שתף קטע נבחר

 

מולדת הכדורגל הולכת וגוועת

הנבחרות הצעירות של אנגליה לא מספקות את הסחורה. שיתוף שחקנים אנגלים צעירים בקבוצות הפרמייר ליג נמצא בירידה דרסטית, ההתאחדות האנגלית הגתה אמנם תכנית לטיפול בבעיה, אבל בממלכה פסימיים בקשר לעתיד הכדורגלנים האנגלים והנבחרות הלאומיות

אחד ממשפטי הקלישאות הנפוצים אחרי הפסד של קבוצת כדורגל הוא "הם נראו כמו גברים ואנחנו כמו ילדים". טרבור ברוקינג, שחקן העבר של נבחרת אנגליה והיום האחראי על פיתוח כדורגל בהתאחדות האנגלית, השתמש השבוע במשפט הזה, אבל במקרה הזה הדברים לא נאמרו בסיום משחק אלא כאמירה כללית על מצב הכדורגל באנגליה.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

כשהנבחרות הצעירות של אנגליה משחקות השחקנים שלהן נראים בגיל האמיתי שלהם – ילדים. היריבות, לעומת זאת, נראות בוגרות יותר. מוכנות יותר. דבריו של ברוקינג הם חלק מדיון הולך ומפתח על עתידו של הכדורגל האנגלי, דיון שצובר תאוצה בשבועיים האחרונים, והעתיד הזה לא נראה טוב. אנגליה, שמאז ראשית היסטורית הכדורגל ועד לאחרונה נחשבה לאימפרית כדורגל (גם אם לא תמיד היתה כזאת), היא כבר מזמן לא בדרג הבכיר ביותר. הפרמיירליג כן – רוב העולם עדיין מאמין שזו הליגה הטובה ביותר – אבל הכדורגל האנגלי עצמו, השחקנים שלו, רמת האימון והנבחרות, ממש לא.

 

0 נק' שער אחד מפנדל. אנגליה הצעירה  (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
0 נק' שער אחד מפנדל. אנגליה הצעירה (צילום: אורן אהרוני)

 

כולנו ראינו מה קרה לנבחרת אנגליה הצעירה באליפות אירופה פה בישראל. אפס נקודות,

שער זכות אחד בפנדל. אבל המפלה ביורו הצעירות היא רק רק התסמין. תוצר של הבעיה. אנגליה עד גיל 20 משחקת בימים אלה באליפות העולם. במשחק הראשון שמטה יתרון שני שערים מול עיראק, בשני חילצה נקודה מצ'ילה. הנבחרת עד גיל 19 לא עלתה לאליפות אירופה שתתקיים בליטא בחודש הבא, וזו עד גיל 17 גם לא העפילה ליורו בו זכתה רוסיה בחודש שעבר.

 

כבר היום לאנגלים יש חור של דור ולפי יכולת הנבחרות הצעירות, שלפי המשחקים שלהן ברור לכולם שהשחקן האנגלי מזמן נשאר מאחור ברמה הטכנית, לא מדובר רק בדור אחד. הנבחרת הבוגרת לא זכתה להצלחות הרבה שנים, אבל עד לא מזמן עדיין היתה מייצרת שחקני על. ב-2006, למשל, היו ריו פרדיננד, ג'ון טרי, אשלי קול, סטיבן ג'רארד ופרנק למפארד מועמדים להיכנס לנבחרת העולם שהרכיבו אוהדים מכל הגלובוס לפני המונדיאל. היום כל קול שיקבל אנגלי בהצבעה כזו יהיה הפתעה.

 

ג'רארד. דור הכוכבים האנגלי האחרון בינתיים  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ג'רארד. דור הכוכבים האנגלי האחרון בינתיים (צילום: EPA)

 

בעוד בכדורגל הספרדי ובגרמני (שבהתאחדות האנגלית הודו שינסו ללמוד ממנו – אירוע נדיר באנגליה הגאה) רק זוכים למחמאות על פיתוח הכוכבים הבאים אנגליה הולכת לאחור. "הכדורגל האנגלי היה על בניין גבוה ונפל", אמר ברוקינג, אחד האחראים, כאמור, לנושא, "יכול להיות שיעברו שנים עד שאנגליה תחזור למקומה הטבעי בתחום".

