שתף קטע נבחר

 

הגרעין האיראני: הנבחרת שחוזרת למונדיאל

עם סגל המבוסס על הליגה המקומית תתמודד ה"טים מלי" של קירוש בברזיל 2014. מה הקשר לפרויקט האטום, אילו מענקים קיבלו הכדורגלנים ומהם הקשיים עמם התמודדו השחקנים בעלי הקעקועים? על התקוות הספורטיביות לאחר הבחירות, הקופון הפוליטי שגזר אחמדינג'אד והשאיפות בטורניר הגמר

מאות אלפי בני אדם יצאו לחגוג לפני כשבועיים ברחובות איראן, ולא רק בעקבות בחירתו של חסן רוחאני לנשיא. שלושה ימים לאחר הבחירות היתה להם סיבה נוספת לצאת במחולות - נבחרת הכדורגל של המדינה העפילה למונדיאל בפעם הרביעית בתולדותיה.

 

עליית נבחרת איראן לטורניר הגמר:

 

"אלופי המדינה, גאוות האומה, כבשתם שערים ואת הלבבות", שרו האוהדים את שיר העידוד המפורסם של ה"טים מלי" (הנבחרת הלאומית). רבים מהתושבים ראו קשר בין ההישג לתוצאות הבחירות ושמחה התערבבה בשמחה. אם הכישלון במוקדמות מונדיאל 2010 סימל את החרם, הבידוד ואת הסבל של האזרחים בעקבות דיכוי המהומות שפרצו לאחר זיוף תוצאות הבחירות ב-2009, ההצלחה הפעם מסמלת תקוות לעידן חדש.

 

צפו בקרלוס קירוש ושחקניו מתקבלים ע"י אחמדינג'אד

 

"גאוות האומה". שחקני איראן חוגגים בדרום קוריאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"גאוות האומה". שחקני איראן חוגגים בדרום קוריאה(צילום: EPA)

 

ניצחון החוץ הדרמטי ומורט העצבים 0:1 על דרום קוריאה היקנה לאיראן מקום בטורניר הגמר בברזיל לראשונה מאז 2006. רוחאני והמנהיג הדתי עלי

חתאמי מיהרו לברך ומאז המדינה כולה באקסטזה. גם הנשיא היוצא מחמוד אחמדינג'אד לא שכח לקחת חלק בחגיגה ולפאר את שמו לפני רדתו מהבמה.

 

נגד אחמדינג'אד נשמעו בעבר לא מעט טענות על כך שהתערב בנעשה בנבחרת ואף גרם להדחתו של המאמן הקודם וכוכב העבר עלי דאהי. לפני המשחק במוקדמות ב-2009 עלו שישה שחקנים לשחק עם סרטים ירוקים כהבעת תמיכה ביריבו חוסיין מוסווי. הסיפורים מאחורי הקלעים דיווחו על סוכנים של המשטר שנכנסו לחדר ההלבשה בהפסקה ואיימו עליהם.

 

צפו בקבלת הפנים לנבחרת באיצטדיון הלאומי

 

היוצא והנכנס. מחמוד אחמדינג'אד וחסן רוחאני (צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE) (צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
היוצא והנכנס. מחמוד אחמדינג'אד וחסן רוחאני(צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)

 

אחמדינג'אד נפגש עם השחקנים והמאמן הפורטוגלי קרלוס קירוש (עוזרו לשעבר של אלכס פרגוסון במנצ'סטר יונייטד ומאמן העבר של ריאל מדריד ונבחרת פורטוגל) לפני המשחק בדרום קוריאה והביע בפניהם את חשיבות המשימה למען כבוד העם האיראני.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

איראן הגיעה לדרום קוריאה לאחר ניצחון 0:4 משכנע על לבנון, וכשהיא יודעת שתיקו יספיק לה רק במקרה שאוזבקיסטן לא תביס את קטאר בהפרש של שלושה שערים ומעלה במשחק שהתנהל במקביל. אבל, אוזבקיסטן הביסה את הקטארים 1:5, מה שחייב את האיראנים להשיג ניצחון.

 

צפו בקבלת הפנים לשחקנים בנמל התעופה בטהרן

 

הניצחון נתן אות להתפרצויות שמחה (צילום: AP) (צילום: AP)
הניצחון נתן אות להתפרצויות שמחה(צילום: AP)

 

המשחק באולסן שבדרום קוריאה התקיים תוך שמתח רב שרר בין שתי הנבחרות. המאמן הדרום קוריאני צ'וי קאנג הי התלונן על התנאים המבישים בהם התקבלו שחקניו במשחק שהתקיים באותו קמפיין בטהרן (0:1 לאיראן) וטען כי האיראנים עשו את הכל על מנת להקשות עליהם את החיים.

