הפגנה באוני' העברית: 'פגיעה קשה במדעי הרוח'
כ-100 מרצים וסטודנטים מוחים נגד הכוונה לצמצם משמעותית את הפקולטה: "רוצים לסגור 100 קורסים, אומרים למרצים ללכת הביתה". הסטודנטים: "נתנגד בכל תוקף". האוניברסיטה: "הייעול הכרחי, מספר הקורסים שייסגרו נמוך בהרבה"
כ-100 סטודנטים וחברי הסגל הזוטר באוניברסיטה העברית בירושלים מפגינים היום (ב') בקמפוס הר הצופים נגד החלטת ההנהלה לבטל עשרות קורסים בפקולטה למדעי הרוח. לטענת המפגינים הכוונה היא לסגור 100 מכ-500 הקורסים – צעד שיפגע קשות בפקולטה, בסטודנטים, בחוקרים ובמרצים. המפגינים נושאים שלטים שעליהם נכתב "חלף עם הרוח" ו"הרוח נושבת קרירה, נוסיף עוד מרצה למדורה".
מנגד טוענת הנהלת האוניברסיטה שמדובר בהליך התייעלות הכרחי ושבכל מקרה מדובר במספר קטן הרבה יותר של קורסים שעומדים להיסגר.
דעות לכאן ולכאן - עוד על מדעי הרוח ב-ynet:
את המאבק מנהל ארגון מו"ח (מורים וחוקרים), שמייצג את כל הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטה, שכולל כ-2,000 מרצים שלא מן המניין, מסטרנטים, דוקטורנטים, עמיתי הוראה מן החוץ ומורים מן החוץ. למאבק הצטרפו אגודת הסטודנטים וכן
סטודנטים רבים למדעי הרוח.
לטענת מזכיר ארגון מו"ח, עמוס שלין, רבים מחברי הארגון קיבלו בשבועות האחרונים זימון לשימוע לפני פיטורים. "ככל שעברו הימים הבנו שמדובר במגמה, וכשביררנו עם גורמים בתוך האוניברסיטה נודע לנו על הכוונה לסגור כחמישית מהקורסים", הוא אומר.
לדבריו, החלטת האוניברסיטה מנוגדת להסכם שנחתם עמם במרס 2012, ובו סוכם על מתן ביטחון תעסוקתי למורים ותיקים ודוקטורנטים: "ההסכם נכנס לתוקף השנה והם למעשה לא מיישמים אותו. באוניברסיטה מדברים על תהליך של התייעלות, אז למה לא לשתף אותנו ואת הסטודנטים? בואו נחשוב יחד ונמצא פתרון אחר. מה הבעיה לקחת מרצה שהוא ד"ר ולמצוא לו קורסים במדעי החברה במקום להגיד לו 'לך הביתה'? מדובר באנשים שהשקיעו 20 שנה ויותר באוניברסיטה העברית ועכשיו מראים להם את הדלת החוצה".
הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית כוללת קורסים בתלמוד, היסטוריה, פילוסופיה, שפות, תרבות, אמנות, חינוך ועוד. במשך שנים סובלות כל הפקולטות למדעי הרוח באוניברסיטאות בארץ מירידה במספר הנרשמים, אבל על פי נתוני אגודת הסטודנטים של העברית, השנה דווקא נרשמה עלייה במספר הסטודנטים. על פי נתוני המועצה להשכלה גבוהה,
שיעור הסטודנטים לתואר ראשון במדעי הרוח בכלל האוניברסיטאות בשנת תשע"א עמד על 7.5 אחוזים.
יו"ר ארגון מו"ח, ד"ר אסתר סרוק, אמרה בתגובה להחלטה של הנהלת האוניברסיטה: "אני מצרה על ההחלטה האומללה שתפגע באיכות ההוראה כדי לתקן תקלות באופן ניהול הפקולטה. בקור רוח מפזרים לכל רוח את שלל המורים הטובים ואת עתודת הסטודנטים".
יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה, גיורא ואלה, לומד בפקולטה למדעי הרוח תואר ראשון בפילוסופיה. הוא וחבריו חוששים כיצד תשפיע עליהם החלטה זו: "זה פשוט מתסכל. הצמצום יביא לכך שהלימודים יהיו פחות מגוונים. נתנגד בכל תוקף לפגיעה בסטודנטים, במרצים, באיכות ההוראה ובסגל אקדמי".
מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "כחלק מתהליך העבודה, האוניברסיטה מייעלת באופן שוטף חלק מפעילותיה, ובין היתר מצמצמת במידת האפשר את הקורסים שבהם לומדים פחות מעשרה סטודנטים. עדיין אין מידע על אודות מספר הקורסים שיבוטל, אבל הוא נמוך משמעותית מ-20 אחוז. אנחנו משקיעים את כל המאמצים האפשריים על מנת שצמצום הקורסים לא יוביל לפיטורי מרצים ומתרגלים".