רבני השבת: הניצחון בעליון הוא גם שלנו
'ועדת הרבנים למען קדושת השבת' מנסה לנכס חלק מההישג בעליון, וטוענת כי עבדה מאחורי הקלעים עם בעלי העסקים בת"א, ו"גדולי הדור" יעצו להם: "החרדים לא ניצבו בחזית המאבק מסיבה טקטית". העותרים מכחישים: לא מכירים אותם
על שם מי רשום ההישג של סגירת העסקים בשבת? ביום שאחרי פסיקת בג"ץ הדרמטית נגד עבודה בשבת, מתחילה מלחמת הקרדיטים, וגם במגזר החרדי מנסים לנכס לעצמם את ההישג. מזכיר "ועדת הרבנים למען קדשת השבת" טוען כי בשנים האחרונות הם תמכו מאחורי הקלעים לאורך כל הדרך במאבק המשפטי של בעלי העסקים בתל אביב נגד העירייה, וכי טיפוח השיח החברתי על חשבון הדתי היה מהלך טקטי.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >
"היינו בקשר כל הזמן עם העותרים מהמכולות ואפילו הכנסנו אותם כמה פעם להתייעצות ולעדכונים אצל לגדולי ישראל – כולל 'פוסק הדור' הרב אלישיב", אמר ל-ynet הרב יצחק גולדקנופף, מזכיר ועדת הרבנים למען קדושת השבת. "הכל היה בשיתוף פעולה איתנו. השבת היא כמובן קודם כל ערך עליון, אבל השפענו על הפרקליטים שלא יכניסו את זה לעתירה, ופעלנו שידגישו את הצד האנושי, הסוציאלי".
מנגד, העותר המרכזי קובי ברנר ופרקליטו, עו"ד דוד שוב, מכחישים את הטענה הזו מכל וכל, ומצהירים כי לא היה כל קשר בינם לבין הרבנים.
ניצחון של הרבנים נגד AM:PM
לדברי גולדקנופף, החרדים לא ניצבו בחזית המאבק משלוש סיבות: טקטית – כדי שהוא לא יקבל אופי דתי,
הלכתית – בגלל האיסור לפנות לערכאות המשפטיות של המדינה, וכלכלית – חוסר היכולת לצאת למערכות דומות, ארוכות ויקרות, נגד כל מחללי השבת. עם זאת, הוא מציין כי הרבנים דאגו לכך שעתירת בעלי העסקים נגד העירייה תזכה לחשיפה מכובדת בעיתונות החרדית.
אחד המאבקים המתוקשרים של הוועדה בשנים האחרונות, היה נגד אותה רשת AM:PM ובעליה, דודי וייסמן, והוא כלל הטלת חרם חרדי על עסקיו – כמו רשת "מגה". פסיקת בג"ץ, אפוא, היא ניצחון מתוק של הרבנים נגד האיש.
מזכיר ועדת הרבנים לא מופתע מכך שדווקא ערכאת השיפוט העליונה, שהחרדים כל כך חשדנים כלפיה, פסקה לשביעות רצונם. "כשהממשלה נגדנו - בית המשפט לטובתנו", הסביר, "הסבים שלנו היו אומרים שלא מכים את היהודי מכל הצדדים. עכשיו אני מקווה שגם בנושא הגיוס בית המשפט יהיה לטובתנו".
"בית המשפט הבין שהגענו לסוף הדרך, שאם מוחקים את השבת אפשר פשוט למחוק את עם ישראל,
שהרי אנחנו היהודים המצאנו את יום המנוחה", סיכם הרב גולדקנופף. "בסוף מי שכתבה את ההחלטה הזו היא שופטת חילונית לגמרי. כנראה שנדלק לה משהו מבית אבא".
גולדקנופף הדגיש כי אין מדובר במאבק דתי "בתחפושת", אלא במאבק צודק ואמיתי של בעלי עסקים קטנים על זכויותיהם, והם שיזמו והובילו אותו. עם זאת, מכיוון שהוא משרת גם את המטרות הדתיות של השבת, תמכו בו הרבנים מאחורי הקלעים, אך הקפידו כי המאבק ימשיך לשאת אופי חברתי.
קובי ברנר, אחד העותרים, הכחיש בשיחה עם ynet כי היה בקשר עם הרבנים. "אני אדם חילוני מתל אביב. אני לא מכיר את הוועדה הזו או את המזכיר שלה ופעם ראשונה שאני שומע את שמו של המזכיר. אני לא יודע לגבי האחרים, אך לי עצמי לא היה קשר עם הוועדה הזו והם לא לקחו חלק בעתירה".
פרקליטי העותרים, עורכי הדי דוד שוב ועברי פיינגולד, אומרים כי "בעלי המכולות מופתעים לחלוטין מהדברים המדומיינים של מר גולדקנופף, שאין בינם ובין המציאות ולא כלום". הם מגדירים את הטענות כ"ניסיון לקחת טרמפ על מאבק בעלי המכולות, על מנת לזכות בליטרת פרסום, וכנראה גם כדי לשרת מאבקים פוליטיים פנים-חרדיים.
"למרבה הצער, ההיפך הוא הנכון. מתחילת המאבק פנו בעלי המכולות, בצר להם, לכל הגורמים - הן חרדיים ודתיים והן חילוניים, כמו ח"כ שלי יחימוביץ וח"כ דב חנין. את העזרה הם קיבלו דווקא מהאחרונים, וזה הזמן להודות להם על כך. חבל מאד שאותם גורמים חרדים לא באו לעזרת בעלי המכולות, כאשר אלה שיוועו לעזרה כספית למימון המאבק, ובפרט כאשר חויבו בהוצאות עתק בסך 75 אלף ש"ח בבית המשפט המחוזי בתל אביב". עורכי הדין מוסיפים כי "בעלי המכולות ישמחו לקבלת עזרה למימון מאבקם הצודק מכל גורם שהוא".