חוק חינוך חינם? לא בבית ספרנו
"בואו תהיו אתם ההורים שעומדים מול כולם ומספרים שקשה להם. לכו תקטלגו את הילדים שלכם בתור אלו שההורים שלהם עושים בעיות. תסבירו להם שזה רשות ובחרתם לשלם את חשבון החשמל ולא עבור שיעור בישול". טלי בריל תוהה מתי תושמט המילה "חינם" מאחד החוקים שעולים להורים הכי הרבה כסף
אחד המשפטים הראשונים שלמדתי בראשית דרכי בעולם הפרסום והשיווק זה שהמילה "חינם" לעולם תבוא עם כוכבית. בכוכבית, באותיות הכי קטנות, יגלה הצרכן שאין בעצם כלום חינם. אז מה הפלא ששוב החינם הזה הולך לעלות לנו יותר?
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
אז נכון שכבר המון זמן מדברים על ביטול תשלומי ההורים, החובה והרשות יחד. בכנסת הקודמת אפילו עברה בקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ זבולון אורלב לבטל אותם לחלוטין.
עוד כתבות
- אז כמה נשלם על גן בשנה הבאה? מדריך להורים
אז, כמו כל דבר במדינה, גם קמו שתי ועדות: האחת ועדת שושני, שהמליצה על שינוי המתכונת של הגבייה הנוכחית וגבייה בהתאם לרמת ההכנסה של ההורה, והשניה ועדת טרטנברג, שהמליצה להקטין את תשלומי ההורים. אז המליצו. אז מה?
הנה נבחרה לה כנסת חדשה, והתכנסה לה שוב ועדת החינוך בנושא תשלומי הורים. בתום הישיבה יצאה ההודעה שלא רק שתשלומי ההורים לא יבוטלו, לא רק שהם לא יותאמו להכנסות ההורה כממולץ (מה שיוצר מצב בו האדם העובד ועשירי ישראל ישלמו בדיוק את אותו סכום), אלא שהם גם יעלו יותר בשנה"ל הקרוב.
"ושוב אנחנו פותחים את הארנק"
לא היה לי ספק ולו קל שבקלים שהרגע הזה יבוא ושוב, כן שוב, אנחנו, קהילת ההורים, המגזר חוצה המגזרים, זה שהכי קל להפיל עליו דברים, נצטרך לפתוח את הארנק ולשלם. שוב. הפעם, אגב, אנחנו מתבקשים לשלם את העלייה בשכר של ארגוני המורים.
לטעמי, אדגיש, שכר המורים חייב לעלות אם אנחנו רוצים (ואנחנו רוצים) אנשים איכותיים במערכת, אבל רגע לפני שאני הופכת להיות יקירת ארגוני המורים רק אוסיף שאת העלייה הזו אסור להפיל על ציבור ההורים, למרות שזה הדבר שהכי קל לעשות.
תוכניות לימוד נוספות, או הקיצור הנפלא שלהם תל"ן, יעלו לנו השנה בממוצע עוד כ-80 שקלים. תגידו שזה לא מספיק לקניות במכולת. תגידו שזה רק שמונים שקלים. ואני אגיד לכם בתגובה שפשוט תוסיפו אליהם את שאר עלויות ה"חינם".
קחו את התוספת וחברו אותה למחיר המקורי. הכפילו בשעות השנתיות ואת התוצאה תכפילו גם במספר הילדים שיש לכם בבית הספר. לסכום זה יש להוסיף הוצאות כמו ספרי לימוד, תלבושת אחידה, ביטוח, טיולים שנתיים, מסיבות ואל תשכחו נייר טואלט ומגבונים, כי לבית הספר פשוט אין תקציב לזה.
וזה עוד לא הכול: יש גם תשלום לוועד הורים על הדרך, כי הרי גם קונים למורים מתנה לחג ולסוף השנה. התוצאה ברורה: החינם הזה עולה מאות שקלים. ככה, ישר, בלי כוכבית אפילו.
מי מרשה לנו לשלם את "תשלומי הרשות"?
רוב התשלומים, אגב, הם "תשלומי רשות". אנחנו מרשים לך לשלם, ואבוי לך ולילדים שלך אם לא. בואו תהיו אתם ההורים שעומדים מול כולם ומספרים שקשה להם, שהכול עלה - המע"מ, החשמל, המים, המזון - רק המשכורת לא. לכו תקטלגו את הילדים שלכם בתור אלו שההורים שלהם עושים בעיות, תסבירו להם שזה רשות ובחרתם לשלם את חשבון החשמל ולא עבור שיעור בישול.
שר החינוך שי פירון אמר בישיבת הוועדה כי "על המדינה לפעול באופן הדרגתי לבטל את תשלומי ההורים ולהגיע למצב שבו חינוך חינם באמת יהיה בחינם. עם זאת, המציאות הכלכלית ופרק הזמן הקצר מאז כינון הממשלה לא אפשרו ליצור שינוי ארוך טווח". ואני אומרת לו שזו כותרת יפה, אבל עם כוונות לא הולכים למכולת ותירוצים של "לא הספקתי" לא מקדמים אותך בחיים.
הגיע הזמן, כבוד השר, שתבינו שאנחנו ההורים לא הכספומט לכל "המציאות הכלכלית הזו". אז אין לנו לוביסטים ואין לנו חברות יח"צ ואנחנו בקושי מצליחים להרים את הראש, וזה קל להכניס לנו כל פעם עוד משהו בקטנה, עוד עלייה קטנה פה, כמה שקלים שם, אבל אי אפשר בכל פעם שצריך תקציב לבוא לכיס שלנו ולקחת עוד קצת. מה הדבר הבא? תשלום רשות לתקציב הביטחון להורים לחיילים?
ומילה אחת על התל"ן. עם כל הכבוד והחשיבות ללימודי העשרה, במצבנו הנוכחי לא יותר כדאי להשקיע את המשאבים בלימודי ליבה? בהקטנת הכיתות? בשיפור בתי הספר במקום שעורי בישול או חרוזים?
הכותבת היא מומחית לרשתות חברתיות ולג'ינגול תמידי עם שלושה ילדים וכלבה. לעמוד הפייסבוק של טלי