 

לפני המשחק אמר קאנג הי: "אני רוצה לנצח כדי שאיראן לא תעלה ואוזבקיסטן תשחק במונדיאל במקומה. נעשה להם חיים קשים". בתגובה לבש קירוש חולצה עם תמונת פוטושופ של קאנג הי לבוש בחולצה של אוזבקיסטן.

 

נשים רבות נראו בין החוגגים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים רבות נראו בין החוגגים(צילום: AFP)

 

במקביל, המתח בבית המלון בו השתכנו האיראנים שבר את כל השיאים. המקום הפך לסניף של עובדי השגרירות האיראנית, שעסקו בפעילות פוליטית בנוגע לבחירות שהתקיימו באותו זמן. פתקי ההצבעה והוויכוחים הקולנים הסבו אווירה של שכונה אל מול העיניים הפעורות בתימהון של המקומיים.

 

בסופו של דבר כבש רזה גוצ'נג'אד, חלוצה של סטנדרד ליאז', את שער הניצחון המיוחל בדקה ה-60 ושלח את האוזבקים למאבק פלייאוף מול ירדן. דרום קוריאה עלתה גם היא מהמקום השני וקאנג הי התפטר מתפקידו בתום טורניר המוקדמות.

 

קרלוס קירוש הפך לגיבור לאומי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
קרלוס קירוש הפך לגיבור לאומי(צילום: Gettyimages)

 

לאחר שהאיראנים ניצחו ביצע קירוש לעבר קאנג הי תנועה עם האגרוף לאות התגרות וסינן קללה מפיו. "הוא צריך להתנצל בפני העם האיראני אחרי שהשפיל אותו", אמר הפורטוגלי, שהפך בשל כך לגיבור. זאת, אחרי שספג ביקורות בתחילת הקמפיין.

 

המהומה המשיכה על הקווים, כאשר השוער האיראני רחמן אחמדי הוכה על ידי שחקני הספסל הקוריאנים בעת שחלף על פניהם תוך שחגג בצורה ראוותנית.

 

צפו בקירוש מתעמת עם מאמן דרום קוריאה בסיום המשחק

 

אוהדים מניפים תמונות של חתאמי וחוסיין ומסאווי (צילום: AP) (צילום: AP)
אוהדים מניפים תמונות של חתאמי וחוסיין ומסאווי(צילום: AP)

 

לכל אורך הקמפיין הרגישו האיראנים היטב את העוינות. לא רק בדרום קוריאה הם מוקצים מחמת מיאוס, בשל הקשרים ההדוקים של ממשלתם עם האויבת הגדולה צפון קוריאה. גם בקטאר, שם ניצחו 0:1, הם חשו שנאה בשל המעורבות של ארצם במלחמת האזרחים בסוריה.

 

עיתונאי הספורט האיראני אמיר קיארש, המתגורר שנים רבות ברומניה, אמר ל-ynet ספורט: "ההרגשה היתה שכולם נגדנו אחרי שהקוריאנים אמרו שיגרמו לשחקנים שלנו לבכות. קטאר, שנגדנו כמו כל מדינות המפרץ, הגיעה לאוזבקיסטן והובסה בהפרש של ארבעה שערים, בדיוק מה שהאוזבקים היו צריכים. מעניין מאוד איך זה קרה..."

 

צפו בשוער איראן מעצבן את הדרום קוריאנים וסופג מכות

 

אוהדים רבים מילאו את הרחובות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוהדים רבים מילאו את הרחובות(צילום: AFP)

 

בחגיגת הניצחון בדרום קוריאה העניק השגריר האיראני במדינה בונוס של 10,000 יורו לכל שחקן, יחד עם סמארטפון יוקרתי. בנוסף, כל שחקן קיבל אישור לרכוש מכונית זרה ללא מיסים.

 

כשהנבחרת שבה בטיסה לטהרן היא התקבלה בתשואות בנמל התעופה ואחר כך על ידי 40,000 אוהדים באיצטדיון הלאומי. גברים בלבד הורשו להיכנס למסיבה הגדולה, למרות שנשים רבות נראו חוגגות ברחובות.

 

כל שחקן קיבל פטור ממיסים ברכישת רכב זר (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
כל שחקן קיבל פטור ממיסים ברכישת רכב זר(צילום: Gettyimages)

 

קירוש ושחקניו התקבלו בכבוד רב על ידי אחמדינג'אד, שלא החמיץ את ההזדמנות על מנת להפוך את הארוע לפוליטי, תוך שהתייחס בהרחבה לפרויקט הגרעין האיראני.