 

למה זה קרה? המומחים מספקים תשובות שונות הנוגעות לאיכות המאמנים והזמן הפנוי שלהם בעבודה עם צעירים, אבל על הסיבה העיקרית כולם מסכימים – חוסר דקות משחק. או, במילים אחרות: עלייתה של הפרמיירליג המלאה בשחקני על מכל העולם הורסת את הכדורגלן המקומי. כמו במאזניים: עוד שחקנים טובים לליגה מצד אחד, פחות שחקנים טובים לנבחרת מצד שני.

 

נויל במדי אברטון. בדור שלו האנגלים שיחקו יותר  (צילום: AP) (צילום: AP)
נויל במדי אברטון. בדור שלו האנגלים שיחקו יותר (צילום: AP)

 

"השחקנים הצעירים שלנו לא משחקים מספיק כדורגל איכותי בשלב מוקדם", קובע פיל נוויל

שמלווה את הנבחרות הצעירות והיה גם באליפות בישראל, "אני קיבלתי ניסיון כבר בגיל 18 והשחקנים האנגלים היום, גם בגיל 22 או 23, לא משחקים. זה רחוק מאוד ממה שהכדורגל האנגלי עשה פעם וממה שהוא צריך לעשות. זה לא שצריך לתת לצעירים דקות פה ושם אלא הם צריכים לשחק 40 משחקים בעונה כמו שהדור שלי שיחק. בגיל שלהם נסעתי בכל העולם ושיחקתי 3 פעמים בשבוע כך שהגוף והנפש שלי היו מוכנים. לפני שנסעתי לישראל קיבלתי אימייל עם הסגל והרגשתי ישר שאין לנו סיכוי. הפסדנו עוד דור של כדורגל בינלאומי".

 

שימו לב למספרים. ב-11 מתוך 20 קבוצות הפרמיירליג סך הדקות שקיבלו שחקנים אנגלים מתחת גיל 21 נמוך מ-1 אחוז מדקות המשחק של הקבוצות העונה. לפני עשור אנגליה היתה הליגה הראשונה, מספרית, מבין חמש הבכירות באירופה בפרמטר שיתוף שחקנים צעירים. לפי נתוני CIES – המרכז לניתוח ולימוד ספורט - בעונה האחרונה היא ירדה לראשונה אי-פעם למקום האחרון בתחום הזה. ככה זה כשיותר מ-60 אחוזים משחקני הליגה הם זרים ושבשנים האחרונות הולך וגובר הטרנד להביא גם זרים צעירים לקבוצות הבוגרות ולמחלקות הנוער.

 

פירס ואנגליה הצעירה. אכזבה גדולה  (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
פירס ואנגליה הצעירה. אכזבה גדולה (צילום: עוז מועלם)

 

"בשביל הצלחה בינלאומית כיום אתה צריך מאגר של כ-50 שחקנים בעלי ניסיון בליגת האלופות שאתה יכול לזמן", קובע הווארד ווילקינסון, המנהל הטכני של ההתאחדות האנגלית ומאמן הנבחרת הצעירה לשעבר, "במובן הזה המספרים יורדים דרמטית באנגליה. כמות השחקנים שאפשר לבחור פשוט קטנה מדי. שחקנים צעירים לא מקבלים דקות ואנגלים שכן מקבלים כבר מזדקנים. יש לנו בור".

 

ההתאחדות האנגלית הקימה הגתה את תכנית "ביצועי עלית" לטיפול בנושא. עם פרסום התכנית קבעו הוגיה "שהמטרה היא שילד שמתחיל לשחק בגיל 9 במועדון שלו יהיה בעל סיכוי לשחק גם בקבוצה הבוגרת". הכל טוב ויפה, אבל גם אם התכנית תתרום ויהיה שיפור ברמת השחקנים אף אחד לא מבטיח להם דקות משחק.

 

לכן, בשבועות האחרונים שומעים יותר ויותר קולות שקוראים לשנות חוקים בפרמיירליג וכן ביתר הליגות המקצועניות. האפשרות המדוברת ביותר סובבת סביב חוק שיחייב קבוצה לשחק עם מספר מסוים של שחקנים מקומיים או להבטיח להם אחוז מסויים מהדקות. אלה רק דיבורים. ניתן להניח שהמנהלת ובעיקר הקבוצות הגדולות יתנגדו לשינוי כזה. ובינתיים הפער בין אנגליה למדינות על אחרות בכדורגל העולמי הולך וגדל.

 

לחשבון הטוויטר של אורי קופר: https://twitter.com/CoopSport

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
סטיוארט פירס
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים