחת בחשבון ההוצאות הכרוכות תחת משמרתכם והיכולת שלכם לטפל במספר גדול של ילדים". לטענתה כולם מרוויחים מכך. "הרווח בפתרון זה כפול ומכופל. אתם יוצרים גיוון ועניין אצל הילדים כי כל הורה וסגנון הפעילות שלו. מבחינת עלות, אין ספק שזו העלות המינימלית ביותר. אתם מרגישים הכי בנוח כשילדכם בידיים נאמנות ומוכרות של חברים וכמובן הילדים נהנים בחברת חבריהם הטובים ולא צריכים להתאקלם בקייטנה חיצונית".

 

ומה עושים אחרי שהקייטנה מסתיימת? ילדים קטנים שאינם יכולים להישאר לבד בבית מהווים דאגה משמעותית להורים צעירים שעובדים ולא יודעים מה לעשות לאחר הקייטנה של חודש יולי. גם עבור ילדים גדולים יותר שיכולים להישאר בבית, צריכים ההורים לדאוג לתעסוקה ונושא זה מקור לדאגות רבות.

 

שיתוף הילדים – גם חינוכי וגם כלכלי

ניתן לשנות את משחק התפקידים ולהעביר חלק מהאחריות על ניצול הזמן והפגת השעמום - גם לילדים. איך עושים את זה? מעודדים אותם לגלות אחריות. נלמד ונרגיל את הילדים לכך שאת השאלה "מה אני אעשה?" יפנו אל עצמם וההורים יסייעו להם להתארגן מבחינת סדר יום, תכנון החופש וסיפוק האמצעים הנצרכים במסגרת תקציב סבירה.

 

לוין מסבירה איך עושים את זה: "עוד לפני תחילת החופש נשב עם הילדים, נסביר להם לקראת מה אנו הולכים, כל ילד יכין לעצמו רשימה של כל הדברים שהוא רוצה לעשות במשך החופש: ללכת לחברים, לספריה, לבריכה, לדודים, להקים מחנה, לעשות עבודות יצירה, פעילות בתנועת נוער, ללכת לטיול, לפארקים ולשמורות הטבע ועוד.

 

כל ילד יכין או יוריד מהאינטרנט לוח חופש ויתחיל בצעדים ראשונים של תכנון. אנו ההורים נלווה את התהליך, נסייע במתן עצות אך נשדר תמיד: 'אנחנו בשותפות מלאה בנושא האחריות על התעסוקה שלך בחופש'".

 

ילד שקם בבוקר ויודע שיש לו דבר אחד מתוכנן לאותו היום – זה משנה לו את כל היום. מומלץ להחליט על דמי כיס קבועים לילדים הגדולים יותר, כחלק מחינוך פיננסי שאנו רוצים להעניק לילדנו.

 

אם נחליט על סכום כסף מראש שאנו מעוניינים לתת לכל ילד, הילדים יצטרכו להחליט בעצמם על מה מוציאים וכמה והאם זה משתלם להם. כדאי לעודד את הילדים למצוא הכנסות המותאמות לגיל שלהם. מתן דמי כיס לילדים יעזור לכם ולילדים שלכם לשלוט בהוצאות על הבילויים הרבים של החופש. יש לשים לב, שאתם מגדירים בדיוק למה מיועד דמי הכיס, שלא יהיו מריבות וחילוקי דעות בעניין.

 

"אנו נפגשים יותר ויותר עם משפחות שנכנסות לגירעונות ולחובות בעקבות החופש הגדול ובמשך כל השנה גוררים את החוב מהקיץ" אומר אוריאל לדרברג, מנכ"ל ארגון פעמונים. "הדרדרות כלכלית זו - אינה גזירה משמים. כולנו צריכים לגלות אחריות ולדעת לחיות ממה שיש ולא ממה שאין. אם אין ביכולתנו להוציא סכומי כסף גדולים על פעילויות יקרות, יש לעשות את ההתאמות הנדרשות לפי היכולת הכלכלית. אל לנו לשעבד את העתיד הבטוח למען ההווה בר החלוף".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחשבו על הפעלות מקוריות וחינוכיות
צילום: shutterstock
מומלצים