 

"הרבה אנשים לא האמינו שאתם יכולים לנצח בדרום קוריאה", אמר הנשיא לשחקנים. "זה מזכיר לי איך הגיבו בעולם כאשר החלטנו לפתח את פרויקט הגרעין. צחקו עלינו ואמרו שלא נוכל לעשות את זה. אבל, הראנו לכולם שאנחנו יכולים לעשות הכל".

 

רזה גוצ'נג'אד כובש את שער הניצחון בדרום קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
רזה גוצ'נג'אד כובש את שער הניצחון בדרום קוריאה(צילום: AP)

 

תהיה זו כאמור ההופעה הרביעית של איראן בהיסטוריה של המונדיאלים. בפעמים הקודמות (1978, 1998 ו-2006) היא הודחה בשלב הבתים, כאשר בטורניר שנערך בצרפת היא התנחמה בניצחון יוקרתי ובלתי נשכח 1:2 על "השטן הגדול", ארצות הברית. כעת מקווים האיראנים לחולל סנסציה במונדיאל הקרוב ולהעפיל לראשונה לשלב שמינית הגמר.

 

"אחרי הבחירות ואחרי שעלינו יש תקווה וההרגשה היא שהדברים רק ישתפרו", אמר עוזר המאמן האיראני-אמריקני אומיד נמאזי, אשר משמש גם כמתורגמן עבור קירוש.

 

 

הנשים חגגו, אבל לא הורשו להיכנס לארועים הרשמיים (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשים חגגו, אבל לא הורשו להיכנס לארועים הרשמיים(צילום: AP)

 

אפשין גוטבי, ששימש כמאמן הנבחרת בעת כישלון ההעפלה במוקדמות מונדיאל 2010 (עזב את טהרן כנער ב-1977 ועבר לקליפורניה), תאר את שמחת העם האיראני בראיון ל"ניו יורק טיימס": "הבחירות לנשיאות גרמו לפוליטיזציה של כל הקמפיין והיה לי קשה לראות את זה.

 

"העם רצה שהנבחרת תעלה כי זו הנבחרת של העם, לא של המשטר. כשאני אימנתי ב-2009 השחקנים ראו את המהומות האלימות בטלוויזיה והיו כל הזמן בקשר עם המשפחות שלהם. זה הטריד אותם במשחק בדרום קוריאה. היו כל הזמן שמועות על כך שהמשטר חושד שאם נעלה אנשים ינצלו את החגיגות על מנת להגביר את המחאה".

 

מרוויח 2 מיליון דולר בשנה. קרלוס קירוש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרוויח 2 מיליון דולר בשנה. קרלוס קירוש(צילום: EPA)

 

אז מה יהיה בברזיל? האם איראן אכן תצדיק את התקוות ותעלה לשמינית הגמר? קירוש, שמרוויח שני מיליון דולר לשנה, אמר: "לא אשאר באיראן אם ההתאחדות חושבת שניסע לשם בתור תיירים, אנחנו חייבים לעבוד במטרה לעלות שלב".

 

הדעה הרווחת במדינה היא שהנבחרות הנוכחית פחות מוכשרת מזו של 2006. אז שיחקו בה כוכבים כמו עלי קארימי (שיחק בבאיירן מינכן וכונה "מראדונה האסיאתי"), וואחיד השמיאן (האנובר), מהדי מהדיביקיה (המבורג) והבלם רחמן רזאי מליבורנו.

 

כונה "מראדונה האסיאתי", כיום אין לאיראן כישרון כמוהו. עלי קארימי (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
כונה "מראדונה האסיאתי", כיום אין לאיראן כישרון כמוהו. עלי קארימי(צילום: איי פי)

 

כיום חסרה הנבחרת את הברק והכישרון של אותה תקופה ורק שלושה שחקנים מבין אלו שזומנו לסגל למשחק בדרום קוריאה משחקים באירופה: הקשר מסעוד שוג'עי מאוסאסונה, החלוץ רזה גוצ'נג'אד מסטנדרד ליאז' והשוער המחליף עלי רזה חג'יג'י מרובין קאזאן.

 

לעומת זאת, הנבחרת הנוכחית נחשבת לממושמעת יותר ומשופעת ב"פועלים שחורים". ההגנה האיראנית נחשבת לטובה ביותר באסיה ולראיה - היא ספגה שני שערים בלבד ב-8 משחקים במוקדמות, שניהם ממצבים נייחים. הקשר הוותיק ג'וואד נקונם (32) מאסטגלאל שיחק בעבר שש שנים באוסאסונה לצידו של שוג'עי.

