עבודות מסוכנות לצעירים בקיץ: איך להיזהר?
התייבשות בשמש, פגיעה בגב בשל הרמת משאות כבדים ואלתורים שלא בהתאם לכללי הבטיחות - הן חלק מהסכנות האורבות לבני הנוער במהלך חופשת הקיץ. המוסד לבטיחות וגהות מספק מספר טיפים חשובים שעשויים להציל חיים
בין שלל העבודות שמוצפות בבני הנוער במהלך החופש הגדול, יש כאלה שעלולות לסכן את העובדים בהן, למשל בענף הבנייה, עבודות גינון, סיוע כמחסנאים, עבודות ניקיון ועבודת במפעלי תעשייה. גם בעבודות 'שגרתיות יותר', דוגמת מלצרות והדרכה בקייטנות - אורבות סכנות כמו התייבשות בשמש למשל. כיצד אפשר לשמור על הבטיחות של העובדים הצעירים?
עוד על עבודת בני נוער - בערוץ קריירה
- בני נוער: האפליקציה שתגדיל לכם את השכר החופש הגדול בפתח: עבודות לצעירים
- ניצול בני נוער - מתכון בטוח להרס שוק התעסוקה
מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות, דניאל חדד, מדגיש כי האחריות לדאוג לבטחונם של כל העובדים במפעל או בחברה, מוטלת על המעסיקים. עם זאת, גם בני הנוער צריכים להיות מודעים לכל מה שקשור בבטיחות ובכללי עבודה נכונים. לפניכם מספר טיפים שמספק חדד למעסקים ולעובדים הצעירים:
אל תתביישו לבקש הדרכה - עם הקבלה לעבודה, המעסיק מחויב לקיים הדרכה בדבר הסיכונים הקיימים במקום העבודה ובמיוחד בעמדת העבודה הספציפית. בנוסף, חשוב לקבל גם הדרכה בנוהלי חירום, כלומר מה לעשות וכיצד להגיב אם העובד הצעיר נתקל בתקלה, בשריפה, בבעיה עם לקוחות או בכל תקלה אחרת.
מעסיקים צריכים לזכור שהנוער שיוצא לעבודה הוא חסר ניסיון ולכן ההדרכה חשובה ביותר. ההדרכה צריכה להיות מובנת ויש לקבל את תמצית ההנחיות בכתב. מבחינת העובדים - בקשו את ההדרכה הרלוונטית, ואם נתקלתם במצב חדש או בכלי שאינם מכירים - אל תתביישו ואל תהססו לדרוש הדרכה מהמעסיק.
ציוד מגן מציל חיים - המעסיק מחויב לתת לעובדים ציוד מגן ואמצעי מגן הנדרשים והמתאימים לביצוע עבודתם. על העובדים מוטלת החובה להשתמש בציוד ובאמצעי המגן שקיבלו, לשמור על תקינותם ולהודיע למעסיק על כל פגם או תקלה בהם.
זהירות: אילתורים וקיצור תהליכים - אל תאלתרו, שכן ביצוע עבודה שלא בהתאם לנהלים ולכללי בטיחות עלולה לגרום לתאונות ולפגיעות קשות. באותה מידה - אל תנסו לקצר תהליכים, שכן גם זה עלול לסכן אתכם.
שינה טובה - השתדלו לישון לפחות 8-7 שעות בלילה שלפני יציאתכם לעבודה. בילוי עד השעות המאוחרות תגרום לעייפות ולחוסר ריכוז.
שימרו על ניקיון - יש לשמור על ניקיון אזור העובדה – חוסר סדר, בלאגן ולכלכוך – מהווים מפגעי בטיחות.
משקל - אם אתם ממלצרים, עובדים במטבח או בתעשייה, אל תנסו להרים משאות מעבר ליכולתכם. מאמץ בהרמה, הרמת משאות רבים וכדומה, מחייבים מיומנות. הרמה לא נכונה עלולה לפגוע בגבכם ולגרום לנכות.
לבוש הולם - התאימו את הלבוש לסוג העבודה שאתם מבצעים. כך למשל, עבודה בחוץ תחת השמש, מחייבת חבישת כובע וביגוד מתאים כולל נעליים נוחות וסגורות.
שתו הרבה מים - בין אם אתם עובדים בחוץ ובין אם במקום מקורה - השתדלו לשתות משקאות מרווים ולא ממותקים כדי למנוע התייבשות.
היזהרו ממכשירי חשמל - היזהרו בשימוש ובעיסוק בחשמל ומכשירי חשמל, גם אם זו נראית לכם כמו עבודה שגרתית. דעו - אם עוד לא חגגתם יום הולדת 18, אסור לכם על פי חוק לנקות או להפעיל מכשור עם להב כמו מכונות לעיבוד בשר, מערבל חשמלי, מסור חשמלי וקוצץ חשמלי.
דווחו - נתקלתם במפגע בטיחותי או בעבודה מסוכנת? עדכנו את המעסיק ובקשו שיתקן את המצב.
יש לכם שאלות בנושאי בטיחות ובריאות בעבודה? באפשרותכם לפנות בצורה אנונימית למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות בטלפון 03-5266455 או במייל info@osh.org.il.