 

הנבחרת הנוכחית פחות מוכשרת מ-2006, אבל ממושמעת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנבחרת הנוכחית פחות מוכשרת מ-2006, אבל ממושמעת(צילום: AFP)

 

איראן הצליחה לעלות למרות שמצבה לא נראה טוב בתחילת הקמפיין. היא ניצחה רק במשחק בית אחד מבין שלושת הראשונים והפסידה בחוץ ללבנון. בסופו של דבר, הפיניש המוצלח הביא למפנה המיוחל.

 

אחד משחקני המפתח במהלך הקמפיין היה אשקן דג'אגה, אשר גדל בגרמניה, שיחק במדי הנבחרת הצעירה שלה ועלה לכותרות ב-2007 כאשר סירב להגיע לישראל. דג'אגה, המשחק כיום בפולהאם האנגלית נעדר בגלל פציעה משלושת המשחקים האחרונים של איראן. הוא הסכים לשחק בנבחרת האיראנית לאחר שלא זכה לקבל הזמנה לנבחרת הבוגרת של גרמניה.

 

ראזה גוצ'נג'אד. שיחק בשרוולים ארוכים בגלל הקעקועים (צילום: AP) (צילום: AP)
ראזה גוצ'נג'אד. שיחק בשרוולים ארוכים בגלל הקעקועים(צילום: AP)

 

מאמנו הבא של גוצ'נג'אד בסטנדרד. גיא לוזון (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מאמנו הבא של גוצ'נג'אד בסטנדרד. גיא לוזון(צילום: ראובן שוורץ)

 

דג'אגה נמנע בשעתו מלשחק בישראל כיוון שחשש מהיחס למשפחתו, ותאר לעצמו שיתקל בבעיות כשירצה לשוב לאיראן ולשחק במדי הנבחרת שלה. כל אזרח איראני המחזיק בדרכון של המדינה מודע היטב לסעיף הרשום בדף האחורי שלו: "נושא דרכון זה אינו רשאי לבקר בפלסטין הכבושה".

 

גם גוצ'נג'אד, כובש שער הניצחון מול דרום קוריאה, עולה בימים אלה לכותרות באיראן בהקשר ישראלי. כלי התקשורת במדינה יודעים שמאמנו בעונה הבאה בסטנדרד ליאז' הוא לא אחר מאשר גיא לוזון.

 

גם במשחק בקטאר נתקלו האיראנים בעוינות (צילום: AP) (צילום: AP)
גם במשחק בקטאר נתקלו האיראנים בעוינות(צילום: AP)

 

סירב לשחק בישראל כשייצג את גרמניה הצעירה. דג'אגה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
סירב לשחק בישראל כשייצג את גרמניה הצעירה. דג'אגה(צילום: גטי אימג'בנק)

 

האתר פרסיאנפוטבול.קום פירסם ספקולציה לפיה המאמן הישראלי לא ישתמש בשרותיו של האיראני. אחרים, לעומת זאת, סבורים שלוזון כן יעניק

לגוצ'נג'אד דקות משחק, וזאת מכיוון שהחלוץ זוכה לתמיכה מצידו של הנשיא. לראיה, המאמן הקודם מירצ'ה רדניק פוטר בגלל שסיפסל את גוצ'נג'אד.

 

דג'אגה וגוצ'נג'אד נתקלו בבעיות בנבחרת במהלך הקמפיין הנוכחי. כשני צעירים שמתגוררים כל חייהם באירופה, הם מנהלים אורח חיים מערבי וקעקועים מעטרים את גופם. הדבר אסור על פי חוקי האיסלם ובשל כך שניהם נאלצו לשחק בשרוולים ארוכים, אפילו במשחקים שנערכו במזג אוויר חם מאוד בקטאר ודרום קוריאה.

 

הנוצרי ששיחק עם יד שבורה. אנדרניק טיימוריאן (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
הנוצרי ששיחק עם יד שבורה. אנדרניק טיימוריאן(צילום: Gettyimages)

 

כמעט כל השחקנים בנבחרת מוסלמים, למעט נוצרי אחד - הקשר האחורי אנדרניק טיימוריאן, חבר הקהילה הארמנית הגדולה המשחק באל חריטיאת הקטארית.

 

טיימוריאן, שלבש בעבר את המדים של בולטון ופולהאם האנגליות וגם שיחק במדי הנבחרת במונדיאל 2006, נפצע במשחק בדרום קוריאה ועל פי הדיווחים שיחק מחצית שלמה עם יד שבורה. כשחזר לאיראן גובסה ידו ונעטפה לאות כבוד בדגל האיראני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
עלי רזה חג'יג'י
צילום: Gettyimages
מומלצים